gregu2 04.03.2018 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam, Jak tylko ziemia rozmarznie rozpoczynamy budowę swojego domu (parterowy, bez piwnic, bez poddasza użytkowego). Mam do Was pytanie odnośnie cyrkulacji CWU. Od zbiornika CWU (przy gruntowej pompie ciepła) do kuchni mam 23metry (mała łazienka tylko kilka metrów bliżej). W projekcie jest zaplanowana cyrkulacja CWU do kuchni i do łazienki. Ale po przeczytaniu chyba wszystkich wątków na forum dotyczących cyrkulacji mam poważne wątpliwości czy ją stosować. Mam obawy dotyczących strat ciepła. I tak planuje puścić rury z wodą w styropianie w podłodze (15 lub 20cm) (ogrzewanie podłogowe w całym domu), więc cyrkulacja w okresie zimowym nie generowałaby strat ciepła, bo to co by "uciekło" z rur, poszłoby w dom. Ale inaczej sprawa się ma poza okresem grzewczym- to już czysta strata energi. Propozycje Forumowiczów na sterowanie pompką cyrkulacyjną - czy to poprzez czujki w łazience/kuchni przy zlewie, czy poprzez wyłącznik dzwonkowy, który "ręcznie" załączałby pompkę, czy poprzez regulator czasowy, nie są pozbawione wad (oczywiście przy wszystkich plusach). Dlatego zastanawiam się czy nie lepszym pomysłem byłoby zastosowanie jakiegoś pojemnościowego (np 5 litrów) ogrzewacza wody, który zamontowałbym pomiędzy kuchnią a małą łazienką. Wtedy miałbym od około 0,5-2 metrów do każdego z kranów. Jak w załączniku- planuje przesunąć zlew w kuchni na ścianę sąsiadującą z małą łazienką (swoją drogą o czym myślał projektant "wyrzucając" kuchnię na drugą stronę domu w stosunku do kotłowni?). Skróci to całą instalację wod-kan. Zdaję sobie sprawę że to zawsze będzie wybór pomiędzy komfortem a gotowością na poniesienie kosztów tego komfortu. Proszę Was o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Przy gruntowej pompie ciepła jak puścisz w izolacji, to straty będą kosztowały śmieszne pieniądze. Swoją drogą to bez sensu lokalizacja pomieszczenia technicznego które przy przerzucaniu węgla ma jakieś uzasadnienie. W przypadku PC zupełnie bez sensu. Ogrzewacz wody przy PC też nie ma sensu. Zwłaszcza, że do łazienki i tak trzeba dociągnąć CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregu2 04.03.2018 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Kaizen dzięki za szybką odpowiedz. Muszę coś sprecyzować- wodę do tego podgrzewacza planuję dostarczyć ze zbiornika CWU przy pompie- czyli wyglądało by to tak: woda ze zbiornika CWU przy PC idzie bezpośrednio do podgrzewacza a stąd na te dwa krany. Przy szybkim myciu rąk ciepła woda będzie podgrzana przez podgrzewacz, a jeśli będzie większy tj dłuższy pobór to do podgrzewacza zdąży dolecieć ciepła woda od PC. Tak że podgrzewacz uzupełniałby tylko ciepło. Tak to sobie wymyśliłem- nie wiem tylko czy nie przekombinowane to jest. A odnośnie lokalizacji pomieszczenia technicznego- w oryginalnym projekcie był kocioł na ekogroszek- ja to zmieniłem na PC. Czyli Kaizen proponujesz zostawić cyrkulację tak jak jest? I tylko zadbać o dobrą izolację rur? Bo (jeśli mnie pamięć nie myli) to właśnie gdzieś w Twoim wątku czytałem o propozycji zastosowania podgrzewacza- stąd właśnie moje kombinatorstwo Nie załamuj mnie- najpierw nakręcasz na jakiś pomysł a później mnie od niego odwodzisz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Gdybyście mieli do ciągnięcia nitkę tylko do kuchni, a w niej tylko dwa razy dziennie umyć ręce i raz na dwa dni umyć patelnię żeliwną - to sens ciągnięcia wody taki kawałek byłby wątpliwy (chociaż przy PC wcale to nie byłoby takie oczywiste, jak przy grzaniu prądem 1:1).W takim podgrzewaczu (rozumiem, że z zasobnikiem, nie przepływowym) też woda by stygła. Przy tak mizernym zużyciu i tak by ten podgrzewacz odwalał praktycznie całą robotę. Ale jak i tak musicie podciągnąć do łazienki, to nie ma sensu kombinowanie z kuchnią. Zwłaszcza, jak taki podgrzewacz będzie ogrzewał wodę wielokrotnie drożej, niż PC (COP i różnica w cenie prądu między T1 a T2 - bo podgrzewacz działałby prawie wyłącznie w drogiej strefie, kiedy zużywacie tam wodę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts