rabarbar1 12.03.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Witam. Jestem na etapie załatwiania formalności na wykonanie przepustu przez rów melioracyjny. Jednak już teraz zastanawiam się nad sposobem wykonania (będzie potrzebne do projektu, który będę musiał złożyć do Wód Polskich). Aby wybrać właściwą technologię, potrzebuję porady.Prostszym sposobem (właściwe ułożenie rury w rowie, pogłębienie rowu, przymiarki) będzie zakupić rurę karbowaną/przepustową fi60 lub fi80 i zasypać to żwirem i ustabilizować mechanicznie.Jednak mam dylemat, czy nie powinny to być jednak rury betonowe ze względu na ciężki transport, który podczas budowy będzie korzystał z tego podjazdu/przepustu. Czy rura karbowana wytrzyma takie duże obciążenia(koparka, dostawa bloczków silikatowych na ściany itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 12.03.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Fi 60 przysypana półmetrem żwiru powinna wytrzymać. Można wzmocnić przepust ukladając rurę, nasyp pospółki/żwiru a na wierzchu budowlana płyta betonowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabarbar1 12.03.2018 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 No właśnie chodzi mi o potwierdzenie wytrzymałości takiej konstrukcji bez dodatkowego zabezpieczenia. Skoro miałbym użyć na wierzch płytę betonową, to wolałbym użyć rury betonowej zamiast karbowanej.W przypadku użycia płyty betonowej jako zabezpieczenia problem komplikacji pozostaje (wciąż trzeba ciężkiego sprzętu, żeby tę płytę ułożył). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 12.03.2018 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Karbowana powinna wytrzymać,natomiast jeśli chcesz mieć pewność zastosuj rurę stalową jako osłonową,w środek kanalizacyjna i wtedy obsypać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 16.03.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Witam. Aby wybrać właściwą technologię, potrzebuję porady. Prostszym sposobem (właściwe ułożenie rury w rowie, pogłębienie rowu, przymiarki) będzie zakupić rurę karbowaną/przepustową fi60 lub fi80 i zasypać to żwirem i ustabilizować mechanicznie. Jednak mam dylemat, czy nie powinny to być jednak rury betonowe ze względu na ciężki transport, który podczas budowy będzie korzystał z tego podjazdu/przepustu. Czy rura karbowana wytrzyma takie duże obciążenia(koparka, dostawa bloczków silikatowych na ściany itp)? Ja rodzaj rury (żelbetowa fi400mm) miałem określone w decyzji o zgodzie na lokalizację zjazdu (z drogi gminnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mendium 19.03.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Ja przepust zrobiłem z rury karbowanej fi400mm kolor czarny. Były łączone 3+6m. Nie pamiętam jakiej firmy. Jeździł po tym 30tonowe transporty z piachem i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 19.03.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Te rury karbowane stosuje się w budowie dróg, jeżeli ładnie ją obsypiesz itd to wytrzyma więcej niż Ci się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabarbar1 19.03.2018 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Super. Właśnie na potwierdzeniu od praktyków mi zależało. Wielkie dzięki Wam wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Briksdal 01.04.2018 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Bardzo istotne dla nośności rury tworzywowej jest staranne zagęszczenie zasepki gdyż ona wpływa na trwałość rozwiązania. Producenci podają w katalogach jak powinno to wyglądaćŚrednicę przepusty powinien narzucić administrator cieku lub policzyć projektant w operacie wodnoprawnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts