Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawnik po zimie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kuji123, z Starane ostrożnie, to mocny środek. Zrób najpierw test na małej powierzchni zanim polecisz po całości.

W jesieni punktowo pędzlem potraktowałem chwasty. Stężenie było większe niż w instrukcji.

Po zimie zostały w tych miejscach dziury w trawniku 5-10cm.

Nie pryskaj trawnika do słońca i przed deszczem czy rosą.

• 3 weeks później...

Panie i Panowie jest gdzieś wątek o wertykulacji i aeracji na forum ? nie potrafię odnalezć.

Czy nie jest już za pózno ? na wertykulację ?

Co roku wertykulacaję robił mi ogrodnik 2 x do roku z tego co pamiętam koszt około 400 zł za niewielki trawnik plus koszenie i zbieranie filcu plus nawożenie Yarą.

Zastanawiam się czy nie zainwestować w spalinowe AL-KO Combi Care 38 P bo ogólnie trawnika mam oprócz tego przy domu jeszcze dodatkowo 1000 m2 które stoi odłogiem i nie dbam o to wyjątkowo lecz koszę co jakiś czas - może też jak będzie maszynka to przelecę ten trawnik dodatkowo ów sprzętem ???

Moi drodzy potrzebuję pomocy. Nawiozłem trawnik saletrą amonową w dawce około 3kg/100m2. Pojawiły mi się na trawie plamy. Teraz nie wiem czy tam nie nawiozłem czy spaliłem trawę? Trawa w tych miejscach jest po prostu mniej zielona i rośnie dużo słabiej, łaty pojawiały się stopniowo nie było tak, że od razu tyle ich wyskoczyło. Nie wiem co robić? Zbliża mi się już nawożenie wieloskładnikowym nawozem, ale jeśli trawa jest spalona no to już będzie amen;) Nie pamiętam też bym przy rozrzucaniu nawozu nagle wysypał go za dużo aż w tylu miejscach. Bardzo proszę o pomoc:) zabije mnie ta trawa kiedyś.

Tak to wygląda

IMG_5107.jpg

IMG_5108.jpg

Trawa wcześniej była mega zielona ale mijają już 4 tygodnie od nawożenia i robi się coraz gorsza, ale nie wiem co z tym fantem robić i tak czekam żeby nie spieprzyć całkiem sprawy

• 2 weeks później...
Raczej nie ma na tyle selektywnej chemii, zeby wybic wiechlinę roczną.

Ja mialem parę ognisk, korzystajac z deszczowej pogody zrobilem nizsze, niż zazwyczaj koszenie, po czterech dniach drugie. Widzę, ze jest znacznie lepoej.

Robię tak samo... kosze dwa razy w tyg zeby nie zakwitła i wiem za ma płytko korzenie to staram się nie podlewać..:)

Niestety nie mna mnie w domu drugi tydz i nie wiem jak radzi sobie moja druga połowa..

Będzie co będzie.

Ja też mam troszkę tej wiechliny.

Jak nisko zazwyczaj kosisz, a na ile "niżej"? Bo ja na 4,5 cm - zrobiłem raz na 3,5 cm i nie podobało mi się...

Ja zazwyczaj również ok 4.5 cm, nizej tylko po to, by te kłosy pościnać. Bylo mokro, wiec nie bylo ryzyka spalenia trawnika

Edytowane przez fotohobby

Od dłuższego czasu, z marnym skutkiem staram się doprowadzić trawnik do ładu. Po wertykulacji i nawożeniu nawozem Barenbrug Premium start, trawa cztery tygodnie później wciąż kiepsko wygląda. Sam już nie wiem jak pozbyć się tych przebarwień, skończyły mi się pomysły..

Podpowiecie co z tym fantem zrobić, ponownie nawozić?

P.S.

Trawnik jest koszony raz w tygodniu i co dziennie podlewany przez system nawodnienia.

20180517_110449_resized_1.jpg

20180517_110455_resized_1.jpg

20180517_110502_resized.jpg

Od dłuższego czasu, z marnym skutkiem staram się doprowadzić trawnik do ładu. Po wertykulacji i nawożeniu nawozem Barenbrug Premium start, trawa cztery tygodnie później wciąż kiepsko wygląda. Sam już nie wiem jak pozbyć się tych przebarwień, skończyły mi się pomysły..

Podpowiecie co z tym fantem zrobić, ponownie nawozić?

P.S.

Trawnik jest koszony raz w tygodniu i co dziennie podlewany przez system nawodnienia.

[ATTACH=CONFIG]413522[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]413523[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]413524[/ATTACH]

Moim zdaniem za przebarwienia odpowiada niewłaściwe rozsypanie nawozu, u siebie mam podobnie. Gdzie nawozu mniej trawa blada, a gdzie więcej soczysta zieleń i widzę że szybciej rośnie.

Czy dobrze zrozumiałem, że niższe koszenie, np. 4 cm i rzadsze podlewanie - co 2 - 3 dzień pomoże w walce z wiechliną roczną ? Chcę rzadziej podlewać, żeby trawę zmusić do wykształcenie dłuższych korzeni i mam nadzieję, że trochę wolniej będzie rosła, z nawozem też nie będę przesadzał.

Trawa tak się zagęściła, że mam problem z koszeniem kosiarką bębnową i zastanawiam się nad robotem koszącym.