Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile pyłu PM 2.5 wdychamy w domu z rekuperacją mechaniczną.

Recommended Posts

W przyszłym tygodniu będą mi montować wentylację AIR pack 400 Home i też spodziewam się problemu z zaciąganiem dymu w kominów sąsiadów . Co sądzicie o zainstalowaniu takiego przelotowego filtra węglowego pomiędzy centralą a skrzynką rozprężną już w obwodzie nawiewu ? https://grower.com.pl/pl/p/Filtr-weglowy-CAN-In-Line-1000-mh-200-mm-kanalowoliniowy/3894 . Teoretycznie przepustowość takiego filtra jest 2-3 razy większa niż samej centrali , dodatkowo łatwy montaż , bo wystarczy przeciąć rurę Sonodec termoflex 200mm i wpiąć ten filtr do instalacji . Mam też cały 25 litrowy worek bardzo dobrej jakości węgla aktywnego z dodatkiem srebra , więc mógłbym okresowo wymienić węgiel w tym filtrze.

Najpierw i tak trzeba "odkurzyć" powietrze a potem dopiero węgiel na smrodek "gazowy", więc dodatkowe filtry przed rekuperatorem są niezbędne. Też tak myślałem, że wystarczy węglowy i zapchałem go "PMami". Filtr raczej dobry, tylko przy wymianie węgla trzeba uważać , aby nie było wolnej przestrzeni, przez którą przedostawałoby się powietrze bezpośrednio omijając węgiel. Mam filtr podobny, ale w "szafie" za rekuperatorem na nawiewie.

Edytowane przez Stermaj

• Odpowiedzi 251
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oczywiście jakiś fitr wstępny przed reku jest niezbędny , natomiast filtr węglowy tak jak pisałem ma być już za reku.

Stermaj możesz wrzucić fotkę swojego filtra węglowego ?

Fotki nie mam ale wyglądał tak https://allegro.pl/can375-stalowy-filtr-weglowy-1000-1200m3-fi-200mm-i6345678153.html

Quarz napisał:

Zwróć jednak uwagę na to, że w pewnych warunkach zwiększając przepływ zmniejszasz klasę filracji i tak z filtra wstępnego G5 "robi się" G3

i analogicznie jest z innymi filtrami.

Nie rozumiem ku czemu zmierzasz ...

1 nie używam filtra G5

2 nie ma takich filtrów , jak juz to F5

3 filtry wstępne jak sama nazwa wskazuje są "wstępne" i zasadnicza filtracja odbywa się dalej więc przepływ nie odgrywa tu istotnej roli

4 systemy filtracyjne zawsze powinny mieć nominalny przepływ minimum 1,5 x max wydajność rekuperatora , ten "zapas" gwarantuje nam niższe opory i "pojemność" na zanieczyszczenia

5 warto przeczytać cały ten temat od początku , wiem że to juz 12 stron ale naprawde warto bo ludzie opisują tu niezłe konstrukcje i rozwiązania a na dodatek są wyniki pomiarów skuteczności tych systemów filtracji

Najprościej jak mogę wytłumaczyć z własnej praktyki a nie teoretycznie: zwiększając przepływ ponadnormatywnie zmniejszam skuteczność filtracji na danej grupie czy pojedynczym filtrze- dodałem w pewnych warunkach. Wątek jest mi znany od 15 lat niekoniecznie z tego forum dlatego się tak nie podniecam chwilowymi pomiarami i opisem domowych "wynalazków" występujących na rynku od dawna.

zwiększając przepływ ponadnormatywnie zmniejszam skuteczność filtracji na danej grupie czy pojedynczym filtrze.

czyli za mała powierzchnia filtrów i prawdopodobnie zapchane syfem

piszę to nie "teoretycznie" ale tylko to co pomierzyłem w praktyce , rekuperator ma max wydajność 350m3/h zatem skrzynię filtracyjną zamówiłem na 550m3/h i nie zauważyłem aby znacząco jakość filtracji malała gdy filtry są czyste . Gdy sa mocno zabrudzone to jest taka mozliwość - mstaram się do tego nie dopuścić w trosce o czystość filtra węglowego

gdybym teraz z wiedzą z tego forum zamawiał skrzynię filtracyjna to byłaby o przepływie 700m3/h . Ze wzgledu na ogromną ilość zanieczyszczeń filtry muszę wymieniać znacznie częściej niż bym chciał

rozumiem,że ten filtr masz umieszczony w jakiejś skrzynce ?

Opisywałem już w tym wątku jak mam zrobione. Filtr jest w "szafie", wykonanej z OSB, za rekuperatorem, z niej rozchodzą się nawiewy. Piszę szafa bo jak nie było jeszcze w niej filtra to mogłem sobie w niej posiedzieć dla relaksu :) Teraz oprócz filtra siedzi jeszcze klima i już nie ma dla mnie miejsca :).

• 2 weeks później...

2 dni temu wymieniłem komplet F7 (1 miesiąc uzytkowania ) F9 (2 miesiące uzytkowania ) gdyż podczas kontroli po prostu bardzo smierdziały , a F7 miała kolor grafitowy

przy okazji zrobiłem pomiar skuteczności nowego zestawu

na zewnątrz PM2.5 290-300ug/m3 z nawiewu 18 ug/m3

Edytowane przez Quarz

2 dni temu wymieniłem komplet F7 (1 miesiąc uzytkowania ) F9 (2 miesiące uzytkowania ) gdyż podczas kontroli po prostu bardzo smierdziały , a F7 miała kolor grafitowy

przy okazji zrobiłem pomiar skuteczności nowego zestawu

na zewnątrz PM2.5 290-300ug/m3 z nawiewu 18 ug/m3

Przy jakim przepływie ten pomiar. Z doświadczenia wiem, że skuteczność zależy od przepływu. Też wymieniałem, po 1,5 miesiąca, kieszeniowy F9 i wstępny G4. Skuteczność spadła z 30 razy do 5 razy przy przepływie około 120m3/h. Mam "PMocjanta", który wyłącza mi wentylatory w rekuperatorze jak PM2,5 przekroczy 500% czyli 125ug/m3. Mogę oczywiście to sobie dowolnie ustawiać.

• 3 weeks później...
Przy jakim przepływie ten pomiar. Z doświadczenia wiem, że skuteczność zależy od przepływu. Też wymieniałem, po 1,5 miesiąca, kieszeniowy F9 i wstępny G4. Skuteczność spadła z 30 razy do 5 razy przy przepływie około 120m3/h. Mam "PMocjanta", który wyłącza mi wentylatory w rekuperatorze jak PM2,5 przekroczy 500% czyli 125ug/m3. Mogę oczywiście to sobie dowolnie ustawiać.

25m3/h

Ten przepływ pozwala utrzymać wilgotność pomieszczeń na poziomie 45% . Normalnie gdy prognoza pogody jest pomyślna (jest jakikolwiek wiatr) działa program automatyki który pomiędzy 9:00-15:00 zwiększa przepływ do 50m3/h . W ten sposób oszczędzam filtry i węgiel aktywny aby w godzinach smogowego szczytu 16-8 nie pracowały na zwiększonym przepływie .

Dookoła jest taki syf ze przy większych przepływach filtr F7 zatykałyby sie po 2 tygodniach

Czy naprawdę potrzebny jest przepływ 120m3/h ? sądzę ze wystarczyłoby 60m3 a straty ciepła byłyby 2x mniejsze

obiecałem zamieścić fotke skrzyni

[ATTACH=CONFIG]423432[/ATTACH]

z ciekawości wyjąłem kasety by sprawdzić jak wygląda zestaw F7 / F9 po 2 tygodniach użytkowania

[ATTACH=CONFIG]423433[/ATTACH]

:jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Jaworzno ma herb , zatem tenże szlachetną tkaninę przekaże naszemu prezydentowi by dumnie powiewała na maszcie w roli flagi naszego miasta .... z motto :

"Jaworzno w zasadzie prawie nie ma smogu, problem bywa okresowy i tylko w niektórych miejscach"

http://katowice.wyborcza.pl/katowice/7,167289,24250644,pawel-silbert-jaworzno.html

Ech, znalazłem w wolnej chwili Twojego posta Quarz.

Teraz ciekawie można porównać co mówi władza, a co zewnętrzne badania.

http://next.gazeta.pl/next/56,151003,24518204,13-z-50-miast-z-najwiekszym-smogiem-europy-jest-w-polsce-najgorzej.html

"13 z 50 miejsc Europy z najgorszym powietrzem znajduje się w Polsce. Jaworzno w czołówce."

Sory za dubla.

Ech, znalazłem w wolnej chwili Twojego posta Quarz.

Teraz ciekawie można porównać co mówi władza, a co zewnętrzne badania.

http://next.gazeta.pl/next/56,151003,24518204,13-z-50-miast-z-najwiekszym-smogiem-europy-jest-w-polsce-najgorzej.html

"13 z 50 miejsc Europy z najgorszym powietrzem znajduje się w Polsce. Jaworzno w czołówce."

Sory za dubla.

DZIĘKI za link !!!

to kolejny dowód że dane z np Airly są w pewien sposób manipulowane , bo rozbieżność jaką widzę pomiędzy moim czujnikiem PM 2.5 a stężeniami na stronie jest czasami 2 krotna

kopciuchy w Jaworznie mają sie dobrze bo interwencje Jaworznickiej straży miejskiej sprowadzają się do :

" to tamten sąsiad do nas zadzwonił "

jedyna rada to natychmiast kierować sprawy do sądu grodzkiego za : zatruwanie powietrza , uniemożliwianie korzystania z naszej działki , oraz odszkodowanie za spadek wartości naszej nieruchomości - jak sobie podliczą koszty sądowe to taniej wyjdzie zmienić kopciucha na piec klasy 5

• 2 weeks później...