Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozplanowanie kuchni prośba o poradę

casual

Recommended Posts

Witam

Po kilku latach namowy udało mi się przekonać mamę do lekkiego liftingu kuchni. Chyba sama zrozumiała, że podejście "po co zmieniać jak działa" ma jednak swoje granice. Kuchnia ma wymiar 270x430 cm. Przybliżony docelowy układ wklejam poniżej. Czy ktoś może bardziej fachowym okiem spojrzeć jak można to najbardziej funkcjonalnie zaplanować? Przesuwania przyłączy wolelibyśmy uniknąć. Z góry dzięki za porady.

kuchnia.jpgkuchnia.jpg

Z obrazkami mam problem bo automat je tu zmniejsza.

Płyta elektryczna podpięta pod siłę, nad nią otwór wentylacyjny. Woda w górnym lewym rogu i tam niestety musi zostać. Ściskanie wszystkiego na krótkiej rzeczywiście nie wydaje się spoko dlatego pytam. Opcją na pewno jest zawiniecie blatu na lewą ścianę, kwestia czym go zakończyć.

Kuchenki nie chce ruszac pewnie również ze względu na okap.

A może trochę przesunąć wodę? To naprawdę nie jest rocket science żeby kawałek rurki puścić w cokole i może coś takiego uda Cię się osiągnąć?

Oczywiście można na górze jeszcze podokładać szafek wiszących, ale chciałam tylko pokazać ideę.

http://static.pokazywarka.pl/h/3/g/356f34e2f647388680d8e7a7b5b87495_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/a/j/0/beeb24df9ef5920aff7072d5122ae178_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/0/5/2/fc05da9ef35b25c50c30bf2153a7000c_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/q/x/9/8621755cb935bdf97bec77c1aee533e2_orig.jpg

http://static.pokazywarka.pl/n/8/z/cbe0b34d5bc932f830978b79dd1837b3_orig.jpg

Edytowane przez Doli.

Doli super piękne dzięki za pomoc fajne wizualizacje! Ogólnie do takiej koncepcji też się skłaniamy. Przerzucenie zlewu na dłuższą ścianę ma chyba największy sens. Problem mamy tylko z lodówką. Kuchnia mimo 2 okien jest średnio doświetlona (ganek przed wejściem) i dziś lodówka stoi dokładnie w tym miejscu zabierając światło, dlatego wstępnie chciałem ją rzucić na krótką ścianę. Jednak widzę, że ta opcja ma za dużo wad.

Dziękuję za ukierunkowanie.

Doli super piękne dzięki za pomoc fajne wizualizacje! Ogólnie do takiej koncepcji też się skłaniamy. Przerzucenie zlewu na dłuższą ścianę ma chyba największy sens. Problem mamy tylko z lodówką. Kuchnia mimo 2 okien jest średnio doświetlona (ganek przed wejściem) i dziś lodówka stoi dokładnie w tym miejscu zabierając światło, dlatego wstępnie chciałem ją rzucić na krótką ścianę. Jednak widzę, że ta opcja ma za dużo wad.

Dziękuję za ukierunkowanie.

Jeśli lodówka zabiera światło na blatach roboczych to pomyślcie o ledach pod szafkami wiszącymi - można używać również w środku dnia do doświetlenia, a ciągną mało energii.

Jeśli okap jest na filtr węglowy to nie problem, ale może to wyciąg podłączony do komina? Też da się przenieść, ale rozumiem że może wynikać z tego niechęć. Tylko, że taka niechęć prowadzi do kiepskich kuchni, bo zmiana przyłączy, czy pociągnięcie rury wentylacyjnej kawałek dalej to nie jest aż taki problem jak się ludziom wydaje.

A gdzie chcesz przenieść płytę i po co?

Takie samo pytanie sobie zadajemy. Ok pociągnięcie rury do wyjścia kominowego jest do zrobienia, ale co dalej. Płyta ląduje na środku?, lodówka w kącie ale zlew i tak trzeba przesunąć na dłuższą ścianę. Z założenia kuchnia ma być na lata, więc jeśli można coś niewielkim kosztem zoptymalizować to wiadomo - powalczymy ale czy w tym przypadku ma to sens?

Takie samo pytanie sobie zadajemy. Ok pociągnięcie rury do wyjścia kominowego jest do zrobienia, ale co dalej. Płyta ląduje na środku?, lodówka w kącie ale zlew i tak trzeba przesunąć na dłuższą ścianę. Z założenia kuchnia ma być na lata, więc jeśli można coś niewielkim kosztem zoptymalizować to wiadomo - powalczymy ale czy w tym przypadku ma to sens?

Ja widzę jedyne rozwiązanie: odwrócenie biegu stref roboczych w kuchni. Czyli lodówka tam gdzie teraz kuchenka, zlew w tym samym miejscu co jest teraz, a kuchenka ląduje na dłuższej ścianie tam gdzie lodówka lub szafkę bliżej. Tylko trzeba się dobrze zastanowić, czy będąc osobą praworęczną (a mama w ogóle jest praworęczna?) będzie się wygodnie w kuchni pracować. Ja jestem praworęczna i w kuchni skierowanej w lewa stronę czułam się trochę nieswojo.

Edytowane przez Doli.