Stermaj 25.01.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) W przyszłym tygodniu będą mi montować wentylację AIR pack 400 Home i też spodziewam się problemu z zaciąganiem dymu w kominów sąsiadów . Co sądzicie o zainstalowaniu takiego przelotowego filtra węglowego pomiędzy centralą a skrzynką rozprężną już w obwodzie nawiewu ? https://grower.com.pl/pl/p/Filtr-weglowy-CAN-In-Line-1000-mh-200-mm-kanalowoliniowy/3894 . Teoretycznie przepustowość takiego filtra jest 2-3 razy większa niż samej centrali , dodatkowo łatwy montaż , bo wystarczy przeciąć rurę Sonodec termoflex 200mm i wpiąć ten filtr do instalacji . Mam też cały 25 litrowy worek bardzo dobrej jakości węgla aktywnego z dodatkiem srebra , więc mógłbym okresowo wymienić węgiel w tym filtrze. Najpierw i tak trzeba "odkurzyć" powietrze a potem dopiero węgiel na smrodek "gazowy", więc dodatkowe filtry przed rekuperatorem są niezbędne. Też tak myślałem, że wystarczy węglowy i zapchałem go "PMami". Filtr raczej dobry, tylko przy wymianie węgla trzeba uważać , aby nie było wolnej przestrzeni, przez którą przedostawałoby się powietrze bezpośrednio omijając węgiel. Mam filtr podobny, ale w "szafie" za rekuperatorem na nawiewie. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Stermaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merchel 25.01.2019 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 oczywiście jakiś fitr wstępny przed reku jest niezbędny , natomiast filtr węglowy tak jak pisałem ma być już za reku.Stermaj możesz wrzucić fotkę swojego filtra węglowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.01.2019 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 oczywiście jakiś fitr wstępny przed reku jest niezbędny , natomiast filtr węglowy tak jak pisałem ma być już za reku. Stermaj możesz wrzucić fotkę swojego filtra węglowego ? Fotki nie mam ale wyglądał tak https://allegro.pl/can375-stalowy-filtr-weglowy-1000-1200m3-fi-200mm-i6345678153.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merchel 25.01.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 rozumiem,że ten filtr masz umieszczony w jakiejś skrzynce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 26.01.2019 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Quarz napisał: Zwróć jednak uwagę na to, że w pewnych warunkach zwiększając przepływ zmniejszasz klasę filracji i tak z filtra wstępnego G5 "robi się" G3 i analogicznie jest z innymi filtrami. Nie rozumiem ku czemu zmierzasz ... 1 nie używam filtra G5 2 nie ma takich filtrów , jak juz to F5 3 filtry wstępne jak sama nazwa wskazuje są "wstępne" i zasadnicza filtracja odbywa się dalej więc przepływ nie odgrywa tu istotnej roli 4 systemy filtracyjne zawsze powinny mieć nominalny przepływ minimum 1,5 x max wydajność rekuperatora , ten "zapas" gwarantuje nam niższe opory i "pojemność" na zanieczyszczenia 5 warto przeczytać cały ten temat od początku , wiem że to juz 12 stron ale naprawde warto bo ludzie opisują tu niezłe konstrukcje i rozwiązania a na dodatek są wyniki pomiarów skuteczności tych systemów filtracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rec 26.01.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Najprościej jak mogę wytłumaczyć z własnej praktyki a nie teoretycznie: zwiększając przepływ ponadnormatywnie zmniejszam skuteczność filtracji na danej grupie czy pojedynczym filtrze- dodałem w pewnych warunkach. Wątek jest mi znany od 15 lat niekoniecznie z tego forum dlatego się tak nie podniecam chwilowymi pomiarami i opisem domowych "wynalazków" występujących na rynku od dawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 26.01.2019 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 zwiększając przepływ ponadnormatywnie zmniejszam skuteczność filtracji na danej grupie czy pojedynczym filtrze. czyli za mała powierzchnia filtrów i prawdopodobnie zapchane syfem piszę to nie "teoretycznie" ale tylko to co pomierzyłem w praktyce , rekuperator ma max wydajność 350m3/h zatem skrzynię filtracyjną zamówiłem na 550m3/h i nie zauważyłem aby znacząco jakość filtracji malała gdy filtry są czyste . Gdy sa mocno zabrudzone to jest taka mozliwość - mstaram się do tego nie dopuścić w trosce o czystość filtra węglowego gdybym teraz z wiedzą z tego forum zamawiał skrzynię filtracyjna to byłaby o przepływie 700m3/h . Ze wzgledu na ogromną ilość zanieczyszczeń filtry muszę wymieniać znacznie częściej niż bym chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 26.01.2019 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 rozumiem,że ten filtr masz umieszczony w jakiejś skrzynce ? Opisywałem już w tym wątku jak mam zrobione. Filtr jest w "szafie", wykonanej z OSB, za rekuperatorem, z niej rozchodzą się nawiewy. Piszę szafa bo jak nie było jeszcze w niej filtra to mogłem sobie w niej posiedzieć dla relaksu Teraz oprócz filtra siedzi jeszcze klima i już nie ma dla mnie miejsca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 31.01.2019 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Czy ktoś stosował https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/antysmogowe-izolowane-skrzynki-filtracyjne-m5-f9-izzifast-8941 i mógłby się podzielić spostrzeżeniami ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 09.02.2019 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2019 (edytowane) 2 dni temu wymieniłem komplet F7 (1 miesiąc uzytkowania ) F9 (2 miesiące uzytkowania ) gdyż podczas kontroli po prostu bardzo smierdziały , a F7 miała kolor grafitowy przy okazji zrobiłem pomiar skuteczności nowego zestawuna zewnątrz PM2.5 290-300ug/m3 z nawiewu 18 ug/m3 Edytowane 11 Lutego 2019 przez Quarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.02.2019 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 G4 po ok. miesiącu użytkowania, łączny przepływ ok. 120m3/h. Ten bardziej czarny to filtr wstępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.02.2019 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2019 2 dni temu wymieniłem komplet F7 (1 miesiąc uzytkowania ) F9 (2 miesiące uzytkowania ) gdyż podczas kontroli po prostu bardzo smierdziały , a F7 miała kolor grafitowy przy okazji zrobiłem pomiar skuteczności nowego zestawu na zewnątrz PM2.5 290-300ug/m3 z nawiewu 18 ug/m3 Przy jakim przepływie ten pomiar. Z doświadczenia wiem, że skuteczność zależy od przepływu. Też wymieniałem, po 1,5 miesiąca, kieszeniowy F9 i wstępny G4. Skuteczność spadła z 30 razy do 5 razy przy przepływie około 120m3/h. Mam "PMocjanta", który wyłącza mi wentylatory w rekuperatorze jak PM2,5 przekroczy 500% czyli 125ug/m3. Mogę oczywiście to sobie dowolnie ustawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 03.03.2019 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Przy jakim przepływie ten pomiar. Z doświadczenia wiem, że skuteczność zależy od przepływu. Też wymieniałem, po 1,5 miesiąca, kieszeniowy F9 i wstępny G4. Skuteczność spadła z 30 razy do 5 razy przy przepływie około 120m3/h. Mam "PMocjanta", który wyłącza mi wentylatory w rekuperatorze jak PM2,5 przekroczy 500% czyli 125ug/m3. Mogę oczywiście to sobie dowolnie ustawiać. 25m3/h Ten przepływ pozwala utrzymać wilgotność pomieszczeń na poziomie 45% . Normalnie gdy prognoza pogody jest pomyślna (jest jakikolwiek wiatr) działa program automatyki który pomiędzy 9:00-15:00 zwiększa przepływ do 50m3/h . W ten sposób oszczędzam filtry i węgiel aktywny aby w godzinach smogowego szczytu 16-8 nie pracowały na zwiększonym przepływie . Dookoła jest taki syf ze przy większych przepływach filtr F7 zatykałyby sie po 2 tygodniach Czy naprawdę potrzebny jest przepływ 120m3/h ? sądzę ze wystarczyłoby 60m3 a straty ciepła byłyby 2x mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 03.03.2019 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Czy naprawdę potrzebny jest przepływ 120m3/h ? sądzę ze wystarczyłoby 60m3 a straty ciepła byłyby 2x mniejsze Przy 7 osobach w domu jest potrzebny. Wilgotność spada i tak poniżej 40%. Najniższa zaobserwowana wilgotność to 22%. Nic się nikomu nie stało, przeżyliśmy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 08.03.