Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe + płytki + mata kompensacyjna

adiek

Recommended Posts

Witajcie

Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie przy układaniu płytek na ogrzewanie podłogowe?

Kafelkarz, który będzie kładł płytki powiedział, że w narożnikach mogę pękać płytki (tam gdzie będą płytki docinane). Jest coś takiego jak maty kompensacyjne np Schlüter-DITRA 25 które kładzie się między wylewkę a płytki.

Zastanawiam się czy w jakimś stopniu, maty nie ograniczą przenikanie ciepła:/

Ma ktoś może doświadczenie w tego typu matach?

Podłogówka już całą zimę się wygrzewa - cały czas grzeje z racji zimy i robotników. Teraz czas na płytki 60x60 no i kafelkarz uprzedził, że tak może się dziać ale nie musi. Zastanawiam się czy gra warta świeczi, tym bardziej że mam 40m2 więc za same maty zapłaciłbym ponad 3000zł.

Tylko tak jak mówię, jeszcze można by się było zastanawiać jak by te maty w 100% przepuszczały ciepło ale jakoś mi się wierzyć w to do końca nie chce.

• 9 months później...
Podłogówka już całą zimę się wygrzewa - cały czas grzeje z racji zimy i robotników. Teraz czas na płytki 60x60 no i kafelkarz uprzedził, że tak może się dziać ale nie musi. Zastanawiam się czy gra warta świeczi, tym bardziej że mam 40m2 więc za same maty zapłaciłbym ponad 3000zł.

Tylko tak jak mówię, jeszcze można by się było zastanawiać jak by te maty w 100% przepuszczały ciepło ale jakoś mi się wierzyć w to do końca nie chce.

Maty kondensacyjne są głównie do zastosowania na ogrzewaniu podłogowym.

A jeżeli masz format 60x60 to jest duży format i chcesz zastosować wąską fuge 1-2 mm to mata powinna zostać użyta.

Poczytaj karty techniczne mat kompensacyjnych to się dowiesz więcej.

Twój glazurnik wie co robi

Maty rzeczywiście dają pewność , że płytki nie będą reagować na pracę wylewki . Jest to jednak drogie rozwiązanie . Są jeszcze co najmniej trzy sposoby na nie pękanie płytek . Jeżeli glazurnik upiera się przy matach , to zgódż się , albo zmień na takiego , co potrafi zrobić to inną metodą i udzieli gwarancji oczywiście .