Tomaszs131 04.06.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Tylko pozazdrościć, u mnie 11 arów trochę jednak za dużo. Czasu na koszenie i inne rzeczy szkoda liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.06.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Tylko pozazdrościć, u mnie 11 arów trochę jednak za dużo. Czasu na koszenie i inne rzeczy szkoda liczyć. U mnie tylko około 260 m2, ale koszenie trochę czasu zabiera. Nawożenie i oprysk jest co jakiś czas i to nie problem. Ograniczyłem podlewanie i nawożenie, i teraz koszenie co tydzień. Po 1 krotnym oprysku większość chwastów zniknęła, na dziką trawę oprysku nie ma. W najbliższym czasie kupuje robota koszącego, przetestuję i mam nadzieję, że się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.06.2018 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Na taki mały trawnik to robot w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.06.2018 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Na taki mały trawnik to robot w sam raz. Moim zdaniem, im trawnik większy tym bardziej robot się sprawdzi bo więcej pracy wykona za człowieka. Ja planuje kupić ten, teoretycznie do 300 m2 idealnego trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.06.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 Kiepski wybór. Pamiętaj że z tą baterią musi być podpięty do prądu przez całą zimę. No i jeśli już Robomow to tylko seria pro. Dodatkowo Ty potrzebujesz min. dwóch stref koszenia. Twój trawnik jest w kształcie litery L z większym polem kwadratowym (idealnie dla robota) i mniejszym węższym i długim (gorzej dla robota). I choćby przez to potrzebujesz robota do 500m2. Poza tym myśl przyszłościowo bo masz jeszcze drugą stronę domu chyba że zmieniły się plany i nie będzie tam trawnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.06.2018 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Kiepski wybór. Pamiętaj że z tą baterią musi być podpięty do prądu przez całą zimę. No i jeśli już Robomow to tylko seria pro. Dodatkowo Ty potrzebujesz min. dwóch stref koszenia. Twój trawnik jest w kształcie litery L z większym polem kwadratowym (idealnie dla robota) i mniejszym węższym i długim (gorzej dla robota). I choćby przez to potrzebujesz robota do 500m2. Poza tym myśl przyszłościowo bo masz jeszcze drugą stronę domu chyba że zmieniły się plany i nie będzie tam trawnika No i cały misterny plan poszedł w....... Robomow RX20 jest za 2 tyś. i myślałem że się u mnie sprawdzi, potwierdziłeś moje wątpliwości. Ten rok jednak z kosiarką standardową, a jesienią i zimą będę szukał robota na wyprzedaży lub modelu z poprzedniego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 07.06.2018 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 I jaka gwarancja, ze wiechlina jednoroczna się nie pojawi ? Żadnej gwarncjai ale.... . Ale z boku domu od wschodu gdzie trawa jest za tujami w cieniu i za domem.... posiałem najtańsza mieszankę uniwersalną z marketu. I ta jest ładna, miękka nie mam tam wiechliny i innych twardych ździebeł. Sądzę ze ta główna trawa mi wymarzła jednego roku i zostało tylko to co sie samo zasiało lub przezyło mrozy albo susze i mocne słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remiczka 08.06.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Dobry nawóz powinien rozwiązać sprawę - może warto przemyśleć zakup systemu nawadniającego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.06.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Mam pytania do bardziej doświadczonych : 1) Ma trawniku pojawiły się grzyby ( niewiele i w kilku miejscach ), czy jest to powód do zmartwienia ? 2) Martwi mnie wygląd mojego trawnika, wyglada jakby był suchy. Zastanawiam się gdzie jest problem ? Czy to wina kosiarki, za rzadko nawadniam ? Wiechlina jednoroczna - czy dobrzę myślę że nazwa jest myląca i po roku raczej nie zniknie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.06.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 U mnie na trawniku mam podobne grzybki, sam jestem ciekaw co to takiego?PaRa nie za nisko kosisz trawnik? Może zbyt nisko i zamiast liści masz łodygi traw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.06.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 PaRa, ile magnezu masz w nawozie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.06.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 PaRa, ile magnezu masz w nawozie ? Sypałem Yara Mila Complex, ale to było ponad miesiąc temu. Teraz kupiłem Yara do trawników, ale nie chcę na razie sypać bo ostatnio przesadziłem i nie dawałem rady z koszeniem. Podlewanie ustawiłem na 4 rano co 2 dni po 20 minut. Trawnik jest dobrze nasłoneczniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.06.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 No i przedawkowałem:( Powierzchnię trawnika szary pył, zwłaszcza w cimniejszych miejscach. W tych punktach niechcąco rozsypałem zbyt dużo nawozu. Co z tym począć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 11.06.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Spróbuj zahaczyć M.A.G.-a albo Elfir. Ja też dałem ciała i to dwa razy. Po rozsypaniu nawozu nie podlałem wystarczająco - teraz mam ciemniejsze kółeczka... Druga sprawa poważniejsza - jeden róg trawnika zawsze był słabszy - od momentu kiełkowania trawy. Aktualnie trawa zaczęła tam schnąć...Ziemia okazała się tam twarda. Pomyślałem - zbyt gliniasta, nie przepuszczalna. Ale pomiar opadu ze zraszaczy pokazał, że opada tam sporo mniej wody niż w części gęstej i pięknie zielonej... Ostatni zraszacz w sekcji - widocznie ma sporo mniejszy wydatek. Liczyłem średnią dla trawnika i ustawiłem na 3l/m2 - myślałem, że takie podejście wystarczy. Ale widać, że część zielona dostała więcej, część sucha sporo mniej, natomiast średnia wyszła wystarczająca. Teraz rozstawię spodki w paru miejscach trawnika i zmierzę opad miarką w mm. Sekcję pierwszą trzeba będzie ustawić na dłuższy czas niż drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 28.06.2018 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Kupiłem środek Puma 069EW. Zobaczymy jak sobie poradzi z chwastnicą. Dam znać najperw i tak próba bedzie na małym kawałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.07.2018 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 grzyby w trawniku osłabiają trawę - to co wystaje nad trawnik to tylko mała część grzybni rozwijającej się pod ziemią. Oprysk Miedzianem powinien rozwiązać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 02.07.2018 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Podobno wertykulacja rocznego trawnika nie jest wskazana, a chciałem taką przeprowadzić. Trawnik nie wyglada żle, ale chciałem wygrabić trawę, wzruszyć delikatnie ziemię i sypnąć trochę grubego piasku. Czy te działania maja sens ? Czy też przyniosą wiecej szkody jak pożytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.07.2018 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2018 Poczekaj, wertykukujac teraz możesz wyrwać duzo zdrowej, ale jeszcze słabo ukorzenionej trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_bthd 09.07.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2018 Czy ktoś ma pomysł co to jest ten zielony nalot glony? Kawałek trawnika mam od północnej strony nie podlewamy go i takie coś trawa coraz rzadsza ... co z tym zrobić?Nie mogę dodać zdjęcia z telefonu rano z komputera wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 10.07.2018 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2018 Czy ktoś ma pomysł co to jest ten zielony nalot glony? Kawałek trawnika mam od północnej strony nie podlewamy go i takie coś trawa coraz rzadsza ... co z tym zrobić? Nie mogę dodać zdjęcia z telefonu rano z komputera wrzucę Pewnie mech..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts