grv 27.09.2019 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Tak, normalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.09.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Tak, normalne. Jak to? Pompa nawet jak kocioł nie grzeje ma chodzić cały czas na 100%? A jak grzeje to moduluje moc pompy do mocy kotła? Nie da się wyłączyć aby nie chodziła jak nie grzeje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 28.09.2019 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Czy to jest normalne? Masz czujkę pogodową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.09.2019 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2019 Tak, sterownie jest na cw400 za pomocą temp zewnętrznej z punktem początkowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.09.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2019 Kocioł z pompa włącza się co kilkanaście minut i pompa pracuje na 100% i tak ciągle mimo że ani razu nie włącza się palnik bo nie ma potrzeby. O co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 30.09.2019 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Kocioł z pompa włącza się co kilkanaście minut i pompa pracuje na 100% i tak ciągle mimo że ani razu nie włącza się palnik bo nie ma potrzeby. O co chodzi? Wszystko jest ok. Kocioł jest sterowany pogodówką. W związku z tym pompa pracuje, aby wymuszać ruch czynnika w instalacji i w odniesienie do jego temperatury i temp. zewnętrznej oraz ustawionej krzywej grzania kocioł decyduje czy ma włączyć palnik i z jaką modulacją. Gdyby pompa nie działała, to temp. czynnika nie była by sprawdzana na bieżąco. Czy ma pracować na 100% ? To zależy od tego jaką masz instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.09.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Co znaczy jaką mam instalację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 30.09.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Nie bardzo rozumiem, w czym masz problem. W instalacji sterowanej 100% pogodowo (sterowanie tzw. jakościowe) pompa ma chodzić cały czas.W instalacji sterowanej termostatem (sterowanie tzw. ilościowe) pompa rusza po ruszeniu kotła (podaniu żądania grzania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.09.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 No właśnie w tym, że nie wiedziałem i nie rozumiem dlaczego jak kocioł nie musi grzać 12h ale jest tryb zimowy bo już za oknem temp spada to pompa ma chodzić na 100% praktycznie non stop.Teraz wiem, że to normalne i nie będę się głowił. Myślałem, że mam coś skopane w ustawieniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 08.10.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Teres u mnie jest problem z pompa kotła, tryb zimowy, temp w domu 22 a zadana załóżmy 20, kocioł nie grzeje. Wchodzę do menu serwisowego w diagnozę a tam pompa co 100% i cały czas pracuje, mimo czasu wybiegu 30min i sterowanie pompa za pomocą mocy. Na kotle junkers cerapur Smart w menu serwisowym 2 sterownie pompa ustawione jako inteligentne bodajże cyfra 4. Czy to jest normalne? Witam, Jeśli podejrzewa Pan nieprawidłową pracę kotła, czy też pompy obiegowej, prośba o kontakt z Autoryzowanym Serwisantem Junkers-Bosch. Na stronie internetowej http://www.junkers.pl znajdzie Pan zakładkę Autoryzowany serwis, gdzie podając nazwę swojej miejscowości lub kod pocztowy znajdzie Pan techników w swojej okolicy. W razie pytań, pozostaję do dyspozycji Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.10.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Weź sobie jaj nie rób. wasi konsultanci nie potrafią wyregulować cw400.konsultant na forum zreszta ma jeszcze mniej pojęcia bo ciągle na pytania odsyła do infolinii i serwisantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerpen 06.11.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2019 Witam na forum. Mój zestaw to Junkers Cerapur Smart ZWB 28-5C+CW400. Regulacja wg temp zewnętrznej, wpływ pomieszczenia 6, ale dąże do 0. Pompa w trybie grzania (06:00-21:00), nawet jak palnik nie pracuje, chodzi cały czas. Serwisant mówi, że tak nie powinno być. Polecił zmienić niektóre ustawienia, ale nic nie to nie dało. Sam zmieniłem w menu Char.wykreślna pompy z Delta 2 na Sterowanie mocą. Teraz po wyłączeniu palnika pompa nadal pracuje cały czas, ale z mocą 10%. Jest dużo ciszej i oszczędniej. Pytałem serwisanta, mówi, że można bez obaw tak ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.11.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 a patrzyłeś jak masz ustawioną regulację pompy w menu serwisowym 2.1E? tam jest możliwość załączania pompy wraz z palnikiem lub "inteligentnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerpen 07.11.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Tak, patrzyłem. Ustawione na 4 czy 5 pompa chodzi cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 08.11.2019 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Wybacz ale nie doczytałem- piszesz o trybie grzania. W tym trybie pompa będzie pracować nawet przy wyłaczonym palniku żeby czujnik miał bieżący sygnał o temperaturze wody w układzie. tak ostatnio wyczytałem. można też sprawdzić czas wybiegu pompy CO po wyłączeniu palnika ale ja się tym parametrem nie bawiłem i nie znam efektu zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerpen 11.11.2019 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 Wybacz ale nie doczytałem- piszesz o trybie grzania. W tym trybie pompa będzie pracować nawet przy wyłaczonym palniku żeby czujnik miał bieżący sygnał o temperaturze wody w układzie. tak ostatnio wyczytałem. można też sprawdzić czas wybiegu pompy CO po wyłączeniu palnika ale ja się tym parametrem nie bawiłem i nie znam efektu zmiany Czas wybiegu pompy jest ustawiony na standartowe 3minuty, ale pompa chodzi cały czas. Dałbym sobie rękę uciąć, że w zeszłym sezonie pompa chodziła tylko z palnikiem + te 3 minuty włąsnie, ale 100% pewności nie mam. Teraz poza czasem pracy palnika chodzi na 10% i jest ok, jest jak pisałem cicho i ekonomiczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knz 29.09.2020 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2020 Cześć, nie zakładając nowego tematu o steroniku CW 400 zapytam tutaj Posiadam kocioł Junkers Cerapur Compact ZWB 24-1DE oraz sterownik Bosch CW 400 - wersja oprogramowania NF 18.05 W ustawieniach sterownika klikając w przycisk Info pojawia się menu: Ogrzewanie; C.W.U; Ins sol; Temperatura zewnętrzna; Informacja systemowa; i powinna być (według instrukcji) jeszcze zakładka "Zużycie energii" której nie ma. Czy w waszych sterownikach ta zakładka jest dostępna? Proszę o podpowiedź jak wywołać funkcję Zużycie energii aby była dostępna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinszrk 16.11.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2020 Obniż sobie punkt końcowy do 50-60 stopni, mało kto już daje grzejniki na temperatury 70/50. Zwiększ wpływ pomieszczenia do 5-7K. Cały czas Ci przegrzewa? Zobacz jeszcze czy zmiana typu budynku coś pomoże. Witam chciałem zapytać co to znaczy Wpływ pomieszczenia: 3K Sposób obniżenia: Próg. temp. pomieszczenia nie bardzo rozumiem tych dwóch pojęć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 18.11.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Witam chciałem zapytać co to znaczy Wpływ pomieszczenia: 3K Sposób obniżenia: Próg. temp. pomieszczenia nie bardzo rozumiem tych dwóch pojęć. Pozdrawiam Kiedy kocioł pracuje na krzywej pogodowej ustawia sobie temperaturę zasilania wg niej. Jeżeli w pomieszczeniu jest chłodniej niż powinno być podnosi temperaturę zasilania o 3K w stosunku do tej, która wynika z krzywej. Jeżeli w pomieszczeniu jest za ciepło obniża temp. zasilania o 3K w stosunku do krzywej. Jak masz dobrze ustawioną krzywą temp. w pomieszczeniu powinna być stabilna, ale jak są jakieś nadmierne zyski ciepła np. to kocioł obniży temp zasilania, jak otworzysz okna i się wychłodzi, podniesie temp zasilania do czasu dogrzania pomieszczenia do właściwej temperatury. Czyli to automatyczna korekta krzywej grzewczej o kilka K w górę lub w dół, ale tylko w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rdboy 28.11.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2020 Dzień dobry mam podobny problem tzn posiadam cw400 ogrzewanie podłogowe , na zasilaniu gazem na podłodze mam 40 stopni a jak zasilam kominkiem to max 25 a jak nie grzeje niczym to podłoga ma 20 stopni . Nie wiem co może być powodem ze tak wolno odbiera ciepło z kominek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts