ewa722 04.03.2018 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Witam, Z uwagi na fakt, że nie mam doświadczenia w temacie, bardzo proszę Państwa o opinie a zarazem poradę. W połowie lutego tego roku zakupiłam mieszkanie z rynku pierwotnego (blok stoi niecałe 2 lata). Na początku grudnia roku poprzedniego, podczas odbioru mieszkania, zauważyłam pękniętą ścianę w przedpokoju mojego mieszkania. Usterkę tę oczywiście zgłosiłam deweloperowi, który pęknięcie „naprawił” z zastosowaniem akrylu. Niestety, już po miesiącu, obok pęknięcia pierwotnego pojawiło się nowe pęknięcie. Problem cały polega na tym, że to samo pęknięcie jest również widoczne od strony klatki schodowej, tuż nad drzwiami wejściowymi do mojego mieszkania oraz obok nich. Co więcej, jest to pęknięcie na kształt schodków i największy problem polega na tym, że cały czas się poszerza (teraz ma jakieś 3,2 mm szerokości). Bardzo proszę o odpowiedź, czym może być spowodowane to pękanie ściany? Czy jest ono w ogóle naprawialne, a jeżeli tak, to w jaki sposób? Czy jest ono związane tylko z osiadaniem budynku czy jest to też sprawa bardziej poważna? Na koniec chciałabym dodać, że podobne na kształt pęknięcia znajdują się nad drzwiami wejściowymi prawie wszystkich mieszkań z tym bloku. Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 04.03.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Jeśli pękniecie jest powtarzalne w innych mieszkaniach w tym samym miejscu to być może jest to wada konstrukcyjna albo jak to ktoś woli "deweloperka" wykonawcy tzn albo niewłaściwy materiał, niewłaściwa spoina, albo niewłaściwe niezgodne z projektem wykonanie. Czy jest groźne trduno powiedzieć bo nie mamy planów i nie wiemy w którym miejscu budynku jest zlokalizowane, jaki to element konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.03.2018 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Przyczyną może być osiadanie fundamentów.Potrzeba więcej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 04.03.2018 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Pękanie ścian w nowych blokach jest niestety typowe i samo w sobie nie jest powodem do niepokoju. Deweloperzy często pudrują trupa byle wytrwać do końca rękojmi (albo i olewają temat, bo klienci dają się zwodzić). Powinno to być wykuty szerszy pas, zatopiona siatka i zatynkowane. Ale tak to może kiedyś zrobi wspólnota, jak będziecie mieli dość tych powracających pęknięć i przegłosujecie. Tu natomiast nieciekawe jest to, że te schodki schodzą tak nisko nad ościeżnicę. Jakby nadproża nie było. Możesz popytać sąsiadów, czy nie mają zdjęć sprzed tynkowania jak kupowali mieszkania przed ukończeniem bloku i sprawdzić, czy są tam nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 04.03.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 jest to do zrobienia , pytanie kto (deweloper cz Ty ?) i za jaką kasę http://www.helifix.pl/index.php?go=standardy/nadproza/nadproza http://www.helifix.pl/index.php?go=standardy http://www.ldstatica.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=114&Itemid=1694 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.03.2018 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Nadproża pewnie są - niskie sprężone.Dlatego rysa zanika tuż nad nadprożem.Trzeba poszukać przyczyny spękania a później naprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa722 06.03.2018 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 (edytowane) Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Podejrzewam, że jest coś jednak na rzeczy, bo Deweloper tematem się "interesuje" i już wysyła swoich ludzi do naprawy pęknięć... Nie jestem tylko pewna, czy faktycznie będzie szukał przyczyny spękania czy też tylko załata pęknięcia akrylem i zostawi temat na później. Wydaje mi się, że wspólnota która się zawiąże, będzie musiała zmierzyć się z tematem i wezwać fachowca, który obejrzy plany i znajdzie przyczynę pęknięć. Jeszcze raz dziękuję za pomoc! Edytowane 6 Marca 2018 przez ewa722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.03.2018 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Deweloper będzie łatać problem, nie będzie szukać przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts