Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pojechałem pod wąska i zdobyłem nazwisko właściciela ... Na FB znalazłem córkę i ... działka sprzedana ehhhh....

Według córki sprzedana za 70-80 tys miesiąc temu 1500m2 czyli koło 50 za m2 w okolicy działki kosztują oczuwiscje szersze koło 150 za m2 yhhh...

Edytowane przez martingg

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

No dobrze ... nawet szybko poszło, działka zadatkowana :) teraz czekać na podział. Geodeta współpracujący z gminą powiedział, że załatwi wszystko w przeciągu 1-1,5msc potem utworzenie KW i notariusz także 3msc ~~

krótkie video z działki ;)

Edytowane przez martingg

Bieganów/Międzyborów 150m od asfaltu. 500m od szkoły, 2km do pkp Międzyborów, 3km do pkp Żyrardów. Jest to obecnie cała działka o powierzchni 4000m

po podziale moja druga 2000m2 z widokiem na pola ;)

365c81e6a48061d2.png

gleba ... mokro ale zdaje sobie z tego sprawę ;) 170cm piachu 20cm torfu potem piach/glina, będzie płyta :) obecnie walczymy o drogę bo jak widać na podziale jest wydzielona z 1 działki która bierze nowo poznany człowiek. Jeździłem pytając lokalnych i tak natrafiłem na człowieka który kupił działkę okazało się, że jego szwagier szuka w okolicy i tak zdecydowaliśmy się na te dwie .... w sumie wyjdzie mi taniej o 20 tyś ;) jakbym miał brać sam więc jestem na tak.

z boku jest droga prywatna, ale ludzie chcieli od poprzedniego właściciela chore pieniądze za udział obecnie sam z nimi rozmawiam i widzę szanse na powodzenia więc wtedy obydwaj będziemy mieli po te 2000 m2 :) 70szeroka na 30 głęboka. Z tyłu działek możemy dokupić jeszcze po 1000m2 około na głowę za 2msc się okaże ile chce właściciel wtedy by było 70x40 :)

Obecny właściciel dał mi pisemną zgodę na wycinkę, która przekazałem do sąsiada budowlańca ;) wytnie mi to co można zgodnie z prawem bez zgłaszania, drewno wezmie na opał/rozpałkę, następnie sąsiad który ma koparkę za grosze pousuwa mi korzenie ... następnie będzie walka o podniesienie terenu chciałbym całość podnieść za około 0zł ;) zobaczymy czy się uda

Edytowane przez martingg

ten "torf" jedynie jest niepokojący - to jest warstwa kompletnie nienośna, która może powodować zróżnicowane osiadanie budynku. Torf również świadczy o bliskości jakiegoś zbiornika wodnego ( domyślnie ) i wysokim poziomie wód gruntowych - można traktować go jak gąbka, która się odkształca. Na pewno w Opinii Geotechnicznej będą zalecenia dot. posadowienia budynku. Nie jestem geotechnikiem, jak również konstruktorem, ale musisz brać pod uwagę koszty związane z usunięcie tego torfu i ( w zależności od poziomu i naporu wody gruntowej ) zastosowanie odpowiednich izolacji wodochronnych.

na szczęście nie jest go dużo, staw jest wykopany od X lat jakieś 50m od działki. Obok sąsiad ma zbudowany dom z płyty 4 lata temu ... płyta 50cm O.o nic się nie dzieje, dom w założeniu parteroowy + lekka konstrukcja dachu, spora powierzchnia więc nie powinno byc to ciezkie. Woda gruntowa 80cm pod. Co do podłoża stąd mój pomysł o podniesieniu terenu o te 0,5m da to pewien "parasol". Dzialka sąsiaduje z drogą prywatna którą chce nabyc gmina także prędzej czy później ją "kompletnie" zrobią co pomoże w osuszeniu terenu