Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka grubość bloczkow gazobeton

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie. Może komuś to pytanie wyda się głupie ale chodzi o to że w projekcie mam ścianę z bloczków 36,5 bez ocieplenia. Natomiast ja myślałem nad ociepleniem jeszcze takiej ściany minimum 15 cm styropianu. I teraz pytanie czy nie lepiej postawić dom z bloczków 24 i potem np. styropian 15 albo 20 czy lepiej zostać przy 36,5 i potem styropian. Bloczek 36,5 na allegro z najtańszych kosztuje ok. 12 zł a 24 kosztuje 7 z groszem. natomiast dzisiaj widziałem promocję w castoramie za bloczek 24 tej samej firmy co na allegro za 5 zl. z groszem.

Ale napisałem że w projekcie jest 36,5 natomiast ja i tak chcę dać na te 36,5 z 10 cm a lepiej 15 cm styropianu. Tylko po prostu mój dylemat był taki czy nie lepiej zejść z 36,5 na 24 a dać przy 24 - 20 cm styropianu. Lukłem na gazetkę castoramy ale promocja jest na 24 ale bez zamka tylko uchwyt. Tak że cena taka sobie.

kaizen w projekcie jest ściana jednoswarstowowa U=0,22W/m2K bloczki ytong energo plus (PP2/0,3) gr. 36,5

Edytowane przez wojtf23

szczerze to wolał bym cyferki które do mnie przemówią. Bo tak na słowo to tak średnio do mnie przemawia. Wiem że termalica na którą mam ochotę 36,5 kl.500 ma U=0,33[W/m2K] natomiast 24 kl. 500 ma U=0,50 [W/m2K] ja kto będzie ze styropianem to nie wiem jak potem wychodzi U ściany

szczerze to wolał bym cyferki które do mnie przemówią. Bo tak na słowo to tak średnio do mnie przemawia. Wiem że termalica na którą mam ochotę 36,5 kl.500 ma U=0,33[W/m2K] natomiast 24 kl. 500 ma U=0,50 [W/m2K] ja kto będzie ze styropianem to nie wiem jak potem wychodzi U ściany

To sobie policz U=1/R , R całej ściany=R ść nośnej+ R ocieplenia. R=d / lambda

szczerze to wolał bym cyferki które do mnie przemówią.

Termalica ma lambdę 0,12 W/(mK), styropian grafitowy najczęściej 0,033W/(mK). 3,6x lepszy. Czyli dając 10cm takiego styropianu mógłbyś zrezygnować z 36cm muru z BK gdyby chodziło tylko o energooszczędność To wystarczy?

Za to nic nie zastąpi dobrej lambdy BK gdy chodzi o izolację od ściany fundamentowej czy chudziaka. Ale tu liczy się wysokość, a nie grubość.

Tak mi pokazały kalkulatory:

24 kl. 500 + 20 cm styropian 0,31 wychodzi U=0,12

24 kl. 500 + 15 cm styropian 0,31 wychodzi U=0,15

24 kl. 500 + 20 cm styropian 0,32 wychodzi U=0,1229

24 kl. 500 + 15 cm styropian 0,32 wychodzi U=0,1522

36,5 kl. 500 + 15 cm styropian 0,31 wychodzi U=0,1320

36,5 kl. 500 + 20 cm styropian 0,31 wychodzi U=0,1088

36,5 kl. 500 + 20 cm styropian 0,32 wychodzi U=0,1112

36,5 kl. 500 + 15 cm styropian 0,32 wychodzi U=0,1346

na razie sprawdzam ceny i liczę jaka wyjdzie różnica z różnymi producentami. Natomiast jaką klasę brać 500 czy 400 i którego producenta polecacie czy bez różnicy. Bo jak na razie na kartce mam termobet, ytong, solbet, h+h termalica. Z czego termalica jest największym bloczkiem i wychodzi najtaniej.

To masz projekt niezgodny z obecnymi wymaganiami - jak to gotowiec, to możesz złożyć reklamację. U ściany ma mieć minimum 0,23 a Ytong Energo 36,5 ma 0,25

Ta odpowiedź powinna uzmysłowić pytającemu dramatyczny stan jego projektu - ciekawe co z nadprożami, stropami itd... U na poziomie 2?

fukujin jak byś przeczytał cały temat albo wszystkie wypowiedzi a nie brał tylko jedną wyrwaną wypowiedź to byś wiedział że projekt jest zgodny bo napisałem zaraz pod wypowiedzią kaizen-a

"w projekcie jest ściana jednoswarstowowa U=0,22W/m2K bloczki ytong energo plus (PP2/0,3) gr. 36,5"
tak że projekt jest zgodny a co ja zrobię z U to masz już opisane wyżej. A jak by ci się chciało tylko wpisać w google to byś wiedział jaka ma charakterystykę energetyczną mój projekt.

Projekt domu zgodny z przepisami WT 2017

Wskaźnik EP dla domu z wentylacją grawitacyjną (szczegółowe dane w charakterystyce energetycznej)

EP = 76.84 kWh/m2*rok

natomiast z WM 47,23

Oczywiście to są ich obliczenia ale nie będą odbiegać drastycznie od np. zrobionych u asolt bo jeszcze wiele mogę zmienić.

ag2a również napisałem że

"Lukłem na gazetkę castoramy ale promocja jest na 24 ale bez zamka tylko uchwyt. Tak że cena taka sobie."
więc trzeba by było robić pionowe spoiny tak że odpada. To tak samo mógł bym wziąć prefabet bielski bez zamków i były by najtaniej.