DANIEL1111 04.03.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam, mam zrobiony sam fundament z wylanym chudziakiem, ocieplony zaizolowany oraz obsypany. I tu się okazało że nie został zrobiony przepust pod kabel prądu natomiast co do wody to została puszczona rura pod ławą bez osłony oraz z chudziaka wystaje również bez osłony. W związku z tym mam pytanie czy prąd można puścić bez przepustu a np. po ścianie ? Czy to jest zgodne ze sztuką? co do wody czy muszę założyć jakiś peszel przynajmniej tak żeby nie było bezposredniego kontaktu z ławą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.03.2018 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam, mam zrobiony sam fundament z wylanym chudziakiem, ocieplony zaizolowany oraz obsypany. I tu się okazało że nie został zrobiony przepust pod kabel prądu natomiast co do wody to została puszczona rura pod ławą bez osłony oraz z chudziaka wystaje również bez osłony. W związku z tym mam pytanie czy prąd można puścić bez przepustu a np. po ścianie ? Czy to jest zgodne ze sztuką? co do wody czy muszę założyć jakiś peszel przynajmniej tak żeby nie było bezposredniego kontaktu z ławą? Co do wody - przeprowadź pod ławą. U mnie tak instalator zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Niedawno było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaromkv 04.03.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Podepne się z pytaniem. Również nie mam zrobionego przepustu pod prąd. W tym tygodniu chcę wylać "chudy beton" grubość ok 10 cm, fundamenty mam zasypane. Z tym, że u mnie będzie zbrojony i opierał się będzie na ścianie fundamentowej. Czy dobrym pomysłem będzie wykuć 10 cm ściany fundamentowej z samej góry, zrobić przepust i zalać betonem (będzie B20 )Wtedy kabel doprowadzony będzie kilkanaście centymetrów poniżej ścian budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.03.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 jak nie ma przepustu na kabel to olejcie to.To nie jest istotne.Elektryk i tak nie często z tego korzysta. Ta rura na wodę to może osłona? jakby to była już prawidłowa rura to nie dobrze bo dojdzie dodatkowa złączka pod ziemią.Najlepiej odkopać i osłonę założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haxxa 14.04.2019 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Jak sobie poradziliscie z brakiem przepustu na kabel. U mnie też zostało to pominięte, jedynie co zrobił budowlaniec to wcisną kawałek styropianu podczas wylewania chudziaka ale przepustu przez bloczek fundamentowy nie zrobił :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.04.2019 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Jak sobie poradziliscie z brakiem przepustu na kabel. U mnie też zostało to pominięte, jedynie co zrobił budowlaniec to wcisną kawałek styropianu podczas wylewania chudziaka ale przepustu przez bloczek fundamentowy nie zrobił :/ Ostatnio większość tak robi, przepustów pod elektrykę w ogóle - puszczają w peszlu w czy po ścianie zewnętrznej i do domu przez ścianę, potem po chudziaku do miejsca w którym jest skrzynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts