Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza nieuzytkowego

bronson90

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie ocieplenia poddasza nieużytkowego. Po stropie monolitycznym mam rozprowadzoną instalacje od reku, zakupiłem już styropian łącznie będzie grubość 32 cm jednak zaczynam sobie uświadamiać, że nie potrzebuje 210 m2 nieużytkowego poddasza i pomyślałem żeby na ułożony styropian przykleić kilka płyt OSB aby mieć 20-30 m2 na kartony i inne pierdoły a na reszte rozłożyłbym wełnę 10 cm. Czy tak przykryty styropian zachowa swoje właściwości czy nic się z nim nie stanie i czy to dobry pomysł czy lepiej dać po całości wylewkę i nie kombinować z wełną? Szkoda,że wczesniej o tym nie pomyslałem, dałbym w miejscu użytkowym legary a na reszcie swobodnie rozłożył wełnę i miałbym mniej zabawy z docinaniem styropianu i układaniem. Poza tym bez wylewki jest swobodny dostęp do instalacji od rekuperacji, to też na plus niewylewania posadzki.

Pozdrawiam

jeżeli na styropian ułożysz wełnę nic się nie stanie ! , ale jak już używasz styropianu to lepiej i taniej tylko styropian

Na strychu mam dwa wyłazy dachowe przez które przebija słonce więc myślę, że nieprzykryty styropian mógłby tracic swoje własciwosći dlatego pomysłałem o wełnie. Mam jedynie obawy o to, jesli dostanie się mysz może mi zniszczyć ocieplenie. Ciekaw jestem czy ktoś tak ma u siebie i jak to się sprawdza w praktyce

• 2 weeks później...
chyba nie bardzo zrozumiałeś o co chodziło w moim pytaniu. Wełną chciałem nakryć warstwe styropianu 32 cm żeby nie robić wylewki a żeby styro był czymś zakryty. Widzę, że takie rozwiązanie to kiepski pomysł więc na styropian pójdzie wylewka i nie będę się zastanawiał czy coś mi wcina ocieplenie.