Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile pyłu PM 2.5 wdychamy w domu z rekuperacją mechaniczną.

Recommended Posts

@Robert ale pamiętaj o tym że ja mam rurowy , niestety 1 rura 250mm o długosci 47m - NIE POLECAM

na wlocie do GWC są 4 warstwy włokniny F5 bo dbam aby rura była w miarę czysta , rurowy ma znikome możliwości oczyszczania w porównaniu ze żwirowym

w świetle zdobytych doświadczeń teraz wiem że szkoda było kasy na taki GWC niestety instalacja była wykonywana po 6 latach użytkowania budynku i tylko to dało sie zrobić .

Mój kolega zrobił rurowy GWC ( wymiennik tichelman ) który ma umieszczony pod niepodpiwniczonym domem ( fundament płytowy ) i działa mu to fantastycznie latem i zimą - bo latem budynek chroni grunt przed promieniowaniem słonecznym i upałem a zima przed mrozem , więc ma klimę i podgrzewanie dokładnie tak jak zakłada teoria GWC

co do żwirowego GWC są przeróżne opinie , od "fantastyczny" po " śmierdzi starą piwnicą " - nie mam takiego więc się nie wypowiadam

Ja po instalacji rekuperatora odkryłem że klasyczny filtr reku szybko się brudzi i zatyka a w domu powstaje podciśnienie , stąd moje eksperymenty z filtrami na czerpniach aż skończyło się finalnie dużą skrzynią filtracyjną F7 F9 z węglem

na stronie rekuperatory pl jest przekaz live danych temperaturowych z takiego właśnie zatkanego rekuperatura

zasysa -11.5 C a wydmuchuje +1.4 C i faceci są dumni jak rewelacyjnie im to działa NO COMMENTS

Edytowane przez Quarz

• Odpowiedzi 251
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a co sądzicie o macie nasączonej węglem zamiast złoża węglowego? np. włóknina G4 (mogłaby być podwójna). sprawia mniejszy problem przy wymianie, można wymieniać częściej.

takie rozwiązania są w oczyszczaczach powietrza , ale naprawde trudno powiedzieć jaka będzie skuteczność i trwałość przy przepływach chrakterystycznych dla reku na pewno musiałoby byc kilka warstw ...

wymian tego to byłaby bajka w porównaniu z węglem , przetestuj opisz

ja myslałem o zaintalowaniu włókniny nawęglanej w kabinowym filtrze powietrza w samochodzie , gdy wracamy do domu musimy przejechać przez "mordor" i mamy już nawyk że wyłaczamy tam wentylację w samochodzie

z ostatniej chwili

na zewnatrz 630-640ug/m3 PM2.5

nawiew z reku 50ug/m3 PM2.5

nawet F9 nie daje rady....

Edytowane przez Quarz

i do kompletu ostatni pomiar

na 3 biegu moc wentylatora nawiewnego 60% , wywiewnego 50% wydatek ok 100m3/h

5 dopływ z GWC

19 nawiew do pomieszczeń

19,5 wywiew z pomieszczeń

7 wyrzut z rekuperatora

na zewnątrz jest 160-170ug/m3 PM2.5 a z nawiewu w pokoju ( pomiar wewnątrz rury ) 11-12ug/m3

wczoraj nie zauważyliśmy w porę co się dzieje i zanim wyłączyliśmy rekuperator zasyfił nam dom do ponad 50ug , teraz wietrzymy na maxa bo jet tylko 160 i z reku leci 4xczystsze powietrze niż to w pomieszczeniach . Po 16:00 trzeba będzie znowu wyłączyć

na szczęście jutro koniec bezwietrznej pogody :)

Edytowane przez Quarz

a co sądzicie o macie nasączonej węglem zamiast złoża węglowego? np. włóknina G4 (mogłaby być podwójna). sprawia mniejszy problem przy wymianie, można wymieniać częściej.

Według mnie najpierw trzeba "odkurzyć" powietrze a dopiero potem przepuścić przez węgiel. Węgiel połyka zapachy gazowe nie pyły. Pyłami zapychają się pory w węglu i traci swoje właściwości pochłaniania. Węgla musi być sporo. Powietrze musi mieć jakiś czas z nim kontakt, aby wyłapał lotne zanieczyszczenia. W praktyce potrzeba kilka centymetrów węgla, aby oczyścić powietrze.

Piszę to na podstawie informacji z internetu.

z ostatniej chwili

na zewnatrz 630-640ug/m3 PM2.5

nawiew z reku 50ug/m3 PM2.5

nawet F9 nie daje rady....

Czy masz takie zapylenie ciągłe czy "chwilowe" to znaczy czy po kilku minutach, godzinie, dwóch spada. Jak tak masz to tylko na ten czas stop reku ratuje. W innych warunkach nie wiem co robić. Może na zimę kanary albo inne miejsce.

Czy masz takie zapylenie ciągłe czy "chwilowe" to znaczy czy po kilku minutach, godzinie, dwóch spada. Jak tak masz to tylko na ten czas stop reku ratuje. W innych warunkach nie wiem co robić. Może na zimę kanary albo inne miejsce.

minutach ... dobre :D , jak wczoraj zaczeło sie przed 18 to dopiero dziś ok 10 rano mogłem właczyć rekuperator i dziś przed 17 też wyłaczę bo nawet F9 nie daje sobie rady

zerknij na prognoze na dole strony

https://airly.eu/map/pl/#50.20278,19.24653,i2247

wskazania na tej stronie są niezbyt wiarygodne , dane są tak obrabiane , uśredniane , kalibrowane itp żeby za dużo nie wyszło i aby ludzie nie dostawali histerii

znajomy ma podobne obserwacje że ta ich "uśredniona" wartość to ok 1/2 wskazań z detektorów którymi dysponujemy

nas ratuje duża powierzchnia ( ok 200m2 ) więc mogę sobie pozwolić na zatrzymanie reku na 12 godzin a wilgotność nigdy nie przekroczy 55% , teraz po intensywnym wietrzeniu mamy 45%

Ale jak kiedyś przyjdzie mega smog trwający 3 dni to trzeba będzie jeszcze użyć oczyszczaczy powietrza w domu z filtrami F9 na reku - absurd prawda ?

wiedza na temat zanieczyszczenia powietrza jest zabójcza , ludzie z WG żyją sobie spokojnie jak u Pana Boga za piecem

Edytowane przez Quarz

Rzeczywiście wiedza zabija. Jak nie mierzyłem to byłem spokojniejszy. Nawet jak trochę było czuć to nie zwracałem takiej uwagi jak teraz. Wszystko zaczęło się ponad rok temu jak zrobiłem w domu WM. Wcześniej WG działała jak Wielkie G a teraz co na zewnątrz to i w domu by było jakby nie filtry. Przycinają do 10% tego co jest na zewnątrz a czujnik pilnuje i przy 500% wentylatory stop. Ostatnio podniosłem z 300% na 500%. Dzisiaj to pewnie wentylacja by stała cały czas a tak są okienka, że działa. Jak wyłączy to i tak nieszczelnościami PMy włażą a szczególnie drzwiami jak się wchodzi i wychodzi z domu.

No ostatnie dni to jest po prostu katastrofa.

@Quarz - trochę obronie sieć Airly, odczyty laserowych czujników często zaburza wilgotność (mgła) i wyniki skaczą.

Czym różni się czujnik sieci Airly od zwykłego czujnika laserowego i w czym lepszy jest czujnik WIOŚ/GIOŚ który kosztuje setki tysięcy zł?

Czujnik laserowy wyrzuca to co widzi, jak puścisz w domu nawilżacz ultradźwiękowy odczyty szaleją, smog? Nie, mikrocząstki wody.

Czujnik laserowy Airly serce ma takie samo jak każdy inny czujnik, nie ma innych rozwiązań na rynku, nie ma cudów, Panowie zastosowali algorytmy "kalibrujące" odczyty do stacji oficjalnych - to jest bardzo proste, są specjalne wzory oparte o temperaturę i odczyt % wilgotności - to nakładasz na odczyt i gotowe.

Czujnik WIOŚ/GIOŚ - dlaczego są tak drogie? Bo osuszają powietrze do zera. Dopiero tak przygotowane, jest poddane pomiarom laserowym prawdopodobnie takim samym czujnikiem jak te amatorskie.

Teraz tak, w dniu dzisiejszym wyłączyłem wentylacje - uznałem ze szkoda filtrów. Na zewnątrz 300/400/500 PM10, teraz 330 PM10 - wracam z pracy. Wentylacja jak pisałem wyłączona, kratki zatkane. Brak domowników. Ile w domu? 140 mikro PM10!!!

Doprowadzenie do stanu w którym nie czuć nic, to 2 oczyszczacze puszczone na maxa przez kilka godzin.

Do tej pory oszczędzałem filtry, teraz uznałem, że mam to gdzieś. Puszczam wentylacje, bo nawiewa mi 15-20-30 mikro, zależy jak pociągnie z komina sąsiada.

Nie jest warte 200zł za filtry mojego zdrowia, jedna wizyta u lekarza dwójki dzieci to jest 200zł. Dodatkowo węgiel spełnia role, powietrze jest bezwonne, lekko czuć OSB bo instalacja świeża.

@Stremaj - całe życie żyliśmy w takim powietrzu, nie było czujek, nie było problemu - powietrze gryzące kojarzę z dzieciństwem. Tak było, żyłem spokojnie.

teraz, nie jestem w stanie wyjść na spacer z dzieckiem, czy ogolnie po prostu wyjść z domu jak mamy po 1000% przekroczeń.

Czy mata węglowa się sprawdzi? Pewnie się sprawdzi w jakimś stopniu. Uważam jednak, że sypany węgiel aktywny to jest to.

Czekamy na wiatr, instalacja pracuje, wrzucę kiedyś foty filtrów. Mam nadzieję, że obecne objadą do wiosny.

@Quarz - pytanie na koniec, napisałeś, że 3 bieg to 100m3/h - rozumiem, że 1, czy 2 to 40-60? Czy przy tak niskim przepływie na pewno działa Ci wymiennik efektywnie? Klingenburg zaleca przepływ minimum 0,5m/s....?

Edytowane przez Robert_Pieczarko

@Quarz - pytanie na koniec, napisałeś, że 3 bieg to 100m3/h - rozumiem, że 1, czy 2 to 40-60? Czy przy tak niskim przepływie na pewno działa Ci wymiennik efektywnie? Klingenburg zaleca przepływ minimum 0,5m/s....?

tu masz zestawienie

na 1 biegu moc wentylatora nawiewnego 23% , wywiewnego 17% przepływ 25m3/h

na 2 biegu moc wentylatora nawiewnego 39% , wywiewnego 30% przepływ 50m3/h

na 3 biegu moc wentylatora nawiewnego 60% , wywiewnego 50% przepływ 100m3/h

za bardzo nie rozumiem pytania ... zestawienie temperatur odczytanych ze sterownika rekuperatora które umieściłem w poprzednich postach wskazywało że dla biegu 1 i 2 temperatura czerpni=temperatura wyrzutu To chyba nie jest źle ? tylko dla biegu 3 wyrzut był +2 C

moim zdaniem czym wyższy przepływ tym efektywność maleje - struga powietrza leci tak szybko że nie zdąży się ogrzać/schłodzić i już jest poza wymiennikiem

u mnie widać to na biegu 3

podobnie jest z GWC im wiekszy przepływ tym efektywność grzania/chłodzenia mniejsza

podobnie z filtrem węglowym czym wolniejszy przepływ tym dłuższy czas kontaktu powietrza z granulkami i lepsza eliminacja zanieczyszczeń

Co do Airly , wiem że my naszymi laserowymi chińskimi zabaweczkami zapewne w jakimś stopniu wykrywamy też skondensowaną parę wodną

zrobię sobie test w jakimś hermetycznym pudle , pomierzę przez 15 min w domu a potem wyniosę to na zewnątrz - spadek temperatury powinien spowodować wytrącanie się drobin pary wodnej i tym samym wzrost wskazań czujnika

słusznie kombinuję ?

Edytowane przez Quarz

@Stremaj - całe życie żyliśmy w takim powietrzu, nie było czujek, nie było problemu - powietrze gryzące kojarzę z dzieciństwem. Tak było, żyłem spokojnie.

teraz, nie jestem w stanie wyjść na spacer z dzieckiem, czy ogolnie po prostu wyjść z domu jak mamy po 1000% przekroczeń.

Kurcze u nas nie było tak źle kiedyś, Każdy miał i ma gaz z rury i nim palił. Ogrzewało się jedna kajutę, może dwie i to wystarczało. Szło się spaść do chłodnego pokoju a drzwi otwierało, się aby trochę ciepełka naszło. Teraz prawie każdy ma centralne i grzeje cały dom, no i lecą po taniości co im wpadnie pod rękę. Kapeć pampers czy gumofilc wszystko idzie. Najgorsze jest to jak sąsiad rozpala a wiatr lub jego brak spowoduje, że dym leci prawie bezpośrednio do mojej czerpni.

Kiedyś narzekałem jak wiatr wiał a teraz czekam na niego jak na zbawienie.

Najgorsze jest to jak sąsiad rozpala a wiatr lub jego brak spowoduje, że dym leci prawie bezpośrednio do mojej czerpni.

Kiedyś narzekałem jak wiatr wiał a teraz czekam na niego jak na zbawienie.

spróbuj edukować , wpisz w google

czysteogrzewanie . pl ulotki plakaty

wydrukuj pdf'y i spróbuj rozwieszać na słupach ogłoszeniowych , na poczcie lub w sklepie jeśli obsługa wyrazi zgode

węgiel da się spalić w miarę cywilizowany sposób tylko trzeba tego chcieć , część społeczeństwa nie wie ze mozna inaczej palić nawet w starym piecu

ja palę tak w kominku , nie dymi , drewno spala sie od góry w powolny sposób przez ponad 4 godziny

oszczędności opału są zauważalnie w granicach 30% w porównaniu do lat poprzednich gdy paliłem zgodnie z "tradycją"

Edytowane przez Quarz

za bardzo nie rozumiem pytania ... zestawienie temperatur odczytanych ze sterownika rekuperatora które umieściłem w poprzednich postach wskazywało że dla biegu 1 i 2 temperatura czerpni=temperatura wyrzutu To chyba nie jest źle ? tylko dla biegu 3 wyrzut był +2 C

moim zdaniem czym wyższy przepływ tym efektywność maleje - struga powietrza leci tak szybko że nie zdąży się ogrzać/schłodzić i już jest poza wymiennikiem

u mnie widać to na biegu 3

podobnie jest z GWC im wiekszy przepływ tym efektywność grzania/chłodzenia mniejsza

podobnie z filtrem węglowym czym wolniejszy przepływ tym dłuższy czas kontaktu powietrza z granulkami i lepsza eliminacja zanieczyszczeń

Cześć, chodzi mi o to, że u mnie:

dom 20,4

nawiew świeżego 16,5

na zewnątrz teraz -6,5

przed reku -1 (powietrze idzie kominem, na nieogrzewanym ale ocieplonym strychu)

wywiew zużytego 7,5C

widzisz o co mi chodzi, u mnie różnica -1 vs 7,5C

u Ciebie te temperatury są ZBLIŻONE. Energia potrzebna do ogrzania powietrza suchego zimnego do temperatury nawet 19C jest zdecydowanie mniejsza niż energia zawarta w powietrzu o temperaturze 21 C i wilgotnosci 45% - może źle myślę, ale jeżeli powietrze aż tak bardzo się chłodzi, to musi być mocny nawiew, a wtedy wyciskasz z domu ciepłe powietrze z pominienciem wymiennika.

tu jest kalkulator, ja się doktoryzowałem z tego :D

http://dobory.pl/programy-online/wykres-molliera-online.aspx

---

Wracając do głównego tematu: ten koszmar smogowy na szczęście za nami, to co się działo, przechodzi wyobrażenie, oglądałem filtry, nie ma tragedii.

Jedno wiem, nie ma szans filtrować stężeń 300ug PM2.5, no nie ma opcji.

Do 100ug - spokojnie nawiewa wartości akceptowalne.

Zapomniałem dodać, filtry mam z wełny szklanej - są bdb.

@ Robert_Pieczarko

u mnie rekuperacja była "dorabiana " po 7 latach użytkowania zatem cała instalacja jest na nieogrzewanym poddaszu , przy duzym przepływie 100m3/h mam różnice pomiędzy temp domu a nawiewu -1.5 C a przy niskim 25m3/h -4 C

przy niskich przepływach mam temperaturę czerpni = temperaturze wyrzutni , czyli ideał . samo się tak zrobiło po dokładnej kalibracji przepływów na każdym biegu z uwzględnieniem +5% przewagi nawiewu aby było lekkie nadciśnienie i możliwość kompensacji przytkania filtrów

instalacje kalibrowałem przy użyciu anemometru w wykorzystaniem pewnego "patentu" . na głowice pomiarowa założona jest plastikowa 5l butla po wodzie z odciętym dnem i uszczelką . zatem mogę dokładnie objąć i uszczelnić dookoła każdego nawiewu i wywiewu by bardzo dokładnie zmierzyć prędkośc przepływu

prawdopodobnie dzięki temu udało się go idealnie skalibrować

podaj mi proszę dane

temperatury na kazdym biegu w formacie

wlot do reku z czerpni , nadmuch do domu , wywiew z domu , wyrzut z rekuperatora

trzeba dokonywać pomiarów bezpośrednio na rurach wlotowych/wylotowych reku

różnicą nawiew a temperatura w domu zajmiemy sie później

@

przy niskich przepływach mam temperaturę czerpni = temperaturze wyrzutni , czyli ideał .

Takie wartości to raczej nadmiar nawiewu.

Zobacz sobie symulacje w kalkulatorze np https://www.recair.com/recuperator_models.php

W details masz szczegóły....

Edytowane przez Beskidziak

PM PMowi nie równy. U mnie chodzi generator masakrycznej ilości PMów (a nawet TVOCów i HCHO) - i się z tego cieszę ;)

Tak wygląda sytuacje w momencie odpalenia "generatora PMów":

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=425434]

A tak po odpaleniu:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=425435]

Jak nieczytelne - to prawoklik i otwórz w nowej karcie. Jak dalej nieczytelne, to klik na obrazek lupką.

Wiec bez paniki w domu, bo mamy tu sporo generatorów PMów - nie tylko nawilżacz. Czajnik, kąpiel, dezodoranty, wydychane powietrze i inne sposoby na generowanie "pyłów".

Przed.jpg

Po.jpg

Takie wartości to raczej nadmiar nawiewu.

Zobacz sobie symulacje w kalkulatorze np https://www.recair.com/recuperator_models.php

W details masz szczegóły....

I tak właśnie ma być !

Dlaczego :

1. nadmiar nawiewu daje Ci gwarancję zę nie wejdziesz w podciśnienie gdy filtry się zabrudzą

2. w budynkach z podcisnieniem ludzie czują się źle dlatego zawsze warto dać 5-10% wiecej nawiewu

3 w smogolandzie lepiej jak powietrze nieszczelnościami ucieka z budynku niż odwrotnie

Znaczący nadmiar nawiewu występuje wtedy gdy masz niższą temperaturę nawiewu niż wywiewu z pomieszczeń , a u mnie te temperatury sa prawie identyczne , 0,5 C to bład pomiarowy . dla przypomnienia:

filtry 4xF5 , kaseta F7 , kaseta F9

na 1 biegu moc wentylatora nawiewnego 23% , wywiewnego 17%

7,5 dopływ z GWC

17,5 nawiew do pomieszczeń

18 wywiew z pomieszczeń

7,5 wyrzut z rekuperatora

na zewnątrz jest 200ug/m3 PM2.5 a z nawiewu w pokoju ( pomiar wewnątrz rury ) 14ug/m3

na 2 biegu moc wentylatora nawiewnego 39% , wywiewnego 30%

7,5 dopływ z GWC

18,5 nawiew do pomieszczeń

18,5 wywiew z pomieszczeń

7,5 wyrzut z rekuperatora

Wiec bez paniki w domu, bo mamy tu sporo generatorów PMów - nie tylko nawilżacz. Czajnik, kąpiel, dezodoranty, wydychane powietrze i inne sposoby na generowanie "pyłów".

dlatego jedynym pomiarem który ma dla nas znaczenie to pomiar wewnątrz rury nawiewowej , jeśli z reku leci np 10ug/m3 PM2.5 i mamy lekką nadwyżkę nawiewu to nie ma sensu się przejmować że w pokoju jest 20ug/m3 - to "nasz produkt" bez jakiegokolwiek znaczenia , ewentualnie mozna zwiększyć przepływ

Edytowane przez Quarz

W przyszłym tygodniu będą mi montować wentylację AIR pack 400 Home i też spodziewam się problemu z zaciąganiem dymu w kominów sąsiadów . Co sądzicie o zainstalowaniu takiego przelotowego filtra węglowego pomiędzy centralą a skrzynką rozprężną już w obwodzie nawiewu ? https://grower.com.pl/pl/p/Filtr-weglowy-CAN-In-Line-1000-mh-200-mm-kanalowoliniowy/3894 . Teoretycznie przepustowość takiego filtra jest 2-3 razy większa niż samej centrali , dodatkowo łatwy montaż , bo wystarczy przeciąć rurę Sonodec termoflex 200mm i wpiąć ten filtr do instalacji . Mam też cały 25 litrowy worek bardzo dobrej jakości węgla aktywnego z dodatkiem srebra , więc mógłbym okresowo wymienić węgiel w tym filtrze.