Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywa grzewcza czy wpływ temperatury wewnętrznej!

wojro27

Recommended Posts

Dzień dobry. Mam prośbę do Państwa o radę i wyjaśnienie pewnej kwestii.

Od niedawna jestem użytkownikiem kotła kondensacyjnego dwufunkcyjnego Saunier duval Thelia Condens. Współpracuje on z regulatorem pokojowym Exacontrol E7c. Ogrzewany dom ma powierzchnie ok 115 m2. Na dole zamontowane jest ogrzewanie podłogowe a na górze w pokojach są grzejniki. W przedpokoju oraz w łazience na górze jest również podłogówka. W tym momencie na regulatorze ustawiony jest brak wpływu temperatury wewnętrznej. Tylko automatyka pogodowa i krzywa grzewcza 0,3. Takie ustawienie skutkuje ciągłą pracą kotła na niskiej temperaturze (25 C- 37C) zasilania i temperaturą w domu ok 20 C.

Gdy ustawiony jest wpływ temperatury wewnętrznej skutkuje to okresowymi przerwami w pracy kotła i spadkiem temperatury w pokojach na górze, ponieważ regulator jest umiejscowiony na dole w salonie gdzie jest podłogówka i wolniej traci ciepło.

W związku z powyższym mam pytanie, które rozwiązanie jest lepsze dla pieca i czy dużo więcej gazu zużywa się podczas pracy ciągłej kotła z niską temperaturą zasilania.

Z góry dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź!

pozdrawiam

Zasilanie niskotemperaturowe (niska krzywa) nie nadaje się przecież do kaloryferów. W instalacji mieszanej potrzebny jest np. mieszacz, gorąca woda np 50 C płynie w jednym obiegu grzewczym do kaloryferów, a z mieszacza woda o temp 30 C, drugim obiegiem, płynie na podłogówkę. Ze względu na dużą bezwładność podłogówki stosuje się właśnie sterowanie pogodowe.

W związku z powyższym mam pytanie, które rozwiązanie jest lepsze dla pieca i czy dużo więcej gazu zużywa się podczas pracy ciągłej kotła z niską temperaturą zasilania.

Z góry dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź!

pozdrawiam

Z punktu widzenia zużycia gazu to nie ma różnicy. Kocioł zużyje tyle gazu, ile potrzeba na zrównoważenie ubytku energii wynikającego z delty temperatur wewnętrzne/zewnętrznej i ustawionej temp. w domu.

Przy sterowaniu jakościowym (pogodówka) będzie większy komfort niż przy sterowaniu ilościowym (termostat pomieszczenia). Tyle, że będzie minimalnie większe zużycie energii elektrycznej (pompa w kotle będzie pracowała cały czas).

Wybór należy do Ciebie.

Zasilanie niskotemperaturowe (niska krzywa) nie nadaje się przecież do kaloryferów. W instalacji mieszanej potrzebny jest np. mieszacz, gorąca woda np 50 C płynie w jednym obiegu grzewczym do kaloryferów, a z mieszacza woda o temp 30 C, drugim obiegiem, płynie na podłogówkę. Ze względu na dużą bezwładność podłogówki stosuje się właśnie sterowanie pogodowe.

Dziękuję za odpowiedź,

I tak dokładnie mam to rozwiązane. Jest mieszacz, który puszcza wodę na podłogę. Niska temperatura zasilania na grzejniki w zupełności jednak w moim przypadku również wystarcza do osiągnięcia w domu przyjemnej temperatury. Dlatego zdecydowałem się ustawić niską krzywą grzania bo nie ma potrzeby zasilania instalacji gorącą wodą skoro do podłogówki i tak będzie obniżona do ok. 30 C.

Pytanie moje dotyczy bardziej kwestii ekonomicznej. Czy takie grzanie niską temperaturą całą dobę jest lepsze dla pieca i bardziej ekonomiczne czy lepiej ustawić wpływ temp. wewnętrznej w regulatorze co będzie skutkowało okresowym wyłączaniem się pieca...

Z góry dziękuję za wskazówkę.

pozdrawiam