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Apropos "czystego" Jaworzna i nie istniejacego w tym mieście smogu..... Porażająca indolencja władz. http://next.gazeta.pl/next/56,151003,24518204,13-z-50-miast-z-najwiekszym-smogiem-europy-jest-w-polsce-najgorzej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 08.03.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Apropos "czystego" Jaworzna i nie istniejacego w tym mieście smogu..... Porażająca indolencja władz. http://next.gazeta.pl/next/56,151003,24518204,13-z-50-miast-z-najwiekszym-smogiem-europy-jest-w-polsce-najgorzej.html Ciekawe jak przedstawia się maksymalne i minimalne zapylenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek87 08.03.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Czy ktoś stosował https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/antysmogowe-izolowane-skrzynki-filtracyjne-m5-f9-izzifast-8941 i mógłby się podzielić spostrzeżeniami ? Ciekawa opcja, tylko strasznie drogo, do tego nie ma dostepnej wersji fi 200 póki co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 08.03.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 obiecałem zamieścić fotke skrzyni [ATTACH=CONFIG]423432[/ATTACH] z ciekawości wyjąłem kasety by sprawdzić jak wygląda zestaw F7 / F9 po 2 tygodniach użytkowania [ATTACH=CONFIG]423433[/ATTACH] :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop: Jaworzno ma herb , zatem tenże szlachetną tkaninę przekaże naszemu prezydentowi by dumnie powiewała na maszcie w roli flagi naszego miasta .... z motto : "Jaworzno w zasadzie prawie nie ma smogu, problem bywa okresowy i tylko w niektórych miejscach" http://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,167289,24250644,pawel-silbert-jaworzno.html Ech, znalazłem w wolnej chwili Twojego posta Quarz. Teraz ciekawie można porównać co mówi władza, a co zewnętrzne badania. http://next.gazeta.pl/next/56,151003,24518204,13-z-50-miast-z-najwiekszym-smogiem-europy-jest-w-polsce-najgorzej.html "13 z 50 miejsc Europy z najgorszym powietrzem znajduje się w Polsce. Jaworzno w czołówce." Sory za dubla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Quarz 09.03.2019 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Ech, znalazłem w wolnej chwili Twojego posta Quarz. Teraz ciekawie można porównać co mówi władza, a co zewnętrzne badania. http://next.gazeta.pl/next/56,151003,24518204,13-z-50-miast-z-najwiekszym-smogiem-europy-jest-w-polsce-najgorzej.html "13 z 50 miejsc Europy z najgorszym powietrzem znajduje się w Polsce. Jaworzno w czołówce." Sory za dubla. DZIĘKI za link !!! to kolejny dowód że dane z np Airly są w pewien sposób manipulowane , bo rozbieżność jaką widzę pomiędzy moim czujnikiem PM 2.5 a stężeniami na stronie jest czasami 2 krotna kopciuchy w Jaworznie mają sie dobrze bo interwencje Jaworznickiej straży miejskiej sprowadzają się do : " to tamten sąsiad do nas zadzwonił " jedyna rada to natychmiast kierować sprawy do sądu grodzkiego za : zatruwanie powietrza , uniemożliwianie korzystania z naszej działki , oraz odszkodowanie za spadek wartości naszej nieruchomości - jak sobie podliczą koszty sądowe to taniej wyjdzie zmienić kopciucha na piec klasy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pannamigotka09 18.03.2019 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Dobrze, że teraz program Czyste Powietrze przewiduje też dopłaty do rekuperacji: http://www.jaslo4u.pl/wszystko-co-nalezy-wiedziec-o-programie-czyste-powietrze-newsy-jaslo-24125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts