Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepust (Podjazd) jaka rura

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie załatwiania formalności na wykonanie przepustu przez rów melioracyjny. Jednak już teraz zastanawiam się nad sposobem wykonania (będzie potrzebne do projektu, który będę musiał złożyć do Wód Polskich).

Aby wybrać właściwą technologię, potrzebuję porady.

Prostszym sposobem (właściwe ułożenie rury w rowie, pogłębienie rowu, przymiarki) będzie zakupić rurę karbowaną/przepustową fi60 lub fi80 i zasypać to żwirem i ustabilizować mechanicznie.

Jednak mam dylemat, czy nie powinny to być jednak rury betonowe ze względu na ciężki transport, który podczas budowy będzie korzystał z tego podjazdu/przepustu.

Czy rura karbowana wytrzyma takie duże obciążenia(koparka, dostawa bloczków silikatowych na ściany itp)?

No właśnie chodzi mi o potwierdzenie wytrzymałości takiej konstrukcji bez dodatkowego zabezpieczenia.

Skoro miałbym użyć na wierzch płytę betonową, to wolałbym użyć rury betonowej zamiast karbowanej.

W przypadku użycia płyty betonowej jako zabezpieczenia problem komplikacji pozostaje (wciąż trzeba ciężkiego sprzętu, żeby tę płytę ułożył).

Witam.

Aby wybrać właściwą technologię, potrzebuję porady.

Prostszym sposobem (właściwe ułożenie rury w rowie, pogłębienie rowu, przymiarki) będzie zakupić rurę karbowaną/przepustową fi60 lub fi80 i zasypać to żwirem i ustabilizować mechanicznie.

Jednak mam dylemat, czy nie powinny to być jednak rury betonowe ze względu na ciężki transport, który podczas budowy będzie korzystał z tego podjazdu/przepustu.

Czy rura karbowana wytrzyma takie duże obciążenia(koparka, dostawa bloczków silikatowych na ściany itp)?

Ja rodzaj rury (żelbetowa fi400mm) miałem określone w decyzji o zgodzie na lokalizację zjazdu (z drogi gminnej).

• 2 weeks później...