Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak przepustu prąd

DANIEL1111

Recommended Posts

Witam, mam zrobiony sam fundament z wylanym chudziakiem, ocieplony zaizolowany oraz obsypany. I tu się okazało że nie został zrobiony przepust pod kabel prądu natomiast co do wody to została puszczona rura pod ławą bez osłony oraz z chudziaka wystaje również bez osłony.

W związku z tym mam pytanie czy prąd można puścić bez przepustu a np. po ścianie ? Czy to jest zgodne ze sztuką? co do wody czy muszę założyć jakiś peszel przynajmniej tak żeby nie było bezposredniego kontaktu z ławą?

Witam, mam zrobiony sam fundament z wylanym chudziakiem, ocieplony zaizolowany oraz obsypany. I tu się okazało że nie został zrobiony przepust pod kabel prądu natomiast co do wody to została puszczona rura pod ławą bez osłony oraz z chudziaka wystaje również bez osłony.

W związku z tym mam pytanie czy prąd można puścić bez przepustu a np. po ścianie ? Czy to jest zgodne ze sztuką? co do wody czy muszę założyć jakiś peszel przynajmniej tak żeby nie było bezposredniego kontaktu z ławą?

Co do wody - przeprowadź pod ławą. U mnie tak instalator zrobił.

Podepne się z pytaniem. Również nie mam zrobionego przepustu pod prąd. W tym tygodniu chcę wylać "chudy beton" grubość ok 10 cm, fundamenty mam zasypane. Z tym, że u mnie będzie zbrojony i opierał się będzie na ścianie fundamentowej.

Czy dobrym pomysłem będzie wykuć 10 cm ściany fundamentowej z samej góry, zrobić przepust i zalać betonem (będzie B20 )

Wtedy kabel doprowadzony będzie kilkanaście centymetrów poniżej ścian budynku ?

• 1 year później...
Jak sobie poradziliscie z brakiem przepustu na kabel. U mnie też zostało to pominięte, jedynie co zrobił budowlaniec to wcisną kawałek styropianu podczas wylewania chudziaka ale przepustu przez bloczek fundamentowy nie zrobił :/

Ostatnio większość tak robi, przepustów pod elektrykę w ogóle - puszczają w peszlu w czy po ścianie zewnętrznej i do domu przez ścianę, potem po chudziaku do miejsca w którym jest skrzynka.