Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piekarnik w drugiej linii za blatem

Goloniasty

Recommended Posts

Planuję rozmieścić wszystko w mojej mikro kuchni tak aby zmieścić w niej i płytę grzewczą i zmywarkę i pralkę i aby mieć jeszcze kawałek blatu dla siebie. Finalnie wyszło mi najbardziej optymalne ustawienie piekarnika w drugiej linii zabudowy we wnęce. Jak myślicie czy taka lokalizacja piekarnika może mieć jakieś minusy?

Poniżej ilustracje mojego projektu:

http://www.editer.pl/fotka/dbdca2d45e5c9d53aa9c33af00b94a84_1.jpg

34a00472a916560e5866964d62fc060e_2.jpg364b2d9c9e460cf6152d596d80812bc9_2.jpg

Czy minus taki, że projekt wygląda koszmarnie, się liczy?

- estetyka leży

- uskoki w górnej części zabudowy - wygląda to jak przypadkowo zamontowane szafki bez żadnego planu

- nienarożnikowy zlew wciśnięty w narożnik - funkcjonalna klapa

- wolnostojącą lodówkę umieszcza się w kuchni jako przemyślany zabieg, nie jako niezabudowaną część zabudowy - to znaczy, że musi mieć wokół siebie trochę oddechu, tak jak wolnowiszącego okapu nie wciska się pomiędzy szafki

- jeśli miejsce na zmywarkę jest po prawej stronie zlewu to należy przewidzieć zamknięcie zabudowy z tamtej strony jakąś płytą lub blatem, ponieważ zmywarka nie ma szafki, ale wsuwa się ją pomiędzy szafki stojące po jej obu stronach - w takim przypadku jak zaprezentowany po pierwsze mamy ziejącą dziurę z prawej strony, po drugie blat wisi w powietrzu.

- pod płytą indukcyjną pierwsza szuflada jest "ślepa", nie można jej wykorzystać, bo są tam bebechy płyty. Rozumiem, że miały tam być sztućce - nic z tego. Kolejna szuflada trochę za głęboka na sztućce, trzeba to podzielić inaczej.

- szczególnie jeśli mamy mało miejsca warto pociągnąć szafki do samego sufitu - i więcej miejsca i tak, wygląda to lżej!

- rura z okapu wychodząca nad szafkami - koszmar

- przestrzeń nie jest dobrze wykorzystana - można z niej wyciągnąć więcej miejsca na rzeczy, jeśli się wszystko odpowiednio rozplanuje. Nad tą mikrofalówką marnuje się bardzo duży potencjał.

Kwestia piekarnika:

- piętrzenie na sobie sprzętów, które nie są zabudowane bardzo przypomina mi taki stos brudnych naczyń

rozwiązanie 1:

ogólnie nie mam nic przeciwko samemu piekarnikowi w drugiej linii zabudowy i gdybym miała rozważać tylko tę kwestię to napisałabym - jasne, rób! tylko żeby to nie było tak naustawiane, tylko wbudowane w szafkę i szafki górne pociągnięte do końca zabudowy, a nie urywające się za okapem.

rozwiązanie 2:

zrobić słupek z pralką, piekarnikiem i mikrofalówką od drugiej strony, a do końca zabudowy normalnie pociągnąć szafki.

rozwiązanie 3:

- rozumiem, że piekarnik pod płytą jest niemodny, ale czasem warto się trzymać sprawdzonych rozwiązań, naprawdę. W tym drugim rzędzie zrobiłabym zrobić szafkę. Do sufitu!

- w ogóle wszystkie szafki do sufitu, szczególnie jeśli mamy mało miejsca

- w szafce nad blatem można zamontować mikrofalówkę

Ogólnie to polecam skorzystać z usług architekta wnętrz, kuchnia szczególnie mała i wymagająca to ciężkie pomieszczenie do zaplanowania samemu. A tu niestety widać, że pomoc jest potrzebna. Szkoda wpakować kupę kasy w źle zaprojektowaną kuchnię...

Viann - mam szufladę pod indukcją ze sztućcami.

Bebechy indukcji mieszczą się w grubości blatu 3 cm.

natomiast mikrofala nie może stać nad piekarnikiem bo będzie za wysoko i zbyt daleko, by można było do niej sięgnąć.

Zlew też koszmarnie niewygodny będzie w uzytkowaniu

Edytowane przez Elfir

.

- pod płytą indukcyjną pierwsza szuflada jest "ślepa", nie można jej wykorzystać, bo są tam bebechy płyty. Rozumiem, że miały tam być sztućce - nic z tego. Kolejna szuflada trochę za głęboka na sztućce, trzeba to podzielić inaczej.

bzdura, mam pod płytą indukcyjną szufladę na sztućce,

płyta w niczym nie przeszkadza