Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FOLIA Pod panele na pdłodze pływającej przy podłogówce?

markkk

Recommended Posts

Witam

Naczytałem się wiele postów na temat dawania folii pod panele. I większość pisze że folie paroizolacyjne daje się pod panele bo tak jest w gwarancji producenta paneli. Ale jaki to ma sens przy podłogówce na moim przykładzie? Dom parterowy bez poddasza użytkowego. U mnie jest tak:

- folia budowlana i na niej wylany chudziak

- folia i na tym styropian 16cm w 2 warstwach

- folia srebrna do podłogówki i na niej podłogówka

- jastrych cementowy ok 9cm

i pytanie: czy jest sens znowu dawać folie i na to podkład i dopiero panele czy można ta folie pominąć ? Przecież podłogówka jak jak grzeje to tym bardziej wilgoć jakby w ogóle była to wyparuje poprzez szpary miedzy panelami i perforacją podkładu. Czy to tylko nagonka producentów i zabezpieczenie się gwaranta jakby ktoś panele położył na "mokra" wylewkę. Nie chodzi mi o gwarancje na panele i koszt folii a jedynie sens tego konkretnie na moim przykładzie.

Bardzo będę wdzięczny za sensowne odpowiedzi (nie takie że ja dałem dla świętego spokoju albo że bałem się o gwarancję).

Edytowane przez markkk