Akrimka 17.04.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Daj jej kilka dni. Dziś u mnie padał deszcz dopiero ruszy. Sasiad już kosił w niedziele a robiliśmy areacje tydz temu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RychuRychu1 18.04.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Kuji123, z Starane ostrożnie, to mocny środek. Zrób najpierw test na małej powierzchni zanim polecisz po całości.W jesieni punktowo pędzlem potraktowałem chwasty. Stężenie było większe niż w instrukcji. Po zimie zostały w tych miejscach dziury w trawniku 5-10cm.Nie pryskaj trawnika do słońca i przed deszczem czy rosą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 19.04.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Mój trawnik już po pierwszym koszeniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 06.05.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Panie i Panowie jest gdzieś wątek o wertykulacji i aeracji na forum ? nie potrafię odnalezć.Czy nie jest już za pózno ? na wertykulację ?Co roku wertykulacaję robił mi ogrodnik 2 x do roku z tego co pamiętam koszt około 400 zł za niewielki trawnik plus koszenie i zbieranie filcu plus nawożenie Yarą.Zastanawiam się czy nie zainwestować w spalinowe AL-KO Combi Care 38 P bo ogólnie trawnika mam oprócz tego przy domu jeszcze dodatkowo 1000 m2 które stoi odłogiem i nie dbam o to wyjątkowo lecz koszę co jakiś czas - może też jak będzie maszynka to przelecę ten trawnik dodatkowo ów sprzętem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.05.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 wertykulację mozesz robić w każdym okresie wegetacji trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 07.05.2018 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 A na moim trawniku bardzo szybko pojawiaja się kłosy na trawie, nawet 3 dni po skoszeniu..... A nie ma jeszcze za bardzo co kosić.....pewnie jakaś odmiana tak wegetuje. Wydaje mi się ze jak to podrośnie to z tego sie taka twarda sucha trawa robi. Idzie z tym coś zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.05.2018 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Chyba wiechlina roczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 08.05.2018 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Chyba wiechlina roczna. Dziękuje za podpowiedz. Jest o tym sporo na forach ogrodniczych.... to niestety chwast i prawdopodobnie chemia mnie tylko ratuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 09.05.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Moi drodzy potrzebuję pomocy. Nawiozłem trawnik saletrą amonową w dawce około 3kg/100m2. Pojawiły mi się na trawie plamy. Teraz nie wiem czy tam nie nawiozłem czy spaliłem trawę? Trawa w tych miejscach jest po prostu mniej zielona i rośnie dużo słabiej, łaty pojawiały się stopniowo nie było tak, że od razu tyle ich wyskoczyło. Nie wiem co robić? Zbliża mi się już nawożenie wieloskładnikowym nawozem, ale jeśli trawa jest spalona no to już będzie amen;) Nie pamiętam też bym przy rozrzucaniu nawozu nagle wysypał go za dużo aż w tylu miejscach. Bardzo proszę o pomoc:) zabije mnie ta trawa kiedyś. Tak to wygląda Trawa wcześniej była mega zielona ale mijają już 4 tygodnie od nawożenia i robi się coraz gorsza, ale nie wiem co z tym fantem robić i tak czekam żeby nie spieprzyć całkiem sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.05.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Kup siewnik, przede wszystkim. I zasil wieloskładnikowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 21.05.2018 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Chyba wiechlina roczna. Czym zwalczyć ta wiechlinę i chwstnicę w trawniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.05.2018 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Raczej nie ma na tyle selektywnej chemii, zeby wybic wiechlinę roczną.Ja mialem parę ognisk, korzystajac z deszczowej pogody zrobilem nizsze, niż zazwyczaj koszenie, po czterech dniach drugie. Widzę, ze jest znacznie lepoej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.05.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Ja też mam troszkę tej wiechliny. Jak nisko zazwyczaj kosisz, a na ile "niżej"? Bo ja na 4,5 cm - zrobiłem raz na 3,5 cm i nie podobało mi się... No i po drugim nawożeniu trawka ładnie się zagęszcza i trzyma piękny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 21.05.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Raczej nie ma na tyle selektywnej chemii, zeby wybic wiechlinę roczną. Ja mialem parę ognisk, korzystajac z deszczowej pogody zrobilem nizsze, niż zazwyczaj koszenie, po czterech dniach drugie. Widzę, ze jest znacznie lepoej. Robię tak samo... kosze dwa razy w tyg zeby nie zakwitła i wiem za ma płytko korzenie to staram się nie podlewać.. Niestety nie mna mnie w domu drugi tydz i nie wiem jak radzi sobie moja druga połowa.. Będzie co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.05.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 (edytowane) Ja też mam troszkę tej wiechliny. Jak nisko zazwyczaj kosisz, a na ile "niżej"? Bo ja na 4,5 cm - zrobiłem raz na 3,5 cm i nie podobało mi się... Ja zazwyczaj również ok 4.5 cm, nizej tylko po to, by te kłosy pościnać. Bylo mokro, wiec nie bylo ryzyka spalenia trawnika Edytowane 21 Maja 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.05.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Czym zwalczyć ta wiechlinę i chwstnicę w trawniku? nożem. Wycinając ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 21.05.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Od dłuższego czasu, z marnym skutkiem staram się doprowadzić trawnik do ładu. Po wertykulacji i nawożeniu nawozem Barenbrug Premium start, trawa cztery tygodnie później wciąż kiepsko wygląda. Sam już nie wiem jak pozbyć się tych przebarwień, skończyły mi się pomysły.. Podpowiecie co z tym fantem zrobić, ponownie nawozić? P.S. Trawnik jest koszony raz w tygodniu i co dziennie podlewany przez system nawodnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 21.05.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 nożem. Wycinając ręcznie. Nie mam tyle czasu. Chyba wolałbym to chemia i zasiać od nowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.05.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 I jaka gwarancja, ze wiechlina jednoroczna się nie pojawi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.05.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Od dłuższego czasu, z marnym skutkiem staram się doprowadzić trawnik do ładu. Po wertykulacji i nawożeniu nawozem Barenbrug Premium start, trawa cztery tygodnie później wciąż kiepsko wygląda. Sam już nie wiem jak pozbyć się tych przebarwień, skończyły mi się pomysły.. Podpowiecie co z tym fantem zrobić, ponownie nawozić? P.S. Trawnik jest koszony raz w tygodniu i co dziennie podlewany przez system nawodnienia. [ATTACH=CONFIG]413522[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]413523[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]413524[/ATTACH] Moim zdaniem za przebarwienia odpowiada niewłaściwe rozsypanie nawozu, u siebie mam podobnie. Gdzie nawozu mniej trawa blada, a gdzie więcej soczysta zieleń i widzę że szybciej rośnie. Czy dobrze zrozumiałem, że niższe koszenie, np. 4 cm i rzadsze podlewanie - co 2 - 3 dzień pomoże w walce z wiechliną roczną ? Chcę rzadziej podlewać, żeby trawę zmusić do wykształcenie dłuższych korzeni i mam nadzieję, że trochę wolniej będzie rosła, z nawozem też nie będę przesadzał. Trawa tak się zagęściła, że mam problem z koszeniem kosiarką bębnową i zastanawiam się nad robotem koszącym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts