Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór podłogi

oligrako

Recommended Posts

Witam

Proszę o radę. Meble kuchenne mam w kolorze czekoladowego wenge oraz biały połysk, płytki na ścianach są w białym połysku i.... zmieniam podłogę bo założyłam chropowate płytki i są masakryczne w użytkowaniu.

Pytanie jaki kolor podłogi będzie pasował.Nadmienię, że w salonie mam płytki czarne w połysku i chciałabym to jakoś zgrać. Myślałam o jasnym szarym.

A czy nie chcesz przy okazji modernizacji podłogi trochę podrasować styl kuchni?

Gdybyś dała podłogę we wzory, kuchnia zyskałaby ciekawy akcent.

Mam u siebie płytki cementowe, są cudne i do tego bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. A wybór wzorów i kolorów jest ogromny więc łatwo coś wyszukać żeby pasowało do wenge.

300684_b94.jpg Biala+kuchnia+z+plytkami+cementowymi.jpg 6ecae6_max_900_1y.jpg Płytki cementowe.jpg 000917_940.jpg

Edytowane przez nuxe

Kuchnia jest przecież osobno. Po co podłoga w kuchni ma pasować do salonu?

Po drodze jest korytarz więc niech sobie oligrako wybierze do kuchni najpiękniejsze płytki cementowe jakie znajdzie, tylko koniecznie z opaską dywanową wzdłuż ścian. Te płytki na opaskę mogą być szare, tak jak płytki w holu.

A czy kolor ścian w kuchni dobrałaś do koloru w salonie? Nie wiem dlaczego trzeba sobie narzucać reżim integracji kuchni z salonem czy holem.

Kuchnia to kuchnia i nie ma co robić z niej filii salonu.

U siebie mam cementowe płytki w spiżarni i w pralni. Są cudne i gładziutkie jak masło więc mycie podłogi to przyjemność, a przy tym mój synek nie ślizga się po tej podłodze. Niestety nie mogę tego powiedzieć o gresie - tu mały łapie zajączki co chwilę.

Kuchnia_spiżarka.jpg

W kuchni mam biały gres w połysku, a w holu biało-szary gres.

Pięknie to wygląda i nie ma kolizji, że każda podłoga jest inna. A opaska dywanowa, to pas płytki w innym kolorze, położony wzdłuż ścian. Korzyść jest też taka, że taki pas ładnie odcina granice podłóg w różnych pomieszczeniach - zobacz jak zrobiłam u siebie próg między kuchnią a spiżarką.

PS. jeszcze Ci zdradzę, że ta podłoga ze spiżarni była najtańsza, a jak przychodzą koleżanki oglądać nasz dom, to chwalą inne podłogi, ale za to przy tej - to klękają żeby ją dotknąć - bo taka jest słodka. Mój najlepszy zakup. Pewnie przez to nie wstawię drzwi do spiżarni, bo chcę ją oglądać non stop.

Edytowane przez nuxe

Jeszcze nie robiłam im żadnej szczególnej pielęgnacji.

Płytki nie wyglądają jakby jej potrzebowały. Ze względu na dziecko ograniczam ilość chemii w domu i nie chcę nic wcierać w podłogę. Pytanie jest czy moje płytki są cementowe czy to jest zwykła terakota?