Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesuniecie przyłacza wod

Tisi

Recommended Posts

Cześć.

Mam mały problem... na działce na której chce postawić swój dom przechodzi droga, słupy telekomunikacyjne i przyłącze wody prawie przez środek do domu rodzinnego. Przez co z jednej strony mam ok 16m, a z drugiej 11m. Chcę przesunąć to wszystko na jedna stronę i postawić dom. Droga i to wszystko ma ok 80m. Dzwoniłem do wodociągów i mam wystąpić o warunki, a szacunkowo to ok 200zł za 1m. Przy ok 80m daje to ponad 16tyś. Do tego droga i telekomunikacja. to pewnie wyjdzie z 25tyś.

Czy jest możliwość, aby obniżyć lub w jakiś sposób ominąć w jakiś sposób lokalne wodociągi?

Na działce jest chyba zwyczajowo wyjeżdzona droga? Jakim prawem przez działkę puszczono instalacje? Może działka była gminna? Musisz kupić akurat tę działkę? Niby jak chcesz ominąc właściciela sieci? Wyobraź sobie że to twoja sieć wodociągowa. Czy pozwolisz komuś przy niej grzebać? Załącz fragment mapy syt-wys., A-4 kupis za kilkanaście zeta.

To była jedna cała działka. W tym momencie jest oddzielony kawałek pod dom, a reszta nadal jest całością. Działkę mam przepisaną, nie kupuje jej. Może nie do końca go ominąć, ale wykopać nową trasę pod wodociąg wrzucić rury, i zostawić niech tylko przyjdą i podłączą z jednej i drugiej strony. Nie oszukujmy się, dużo taniej sam to załatwię niż oni.

Wrzucam rysunek podglądowy.

Duży czarny prostokąt to działka przed podziałem, żółty to moja działka na której chce postawić dom. Zielony prostokąt to miejsce w które chce przesunąć drogę, wodę oraz słupy.

syt.jpg

Wykonanie sieci (to jest sieć, bo wodomierz jest w domu) nalezy do właściciela sieci i nie polega tylko na wykonaniu wykopu i pieprznięciu rury i zasypaniu. Np. musi być odbiór techniczny przed zasypaniem i parę innych drobiazgów.

Negocjuj z wodociągami. Może np. ty wykop a oni resztę? Może sieć jest stara i będzie remont - wymiana stalowych rur na PE?

To nie sieć tylko przyłącze, po to wodociągi warunki techniczne przyłączenia wydają, żeby inwestor mógł zlecić własnemu projektantowi wykonanie projektu i własnej ekipie jego wybudowanie po cenach bardziej rynkowych. Oni mogą wymagać tylko uzgodnienia z nimi projektu i zawołania ich na założenie nawiertki na sieci. Tak samo jest z przyłączami kanalizacyjnymi.

Natomiast gazownia czy energetyka samodzielnie projektują, uzgadniają i wykonują przyłącze własną ekipą do granicy działki, a od ogrodzenia inwestor też robi samodzielnie "instalację zewnętrzną".

Edytowane przez SzymonKc

Jak go zwał tak go zwał. Wodomierz jest w budynku i do wodomierza rura jest właściciela sieci. Amen.

Gadać, gadać aż się dogadacie. Odbiór i tak być musi.

A w życiu, są spory prawne odnośnie własności fragmentu rury biegnącej w pasie drogowym poza terenem inwestora, ale generalnie inwestor sam płaci za wszystko i to jest jego (na pewno to co na jego działce), wodociągi biorą na siebie tylko bieżące koszty eksploatacji przyłącza, do wodomierza włącznie, ale nie stają się z automatu jego właścicielem, chyba że mają umowę darowizny, albo umowę kupna z inwestorem, bo formalnie można im przyłącze sprzedać lub podarować. Ale raczej tego nie robią, bo nawet od darowizny muszą zapłacić podatek. Czyli przyłącze jest inwestora, wodociągi dbają o to, żeby było sprawne.

Natomiast wodociągi mogą świadczyć usługę wybudowania przyłącza po cenach jakie sobie wymyślą, ale inwestor nie musi korzystać z ich usług i może znaleźć tańszego wykonawcę.