el_szakalo 05.03.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Witam. Czy nie jest to przypadkiem walka z wiatrakami? Mam rekuperator przeciwprądowy, dzięki któremu mam niestety suche powietrze w domu. Postawiłem kilka nawilżaczy a wilgotność powietrza nadal oscyluje w granicach 30%. I tu się zastanawiam czy est sens dokupować kolejne nawilżacze czy też jest to walka z wiatrakami. Czy przypadkiem nawilżone powietrze i tak nie zostaje wyciągnięte przez wywiewy, a w jego miejsce nawiewami wlatuje z kolei suche powietrze z zewnątrz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.03.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Tak, ale taki co wyrob z 2-3l/h i ciągnie wtedy ze 2kW. Takie pokojowe zabawki nie wyrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.03.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Może teraz wilgotność trochę podskoczy, bo ma padać itd? Ma to jakieś znaczenie jaka jest pogoda czy rekuperator wszystko wyrzuci przez odpływ skroplin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 05.03.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Witam. Czy nie jest to przypadkiem walka z wiatrakami? Mam rekuperator przeciwprądowy, dzięki któremu mam niestety suche powietrze w domu. Postawiłem kilka nawilżaczy a wilgotność powietrza nadal oscyluje w granicach 30%. I tu się zastanawiam czy est sens dokupować kolejne nawilżacze czy też jest to walka z wiatrakami. Czy przypadkiem nawilżone powietrze i tak nie zostaje wyciągnięte przez wywiewy, a w jego miejsce nawiewami wlatuje z kolei suche powietrze z zewnątrz? Pozdrawiam 30% to bardzo mało i zaczyna być szkodliwe dla zdrowia, spróbuj zmniejszyć wentylację do możliwego minimum i/lub całkiem wyłączaj wentylację na czas nieobecności domowników, powinno pomóc. Tomraider. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.03.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Trochę pogoda się zmieniła i jak teraz wygląda sprawa wilgotności? Ma to jakiś wpływ, że teraz pada deszcz? plusfoto w innym wątku zamieścił zdjęcie gdzie ma w salonie 23, wiatrołap 25 i nieocieplony strych 72% wilgotności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 10.03.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Widzę problem z suchością powietrza przy WM ma wiele osób. A niby WM miała być lekiem na całe zło - odzysk ciepła, alergicy (przy wielgotności 20-30% to dopiero mają dramat) itp itd. Czy ktoś z producentów, projektantów nie wie o tym idzie na żywioł wstawiając sprzęt i bawcie się sami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.03.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Widzę problem z suchością powietrza przy WM ma wiele osób. A niby WM miała być lekiem na całe zło - odzysk ciepła, alergicy (przy wielgotności 20-30% to dopiero mają dramat) itp itd. Czy ktoś z producentów, projektantów nie wie o tym idzie na żywioł wstawiając sprzęt i bawcie się sami? Lekiem jest...pomaga na ból, szkodząc na wątrobę Podstawa, to wybierać w miarę świadomie. Wysoki odzysk ciepła = walka z niską wilgotnością i przymarzaniem. Mniejszy odzysk ciepła = odzysk wilgoci i mniej stresów -przynajmniej tak z lektury forum to wygląda. Szkoda, że nikt nie pisze jak się reku z odzyskiem wilgoci zachowują przy -20st w temacie zamarzania, ale może dlatego nikt nie pisze, bo nie zamarzają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 28.03.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Witam, Dokładnie, poziom wilgotności względnej 30% jest zbyt niski, poprzez co jest szkodliwy dla zdrowia i powoduje odczucie dyskomfortu. Według norm zaleca się, aby zimą wynosiła ona od 40 do 60% i na pewno nie mniej , niż 30%. Z kolei latem nie powinna przekraczać wartości 70%. Zbyt niska wilgotność może powodować dyskomfort osób przebywających w pomieszczeniu. Czy rozważał Pan zastosowanie czujnika wilgotności powietrza? Czujnik ten jest montowany na kanale powietrza wywiewanego. Jego zadaniem jest zwiększenie lub zmniejszenie wydatku wentylatora w centrali wentylacyjnej z rekuperatorem w zależności od poziomu wilgotności względnej w pomieszczeniu. W razie pytań chętnie pomogę. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aENE 13.04.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Można zastosować wymiennik entalpiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.04.2018 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Widzę problem z suchością powietrza przy WM ma wiele osób. A niby WM miała być lekiem na całe zło - odzysk ciepła, alergicy (przy wielgotności 20-30% to dopiero mają dramat) itp itd. Czy ktoś z producentów, projektantów nie wie o tym idzie na żywioł wstawiając sprzęt i bawcie się sami? A ci ze sprawną, podkreślam SPRAWNĄ, WG nie maja problemów z suchością powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.04.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Jesli na zewnatrz jest 20C i 30% wilgotnosci, to przy "przepisowej" wymianie powietrza dokladnie tyle samo pary wodnej trafia do domu, niezaleznie od rodzaju zastosowanej wentylacji - tyle samo przy WG i WM.Jesli w domu z WG poziom wilgotnosci wzglednej jest wyzszy, to tylko dlatego, ze dom ten jest slabiej wentylowany.Przy braku roznicy temperatur pomiedzy wnetrzem domu, a otoczeniem, WG zaczyna dzialac coraz gorzej, ilosc nawiewanego (i usuwanego) powietrza maleje, czego efektem jest wzrost wilgotnosci.To samo mozna osiagnac przy WM, skrecajac obroty wentylatorów. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.04.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Witam. Czy nie jest to przypadkiem walka z wiatrakami? Mam rekuperator przeciwprądowy, dzięki któremu mam niestety suche powietrze w domu. Postawiłem kilka nawilżaczy a wilgotność powietrza nadal oscyluje w granicach 30%. I tu się zastanawiam czy est sens dokupować kolejne nawilżacze czy też jest to walka z wiatrakami. Czy przypadkiem nawilżone powietrze i tak nie zostaje wyciągnięte przez wywiewy, a w jego miejsce nawiewami wlatuje z kolei suche powietrze z zewnątrz? Pozdrawiam A jaki to rekuperatur, jaka powierzchnia lokalu i ile zamieszkuje go osób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.04.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Jesli na zewnatrz jest 20C i 30% wilgotnosci, to przy "przepisowej" wymianie powietrza dokladnie tyle samo pary wodnej trafia do domu, niezaleznie od rodzaju zastosowanej wentylacji - tyle samo przy WG i WM. Jesli w domu z WG poziom wilgotnosci wzglednej jest wyzszy, to tylko dlatego, ze dom ten jest slabiej wentylowany. Przy braku roznicy temperatur pomiedzy wnetrzem domu, a otoczeniem, WG zaczyna dzialac coraz gorzej, ilosc nawiewanego (i usuwanego) powietrza maleje, czego efektem jest wzrost wilgotnosci. To samo mozna osiagnac przy WM, skrecajac obroty wentylatorów.Ja to wiem, ale nie po to robi sie WM aby ja ograniczać. To juz lepiej zrobic WG, zaoszczędzić kupe kasy i kisic sie we własnym smrodku, ale wilgotnośc za to bedzie przepisowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.05.2018 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Niską wilgotność podczas mroźnej zimy najprościej zlikwidować zmniejszając poziom wentylacji. WG - ludzie zatykają kratki, nawiewy i mają problem z nadmierną wilgotnością oraz pleśnią. Ten sam sposób można zrobić przy rekuperacji, ale łatwiej o osiągnięcie kompromisu. Trzeba wybrać co jest bardziej szkodliwe dla zdrowia? Niski poziom wilgotności czy wysoki poziom CO2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts