neciunia 06.03.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 (edytowane) Kochani, spodziewam się dziecka i chciałabym urządzić malutki pokoik dla maluszka. Jest bardzo malutki i nie wiem jak wszystko pomieścić i żeby nie zagracić. Chciałabym tam postawić łóżeczko jakieś komody na ubranka i inne potrzebne rzeczy. I oczywiście jeszcze na zabawki, nie wspomnę że jakby dzidzia płakała żebym może mogła tam na chwile gdzieś spocząć i na spokojnie nakarmić, jak uważacie jak to zrobić i czy w ogóle się da to wszystko zmieścić? Edytowane 6 Marca 2018 przez neciunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neciunia 06.03.2018 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 (edytowane) Edytowane 6 Marca 2018 przez neciunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 gdzie okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neciunia 06.03.2018 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Na prawo od wejścia: łóżeczko, potem komoda z przewijakiem. We wnęce fotel i szafa. Albo łóżeczko i fotel (pod oknem), a we wnęce komoda z przewijakiem i szafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neciunia 06.03.2018 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Na prawo od wejścia: łóżeczko, potem komoda z przewijakiem. We wnęce fotel i szafa. Albo łóżeczko i fotel (pod oknem), a we wnęce komoda z przewijakiem i szafa Też myslałam żeby łożeczko było po prawej stronie i tutaj moje pomysły się skonczyły, nie chce szafy bo jeszcze bardziej pokój się zmniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 No to wstaw cokolwiek co potrzebujesz: kolejną komodę, regał na zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krajzega 06.03.2018 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 W oparciu o moje doświadczenia - mam dwoje małych dzieci - zaproponowałbym coś takiego jak powyżej. Planując pokój dla dziecka warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy: - bardzo wygodnie mieć dostęp do łóżeczka z obu stron, dlatego ustawienie łóżeczka długim bokiem wzdłuż ściany, chociaż najbardziej oczywiste, wcale nie jest najlepsze. Znacznie łatwiej odłożyć śpiące niemowlę mając wybór, z której strony podejdziesz do łóżeczka. Dla samego dziecka takie rozwiązanie też jest dobre, bo leżąc w łóżku widzi dorosłych raz z lewej a raz z prawej strony, co dobrze przeciwdziała asymetrii (np. odwracaniu ciągle główki w jedną stronę) - komoda z przewijakiem jak najbliżej łóżka, tak, żeby asekurując dziecko jedną ręką można było drugą wygodnie sięgnąć po: pieluchę, chusteczkę, krem, waciki, pajacyka, kocyk, grzechotkę, oliwkę, octenisept, skarpetki, misia i mnóstwo innych rzeczy. Warto też wykorzystać różne organizery np. do powieszenia na ścianie. - wygodny fotel (najlepiej z podnóżkiem) do karmienia i usypiania na ręku to podstawa, przynajmniej w pierwszym roku, później można go przenieść do innego pokoju - dużo wolnego miejsca na podłodze, gdzie można rozłożyć kocyk lub matę do zabaw, raczkowania, turlania się itp. - meble raczej niskie, tak, żeby dorastający lokator miał zabawki w zasięgu ręki, a nie półtora metra nad głową - koniecznie meble typu komoda muszą być przytwierdzone mocno (śrubami) do ściany - przy pierwszych próbach wspinania się lub nawet otwierania szuflad / szafek, nieprzytwierdzone meble mogą być bardzo niebezpieczne - warto pamiętać, że dziecko szybko rośnie i np. za chwilę (dwa - trzy lata, które miną nie wiadomo kiedy) trzeba będzie wprowadzać różne zmiany - np. w proponowanym ustawieniu łóżeczko będziesz mogła zastąpić większym łóżkiem, ustawionym już wzdłuż ściany - do tak małego pokoju nie wstawiałabym szafy, jeśli nie jest to konieczne - pamiętaj, że za jakiś czas trzeba będzie gdzieś wstawić mały stoliczek i krzesełko dla dziecka. Niewysokie, lekkie meble to możliwość zmiany aranżacji - nie warto inwestować w drogie meble dla dzieci - i tak zostaną pomazane kredkami, farbami, mazakami, zalane sokami, wysmarowane czekoladą a nawet obgryzione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.03.2018 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 ustawiając łózko po prawej stronie po otwarciu drzwi widać od razu śpiące dziecko, łóżeczko nie jest schowane za uskokiem ściany. Ale oczywiście można ustawić wezgłowiem do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neciunia 07.03.2018 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 [ATTACH=CONFIG]408735[/ATTACH] W oparciu o moje doświadczenia - mam dwoje małych dzieci - zaproponowałbym coś takiego jak powyżej. Planując pokój dla dziecka warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy: - bardzo wygodnie mieć dostęp do łóżeczka z obu stron, dlatego ustawienie łóżeczka długim bokiem wzdłuż ściany, chociaż najbardziej oczywiste, wcale nie jest najlepsze. Znacznie łatwiej odłożyć śpiące niemowlę mając wybór, z której strony podejdziesz do łóżeczka. Dla samego dziecka takie rozwiązanie też jest dobre, bo leżąc w łóżku widzi dorosłych raz z lewej a raz z prawej strony, co dobrze przeciwdziała asymetrii (np. odwracaniu ciągle główki w jedną stronę) - komoda z przewijakiem jak najbliżej łóżka, tak, żeby asekurując dziecko jedną ręką można było drugą wygodnie sięgnąć po: pieluchę, chusteczkę, krem, waciki, pajacyka, kocyk, grzechotkę, oliwkę, octenisept, skarpetki, misia i mnóstwo innych rzeczy. Warto też wykorzystać różne organizery np. do powieszenia na ścianie. - wygodny fotel (najlepiej z podnóżkiem) do karmienia i usypiania na ręku to podstawa, przynajmniej w pierwszym roku, później można go przenieść do innego pokoju - dużo wolnego miejsca na podłodze, gdzie można rozłożyć kocyk lub matę do zabaw, raczkowania, turlania się itp. - meble raczej niskie, tak, żeby dorastający lokator miał zabawki w zasięgu ręki, a nie półtora metra nad głową - koniecznie meble typu komoda muszą być przytwierdzone mocno (śrubami) do ściany - przy pierwszych próbach wspinania się lub nawet otwierania szuflad / szafek, nieprzytwierdzone meble mogą być bardzo niebezpieczne - warto pamiętać, że dziecko szybko rośnie i np. za chwilę (dwa - trzy lata, które miną nie wiadomo kiedy) trzeba będzie wprowadzać różne zmiany - np. w proponowanym ustawieniu łóżeczko będziesz mogła zastąpić większym łóżkiem, ustawionym już wzdłuż ściany - do tak małego pokoju nie wstawiałabym szafy, jeśli nie jest to konieczne - pamiętaj, że za jakiś czas trzeba będzie gdzieś wstawić mały stoliczek i krzesełko dla dziecka. Niewysokie, lekkie meble to możliwość zmiany aranżacji - nie warto inwestować w drogie meble dla dzieci - i tak zostaną pomazane kredkami, farbami, mazakami, zalane sokami, wysmarowane czekoladą a nawet obgryzione Krajzega dziękuje za tak wyczerpującą odpowiedz. Kochana łóżeczko chciałabym własnie po prawej stronie, bo będąc w salonie chciałabym widzieć wszystko. Ale nie powiem bardzo fajnie mi to rozmiesciłas, wszystko co potrzebuje Tak wygodny fotel musi być. Na podłodze za dużo miejsca nie będzie do zabawy bo ten pokoik jest naprawdę malutki. Też myślałam o niskich meblach, bo szafa by zmniejszyła jeszcze ten pokoik a po drugie wiecznie tam nie będzie stała bo dziecko rośnie tak jak mówisz i za jakiś czas trzeba będzie zmienić organizacje pokoju i wstawić większe łóżko. I nie myślałam własnie o jakiś drogich tylko o tych białych komodach szufladach białych co teraz są modne i na allegro jest tego pełno i ludzie na forach sobie chwalą. Dziękuje za przypomnienie własnie o przymocowaniu tych szafek/szuflad do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neciunia 07.03.2018 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Elfir . No własnie tak chce zeby otwierajac drzwi widac od razu dziecko, a jak beda otwarte drzwi zeby miec oko na dzidzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Retriever 07.03.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Elfir . No własnie tak chce zeby otwierajac drzwi widac od razu dziecko, a jak beda otwarte drzwi zeby miec oko na dzidzie To na pewno wygodne rozwiazanie do obserwowania dziecka. Zastanowilabym sie jednak czy otwieranie drzwi zaraz obok lozeczka nie rozbudzi malenstwa (swiatlo wpadajace z korytarza bezposrednio na niemowle + halas). Niektore maluchy maja bardo plytki sen i wystarczy drobny dzwiek zeby sie wybudzily. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neciunia 07.03.2018 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 To na pewno wygodne rozwiazanie do obserwowania dziecka. Zastanowilabym sie jednak czy otwieranie drzwi zaraz obok lozeczka nie rozbudzi malenstwa (swiatlo wpadajace z korytarza bezposrednio na niemowle + halas). Niektore maluchy maja bardo plytki sen i wystarczy drobny dzwiek zeby sie wybudzily. Myśle że to nie będzie problemu bo drzwi w większości na pewno będą otwarte, na przedpokoju jest ciemniej, a drzwi są bardzo cichutkie w razie co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Retriever 07.03.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Myśle że to nie będzie problemu bo drzwi w większości na pewno będą otwarte, na przedpokoju jest ciemniej, a drzwi są bardzo cichutkie w razie co. Pewnie, to Wam musi byc wygodnie i spelniac Wasze potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Retriever 07.03.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Myśle że to nie będzie problemu bo drzwi w większości na pewno będą otwarte, na przedpokoju jest ciemniej, a drzwi są bardzo cichutkie w razie co. Pewnie, to Wam musi byc wygodnie i spelniac Wasze potrzeby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neciunia 07.03.2018 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Pewnie, to Wam musi byc wygodnie i spelniac Wasze potrzeby Myslalam o takim czyms, bo innego pomyslu nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 28.03.2018 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Gdyby się okazało, że jednak chcesz mieć maleństwo przy sobie w sypialni - to polecam Ci kołyskę. My mieliśmy taką wiklinową i świetnie się sprawdziła, korzystaliśmy z niej do piątego miesiąca. Synek nie musiał spać z nami na łóżku, bo dzięki kołysce miałam go dosłownie parę centymetrów od siebie. U mnie akurat objawiła się fobia sprawdzania czy oddycha więc budziłam się w nocy milion razy i wsłuchiwałam w jego oddech. Nie było opcji żebym zostawiła dziecko na noc same. Nawet w dzień nie chciałam go zostawiać więc kołyskę ciągnęłam ze sobą do kuchni Kołyska miała też taką zaletę, że młody bez problemu przesiadł się późnej do łóżeczka i śpi sam (a nie na łóżku rodziców). A najlepsze jest to, że nauczył się usypiać bez kołysania - kołyska całkowicie wyparła wózek więc dzidziuś nie nabrał złych nawyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts