Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawnik po zimie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko pozazdrościć, u mnie 11 arów trochę jednak za dużo. Czasu na koszenie i inne rzeczy szkoda liczyć.

U mnie tylko około 260 m2, ale koszenie trochę czasu zabiera. Nawożenie i oprysk jest co jakiś czas i to nie problem. Ograniczyłem podlewanie i nawożenie, i teraz koszenie co tydzień. Po 1 krotnym oprysku większość chwastów zniknęła, na dziką trawę oprysku nie ma.

W najbliższym czasie kupuje robota koszącego, przetestuję i mam nadzieję, że się sprawdzi.

Kiepski wybór. Pamiętaj że z tą baterią musi być podpięty do prądu przez całą zimę. No i jeśli już Robomow to tylko seria pro. Dodatkowo Ty potrzebujesz min. dwóch stref koszenia. Twój trawnik jest w kształcie litery L z większym polem kwadratowym (idealnie dla robota) i mniejszym węższym i długim (gorzej dla robota). I choćby przez to potrzebujesz robota do 500m2. Poza tym myśl przyszłościowo bo masz jeszcze drugą stronę domu :) chyba że zmieniły się plany i nie będzie tam trawnika :)

Kiepski wybór. Pamiętaj że z tą baterią musi być podpięty do prądu przez całą zimę. No i jeśli już Robomow to tylko seria pro. Dodatkowo Ty potrzebujesz min. dwóch stref koszenia. Twój trawnik jest w kształcie litery L z większym polem kwadratowym (idealnie dla robota) i mniejszym węższym i długim (gorzej dla robota). I choćby przez to potrzebujesz robota do 500m2. Poza tym myśl przyszłościowo bo masz jeszcze drugą stronę domu :) chyba że zmieniły się plany i nie będzie tam trawnika :)

No i cały misterny plan poszedł w....... Robomow RX20 jest za 2 tyś. i myślałem że się u mnie sprawdzi, potwierdziłeś moje wątpliwości.

Ten rok jednak z kosiarką standardową, a jesienią i zimą będę szukał robota na wyprzedaży lub modelu z poprzedniego roku.

I jaka gwarancja, ze wiechlina jednoroczna się nie pojawi ?

Żadnej gwarncjai ale.... . Ale z boku domu od wschodu gdzie trawa jest za tujami w cieniu i za domem.... posiałem najtańsza mieszankę uniwersalną z marketu. I ta jest ładna, miękka nie mam tam wiechliny i innych twardych ździebeł. Sądzę ze ta główna trawa mi wymarzła jednego roku i zostało tylko to co sie samo zasiało lub przezyło mrozy albo susze i mocne słońce.

Mam pytania do bardziej doświadczonych :

1) Ma trawniku pojawiły się grzyby ( niewiele i w kilku miejscach ), czy jest to powód do zmartwienia ?

a089fd8904c5b6a3med.jpg

2) Martwi mnie wygląd mojego trawnika, wyglada jakby był suchy. Zastanawiam się gdzie jest problem ? Czy to wina kosiarki, za rzadko nawadniam ?

ba4afa13a8ccf042med.jpg

Wiechlina jednoroczna - czy dobrzę myślę że nazwa jest myląca i po roku raczej nie zniknie ?

PaRa, ile magnezu masz w nawozie ?

Sypałem Yara Mila Complex, ale to było ponad miesiąc temu. Teraz kupiłem Yara do trawników, ale nie chcę na razie sypać bo ostatnio przesadziłem i nie dawałem rady z koszeniem. Podlewanie ustawiłem na 4 rano co 2 dni po 20 minut. Trawnik jest dobrze nasłoneczniony.

Spróbuj zahaczyć M.A.G.-a albo Elfir.

Ja też dałem ciała i to dwa razy.

Po rozsypaniu nawozu nie podlałem wystarczająco - teraz mam ciemniejsze kółeczka...

Druga sprawa poważniejsza - jeden róg trawnika zawsze był słabszy - od momentu kiełkowania trawy. Aktualnie trawa zaczęła tam schnąć...

Ziemia okazała się tam twarda. Pomyślałem - zbyt gliniasta, nie przepuszczalna.

Ale pomiar opadu ze zraszaczy pokazał, że opada tam sporo mniej wody niż w części gęstej i pięknie zielonej... Ostatni zraszacz w sekcji - widocznie ma sporo mniejszy wydatek.

Liczyłem średnią dla trawnika i ustawiłem na 3l/m2 - myślałem, że takie podejście wystarczy. Ale widać, że część zielona dostała więcej, część sucha sporo mniej, natomiast średnia wyszła wystarczająca.

Teraz rozstawię spodki w paru miejscach trawnika i zmierzę opad miarką w mm. Sekcję pierwszą trzeba będzie ustawić na dłuższy czas niż drugą.

• 3 weeks później...

Podobno wertykulacja rocznego trawnika nie jest wskazana, a chciałem taką przeprowadzić.

Trawnik nie wyglada żle, ale chciałem wygrabić trawę, wzruszyć delikatnie ziemię i sypnąć trochę grubego piasku.

Czy te działania maja sens ? Czy też przyniosą wiecej szkody jak pożytku.