Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzenie kanalizacji

przemty

Recommended Posts

Potrzebuję Waszej porady odnośnie odpowietrzenia kanalizacji.

Projekt zakłada 3 odpowietrzenia:

K1- podpięte do niego mają być oba kibelki i kabina na parterze

K2- podpięte do niego mają być wanna, kabina i umywalka na piętrze

K3- podpięty do niego ma być zlewozmywak na parterze

K3 według mnie nie ma co robić i wykonawca wod-kan też z tym się zgadza

Ale nie mam pewności co do odpowietrzenia K2- wykonawca mówi, że też nie trzeb ale ja nie jestem do końca przekonany.

Waszym zdaniem trzeba robić odpowietrzenie K2?

kanalizacja parter (2).jpg

kanalizacja poddasze (1).jpg

Mnie się wydaje , że wszystkie muszą być.....jeśli nie zrobisz

K1 - woda z muszli na piętrze wyssie Ci wodę z kratki w pralni

K2 - woda z wanny wyssie wodę z syfonu kabiny

K3 - woda z muszli na parterze wyssie wodę ze zlewozmywaka w kuchni a na pewno z kratki w kotłowni.

Będzie smród ,,aż niemiło :(

K3 nie będę robił zastosuję napowietrznik bo ciągnąć pustą rurę od parteru po nadach nie ma sensu, szczególnie przez sypialnię.

Podpowiedzcie jeszcze czy K1 i K2 wypuścić tak jak zakłada projekt czy przesunąć bliżej szczytu ?

Strona dachu z wyjściami K1,K2 jest to kierunek dokładnie północny i są tylko dwa okna dachowe według tego co zaznaczyłem na czerwono.

Jak to rozwiązać?

Odpowietrzenie.jpg

Wydaje się , żę oryginalny kominek ma średnicę przyłączeniową Q100 więc spokojnie wystarczy na te dwa piony.

Oczywiście zastosowanie dwóch kominków jest jeszcze lepsze, bo wytyczne w tych sprawach mówią inaczej ale .....jest mało prawdopodobne aby w instalacji domowej woda wychodziła całą średnicą kanalizacji.

Edytowane przez CityMatic

Nie wiem dlaczego tylko ja Ci odpowiadam? ...

Dobrze piszesz, to po co się "wtrancać" :)

Do autora - jak masz już dwa kominki systemowe, to je zamontuj na pionach - do przemyślenia estetyka (montaż w jednej linii, równolegle do kalenicy - w razie potrzeby użyj łagodnych kolan - np 30 st, lepiej przesuwać wentylację pionu 110 niż mniejszych średnic - tu też wytyczne są raczej takie, aby unikać zakrętów na wentylacji kan.)

To, że są dwa kominki zamówione to nie znaczy, że muszę oba zamontować - być może będę mógł jeden zwrócić.

Po prostu zależy mi aby wykonać to w optymalny sposób aby zbytecznie nie dziurawić dachu ale też nie chcę oszczędzać kosztem późniejszego komfortu...

Zatem montuj oba- unikniesz kłopotów opisanych wcześniej. Przy jednym też pewnie nic się nie będzie działo, ale jak by co, to potem będzie kłopot z dołożeniem.

Jak zamówiłeś dwa - to takie zamontuj, naprawdę montuje się jak najwięcej wtedy spływ jest spokojniejszy i prawdopodobieństwo zakłóceń poprzez pojawienie się podciśnienia w instalacji mniejsze.

Oszczędność minimalna , a zaoszczędzić może wielu kłopotów. Natomiast co do montażu, to jak najdalej oddal je od okna(aby nie zasysały smrodu) a rury łączeniowe które przechodzą do kominków przez obszary nieogrzewane , koniecznie odizoluj termicznie. Gdy będziesz robił to rurą PCV przypilnuj, aby we wszystkich złączkach były uszczelki i kierunek kielichów był zachowany...tzn woda jakby płynęła z dachu w dół.

Nie rozumiem tego ostatniego, jaki powinien być prawidłowy kierunek?..

A to moje obserwacje, bo niewiedzieć czemu jak kanalizacja wychodzi na strych nie ma rura kielicha...spotkałem to już trzy razy, to zapewne jakiś błąd hydraulika. Dlatego pozwoliłem sobie na uwagę.

Rury ciągniesz od dołu do góry, więc kielich jest zawsze wyżej. Zdemontuj ostatnią rurę bez kielicha i załóż nową i tak dojedziesz do kominka. Bywają kominki z gumową rurą harmonijkową, to wtedy ostatni kilich jest zbędny - na gumie zakładasz cybant (powinien być w komplecie)..