budowlany_laik 22.05.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Tomaszs131, ekspertem nie jestem, ale daj drugi raz nawozu - użyj siewnika rotacyjnego (nie wiem jaki masz) i najlepiej krzyżowo.Miałem po 1. nawożeniu Yara Mila Complex (35 g/m2) też pas jaśniejszy, teraz po jakichś 10 dniach od 2. nawożenia (40 g/m2) trawa jest prawie równego koloru. Nawadnianie co dnia wg mnie to za często - wypłukiwany jest nawóz. Ja podlewam raz na 5-7 dni ok. 4l/m2 (ziemia - piaski gliniaste). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 22.05.2018 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 Dzięki. U mnie na działce jest glina.Siewnik mam rotacyjny. Dzisiaj krzyżowo nawiozłem Yara complex. Czas pokaże czy coś z tego będzie. Od tygodnia podlewam codziennie, bo przy próbie pomiaru ph ziemia była tak sucha, że nie mogliśmy wbić miernika. Wcześniej przez dwa tygodnie podlewanie uruchamiane było co drugi dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 23.05.2018 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Ile sypnąłeś nawozu za pierwszym razem na m2? Bo sam nie wiem ile sypać. Może u Ciebie jest problem w strukturze gleby. Niech się może wypowiedzą mądrzejsi.Wtedy na jesień zrobić możesz wertykulację + piaskowanie dla rozluźnienia gleby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.05.2018 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Barenburga poszło 20g/m2 . Zalecenia firmy, które można wyczytać na opakowaniu określają przedział od 20-30g/m2.Wczoraj, sam nawiozłem tyle samo Yara complex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 23.05.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Wydaje mi się, że na Yara Mila Complex z tyłu piszą o 30-50 g/m2 w przypadku trawników, ale może się mylę.Dobrze jakby ekspert się wypowiedział ile sypać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.05.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Barenbrug jest wieloskładnikowy nawoz, o przedłużonym działaniu. Producent zaleca powtórnie nawozić w odstępach 2-3 miesięcznych. Obawiałem się by nie przesadzić z drugim nawożeniem. Zastanawiałem się nad możliwością wypłukiwania nawozu. Czy w przypadku gliniastej ziemi jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 23.05.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Ja rok temu po założeniu trawnika miałem taką sytuację. Trawa wyglądała tak: M.A.G. się wypowiedział, że podczas nawadniania wypłukiwane są składniki pokarmowe i przyczyną braku wzrostu jest brak nawozu przedsiewnego. Polecił nawieźć - 20 g/m2, po 2 tygodniach 30 g/m2. I było już tak: A później tak: Żadnych dosiewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.05.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Ładny trawnik. Poczekam z dziesięć dni i jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie, ponownie użyję Yare Complex Nawodnienie ograniczę już dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 24.05.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Ładny trawnik. To było rok temu. W tym jest gęściejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
audiosystem 28.05.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Cześć mam pytanko bo 2 tygodnie temu wysiałem Barenbrug Uniwersal ale nie dałem nawozu przed siewem, teraz trawa jest trochę rzadka mimo że chyba 3 krotnie przejechałem siewnikiem w 1 miejscu Mam nawóz Yara Mila Complex chcę sypnąć te 30/40 g na m2 myślicie że już można czy jeszcze poczekać,dodatkowo może ktoś stosuje ten nawóz i wie co ile ponownie go sypać raz na miesiąc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2018 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 niektóre nasiona trawy kiełkują wolniej. Poczekaj 4 tygodnie i dopiero potem oceń czy jest właściwa gęstość. Poza tym to młode źdźbła. Trochę trzeba poczekać aż zrobią się kępki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 30.05.2018 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Ładny trawnik. Poczekam z dziesięć dni i jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie, ponownie użyję Yare Complex Nawodnienie ograniczę już dzisiaj. Trawnik odżył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.05.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 (edytowane) Trochę tak, zwłaszcza w miejscu w którym przez pomyłkę rozrzuciłem zbyt dużo nawozu. trawa rośnie jak szalona. Zmuszony byłem po dwóch dniach od ostatniego koszenia ponownie kosiarką przelecieć cały trawnik. Dzięki wielkie za wszelkie sugestie. Powiedz jak często obecnie nawozisz swój trawnik? P.S. Przed dodatkowym nawożeniem po: Edytowane 30 Maja 2018 przez Tomaszs131 P.S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.05.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 Trochę tak, zwłaszcza w miejscu w którym przez pomyłkę rozrzuciłem zbyt dużo nawozu. trawa rośnie jak szalona. Zmuszony byłem po dwóch dniach od ostatniego koszenia ponownie kosiarką przelecieć cały trawnik. Dzięki wielkie za wszelkie sugestie. Powiedz jak często obecnie nawozisz swój trawnik? P.S. Przed dodatkowym nawożeniem [ATTACH=CONFIG]414025[/ATTACH] po: [ATTACH=CONFIG]414026[/ATTACH] Widzę, że nie tylko ja mam problemy z koszeniem po nawożeniu. Co za drzewka masz obok trampoliny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.05.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2018 To są Katalpy (Catalpy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 03.06.2018 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 No to fajnie, że są efekty. U mnie po ok. 4 tygodniach od nawożenia, widać wyraźnie, że trawa żółknie... Także wczoraj poleciał znów nawóz. Myślałem, że co 6 tygodni starczy, ale chyba trzeba będzie systematycznie nawozić co 4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.06.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Ile tym razem dałeś nawozu? Rozsypałeś nawóz po całej powierzchni trawnika czy tylko jego fragmenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.06.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Teraz mi wyszło ok. 45 g/m2, nie wiem czy nie za dużo - się okaże. Nawóz na całość trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.06.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Teraz mi wyszło ok. 45 g/m2, nie wiem czy nie za dużo - się okaże. Nawóz na całość trawnika. Taka dawka raczej nie zaszkodzi, jedyny minus to większy wzrost i częste koszenie. Duży masz trawnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 04.06.2018 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 'Aż' 60 m2.Niektórych rozśmieszy, ale dla nas wystarczający - pod kątem potrzeb, a szczególnie pielęgnacji. Koszę parę minut, chwasty wycinam ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts