Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamarznięte przyłącze

Jinikao

Recommended Posts

Witam. Myślę że dobry dział,

W ocieplonej piwnicy, bez drzwi jeszcze, mam zamontowany licznik wody plus 2 zawory kulowe, Niestety w zeszłym tygodniu mi zamarzło wszystko, miałem je otulone wełną jednak fachowcy od wod kan mi ją trochę przestawili i chyba to jest powód że zamarzło.

Jaki będą konsekwencje? Czy można to jakoś teraz uratować? Ile kosztuje wymiana czegoś takiego w razie zniszczenia licznika?

Edytowane przez Jinikao

Wymiana licznika wg cennika dostawcy wody. Proponuję rozmrozić i sprawdzić, czy działa. Może po pewnym czasie się zatrzymać (typowa usterka po zamrożeniu) - zwracaj na to uwagę i w razie czego sam to zgłoś, bo jak się dostawca zorientuje sam, to zrobi z Ciebie złodzieja. Wymiana zaworów wody z robotą hydraulika - 100-200 zł. Uszkodzenie zaworów po zamarznięciu polega z reguły na tym, że się nie zamykają całkowicie.

Mnie też zamarzł licznik i zawory - zdemontowałem i zabrałem do domu żeby sprawdzić, po rozmarznięciu się okazuje że licznik jest uszkodzony tzn do środka dostaje się woda i pod plastikową osłoną cyferblatu wszystko pływa. Tak więc licznik do wymiany, nie wiem co mogło się tam rozszczelnić. O ile dobrze pamiętam u mnie taki licznik (sensus jet) kosztuje jakieś 60 zł i do tego protokół odbiorowy z plombą za ileś ale ile nie wiem, pewnie z 50 zł. Tak czy owak trzeba zgłosić do dostawcy taki fakt. Okrywanie wełną nic nie da, taki zabieg można zastosować do krótkotrwałego mrozu tzn np w nocy na minusie w dzień plus. Jak temperatura trwale utrzymuje się poniżej zera (nawet -5) to i tak zamarznie. Ja miałem przykryty beczką metalową, folią a środek był wyłożony 10 cm styropianem, zewnątrz szczelnie obsypany ziemią i nic nie dało.

Jaki będą konsekwencje? Czy można to jakoś teraz uratować? Ile kosztuje wymiana czegoś takiego w razie zniszczenia licznika?

Możesz spróbować takiego działania.

Podłącz odpływ wody i podgrzej przed zaworem od strony wodociągów, gdy się rozgrzeje odkręć zawory w niewielkim stopniu i puść wodę...powinno puścić, jeśli uszczelka od turbinki nie pękła to wodomierz jest sprawny i dobry.

Nagrzać można opalarką, suszarką do włosów.

Poczekam, az temp będzie bardziej ludzka na zewnatrz, i włączę farelkę przy liczniki, jedyne czego sie obawiam to rozszczelnienie tego ustrojostwa i zaworów, już w jednym rączkę ułamałem chcąc sprawdzić czy wsyztsko ok. Jest to licznik radiowy, nie wiem nawet jak sprawdzić czy działa czy nie

W miejscach narażonych, na rurze kładziesz termometr i zaglądasz co noc. Jeśli temperatura spada do +5 (gdy na dworze jest -10) to trzeba ocieplić lub zostawić lekko odkręcony dowolny kran. Woda w ruchu nie zamarznie. Widziałem rury wodociągowe fi 125 od ujęcia do zbiornika leżace w trawie wśród mchów od 95 lat i nigdy nie zmarzły. Ale tam woda zawsze jest w ruchu. Nawet gdy zbiornik jest pełen, to woda idzie na przelew.