cactus 09.03.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Pytanie jak mogę wyciszyć pracę WM. W jednej sypialni (tej najblizszej reku) hałas z nawiewu jest naprawde spory i wieczorem (w nocy) słysze wyraźny szum z anenostatu (nawet na 1 biegu). Czy problemem może być np zbyt krótka rura z czerpni ? Teraz ma zalednie 0.5m bo reku wisi zaraz przy czerpni (dzieli go tylko sciana i kolanko 90stopni. Rury elastyczne fi 160. Na samym początku reku wisiał na drugiej ścianie i odleglosc ta była 3 razy wieksza i rura miała wiecej zakretów i wtedy wydaje mi się ze reku na pierwszym biegu był prawie niesłyszalny w tej sypialni.W innych pomieszczeniach jest sporo ciszej ale tez w nocy słychać nawiewy, zwłaszcza w salonie gdzie są dwa.Reku to airpack 300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 09.03.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Na początku wymień przewody elastyczne na markowe izolowane akustycznie.Np. Sonodec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.03.2018 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 g.. to daje. Wstaw za reku tłumik tego typu: https://domwent.pl/pl/p/Tlumik-akustyczny-okragly-fi315-L600/932 Oczywiscie średnicą dostosowany do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 10.03.2018 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 g.. to daje. Wstaw za reku tłumik tego typu: https://domwent.pl/pl/p/Tlumik-akustyczny-okragly-fi315-L600/932 Oczywiscie średnicą dostosowany do instalacji. Gów...o mówisz? Poczytaj... przerabiałem temat szumów w anemostatach... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?344038-WM-Szum-w-anemostacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.03.2018 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Przerabiałem temat u siebie w firmie z bardzo głośną centralą vents. Żadne elastyczne przewody nie zrobił połowy tego co pierwszy z brzegu tłumik. Takie są przynajmniej moje doświadczenia. Nie twierdzę że jedyne słuszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 10.03.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Poprę coulignona. Próbowałem z tłumikiem elastycznym akustiflex, ale dopiero sztywny tłumik bardzo skutecznie zadziałał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.03.2018 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 (edytowane) Oczywiście wymiana przewodów to jakiś kuriozalny pomysł który kosztowałby tysiące i tak naprawdę u mnie jest nie do wykonania żeby nie niszczyć stropodachu i jego ocieplenia.Poza tym ja przewody nad pietrem mam sztywne i leża w całosci w grubej wełnie. I te hałasuja chyba bardziej niż te nad parterem (zielone karbowane w wylewce) gdzie szum słysze tylko w salonie.Te tłumiki to montuje zaraz za reku na wyjsciu nawiewu tak ? U mnie króciec jakies pol metra pod stropem a potem rurą elastyczną przechodzi przez strop bo na stropie lezy reszta rur. Musiałbym zrobić jakiś dodatkowy zawijas żeby zmieścic ten tłumik ale rozumiem że nie spowodowałoby to jakiś negatywnych efektów z wydajnością centrali która i tak cały czas chdozi na jedynce ? Edytowane 13 Marca 2018 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 19.03.2018 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Pomysł tych tłumików jednak upadł bo jak się okazałowszystkie są zbudowane w podobny sposób tzn mają wkład z wełny mineralnej (szklanej). Żaden rpducent nie gwarantuje że opiłki nie wydostają sie z obudowy podczas pracy. Niby jest jakas siateczka zabezpieczająca ale oczka wieksze niż włókna więc jak to ma być skuteczne? Także nie bede narażał rodziny na wdychanie szkła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 19.03.2018 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Na nawiewie masz stałe ciśnienie w stronę na zewnątrz, a na wywiewie bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 A nie ma tlumikow z folią PE ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.03.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Pomysł tych tłumików jednak upadł bo jak się okazałowszystkie są zbudowane w podobny sposób tzn mają wkład z wełny mineralnej (szklanej). Żaden rpducent nie gwarantuje że opiłki nie wydostają sie z obudowy podczas pracy. Niby jest jakas siateczka zabezpieczająca ale oczka wieksze niż włókna więc jak to ma być skuteczne? Także nie bede narażał rodziny na wdychanie szkła. Są tłumiki z wkładem polipropylenowym. Np. TROX CAK DEC ma też przewody elastyczne, z materiałów sztucznych Sonodec Non-Woven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts