Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna ZA/PRZECIW?

Recommended Posts

Witam.

Jestem przed wyborem sposobu wentylacji w domu. Skłaniam się ku wentylacji mechanicznej, lecz po przeczytaniu kilkudziesięciu wątków mam tylko mętlik w głowie.

Proszę o opinie TYLKO osób które MAJĄ i UŻYWAJĄ wentylację mechaniczną. Prosił bym o wypisywanie zalet oraz wad swoich instalacji. Myślę że taki zbiór opinii pomoże forumowiczom.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za - komfort.

Przeciw - cena.

Realnie wybór jest prosty - ile jesteśmy w stanie zapłacić za ten komfort i czy jest wart swojej ceny. Gdyby WM miałaby mnie kosztować 20-30tys. zł jak w niektórych wycenach wrzucanych na forum, to uważam że ten komfort nie jest tyle wart.

Szukałeś konkretów? Jakie masz wyceny?

Tak temat powielany wielokrotnie ... tylko w tym chciałem żeby się wypowiadali tylko użytkownicy o SWOICH odczuciach co tyczy się ich instalacji! Proszę się nie osądzać nawzajem. Opinię chcę wyrobić sobie sam na podstawie informacji od innych użytkowników swoich instalacji. Dla jednego 20 tys. to nieakceptowalne dla drugiego już tak ... i to sam się tyczy innych rzeczy.

Także czekam na opinie :).

Za - wentylacja działa zawsze, niezależnie od pogody, kaprysów ciśnienia

-Brak insektów(much, komarów, innego robactwa które latem wleci przez uchylone/otwarte okno)

-możliwość częściowego filtrowania powietrza wwiewanego do pomieszczeń.

-Komfort przewietrzonego mieszkania/domu a co za tym idzie lepsze samopoczucie, spokojny sen.

-Pozbycie się części roztoczy, grzybów i bakterii ze środowiska domu (ciągły wymuszony ruch powietrza nie sprzyja tym organizmom zasiedlania pomieszczeń.) a ich nadmiar usuwany jest poza dom w sposób wydajniejszy i systematyczny.

-Kontrolowane usuwanie z powietrza domu produktów bytowych - wilgoci, dwutlenku węgla, chemii ze środków czystości i kosmetyków oraz wszelkiego rodzaju produktów spalania tłuszczu i niechcianych zapachów.

-Możliwość nawaniania pomieszczeń (jeśli ktoś oczywiście lubi) środkami zapachowymi w sposób ogólny i kontrolowany :)

Wada:

-Koszty początkowe(projekt, zakup niezbędnych urządzeń, wykonanie)

-Koszty eksploatacji (koszt energii, filtrów, serwisu , utrzymania w sprawności)

-Wymusza sposób aranżacji pomieszczeń (anemostaty mogą kłócić się z ogólnym wystrojem wnętrz)

Za - wentylacja działa zawsze, niezależnie od pogody, kaprysów ciśnienia

-Brak insektów(much, komarów, innego robactwa które latem wleci przez uchylone/otwarte okno)

-możliwość częściowego filtrowania powietrza wwiewanego do pomieszczeń.

-Komfort przewietrzonego mieszkania/domu a co za tym idzie lepsze samopoczucie, spokojny sen.

-Pozbycie się części roztoczy, grzybów i bakterii ze środowiska domu (ciągły wymuszony ruch powietrza nie sprzyja tym organizmom zasiedlania pomieszczeń.) a ich nadmiar usuwany jest poza dom w sposób wydajniejszy i systematyczny.

-Kontrolowane usuwanie z powietrza domu produktów bytowych - wilgoci, dwutlenku węgla, chemii ze środków czystości i kosmetyków oraz wszelkiego rodzaju produktów spalania tłuszczu i niechcianych zapachów.

-Możliwość nawaniania pomieszczeń (jeśli ktoś oczywiście lubi) środkami zapachowymi w sposób ogólny i kontrolowany :)

Wada:

-Koszty początkowe(projekt, zakup niezbędnych urządzeń, wykonanie)

-Koszty eksploatacji (koszt energii, filtrów, serwisu , utrzymania w sprawności)

-Wymusza sposób aranżacji pomieszczeń (anemostaty mogą kłócić się z ogólnym wystrojem wnętrz)

Zgadzam się z wszystkimi za i dodałbym jeszcze:

- 10 minut po prysznicu brak pary w łazience

- można, a nawet wskazane jest suszenie prania w zimie w domu :-) i błyskawicznie schnie

- możliwość schładzania domu latem poprzez intensywniejszą wentylację nocą

Nie zgadzam się z wadami, które podałeś:

- jak zrobisz sam z pomocą forum, to zmieścisz się w kilkunastu tys. z Airpackiem

- koszty eksploatacji dla mnie pomijalnie małe - kupiłem tkaninę G4 i F7 na filtry płaskie za 50zł - starczy na kilka lat

Dodałbym jeszcze:

- suche powietrze w zimie-patrz w zaletach suszenie prania

- niestety przy filtrach G4 i niesprzyjających wiatrach zaciąga smród z kotłowni sąsiadów do domu, testuję czy G4+F7 poprawi sytuację.

Podsumowując - ja zdecydowanie jestem za went. mechaniczną - komfort i korzyści przewyższają wady.

Edytowane przez mandelbrot

Mam w domu req, ręcziki same schną bez drabinek, nie czuć zapachów.

Jeśli środki finansowe są głównym argumentem przeciw, zawsze można zrobić działającą wentylację mechaniczną, z tanim wymiennikiem, a po latach wymienić, Takie rozwiązanie pozwala osuszyć dom , odkuć się finansowo , sprzedać używkę i kupić właściwy rekuperator z odzyskiem koło 80% po jakimś czasie.

Edytowane przez BCS

• 3 weeks później...

Witam,

System wentylacji mechanicznej z rekuperatorem posiada znacznie więcej zalet, niż wad. Jedną z największych jej zalet jest obniżenie strat ciepła, które w zależności od typu budynku mogą wynieść ok. 30-50% całkowitego zapotrzebowania na energię budynku. Kolejną ważną zaletą jest poprawa komfortu cieplnego oraz doprowadzanie czystego powietrza do budynku bez potrzeby otwierania okien. Poprzez zastosowanie filtrów w centrali wentylacyjnej do budynku nie będą dostawały się pyłki oraz owady. Do wad systemu można zaliczyć jedynie potrzebę rozprowadzenia przewodów po całym budynku, co może być kłopotliwe przy remoncie budynku wyposażonego wcześniej w wentylację grawitacyjną.

Zachęcam do odwiedzenia strony internetowej, na której znajdują się wszystkie informacje techniczne dotyczące naszego rekuperatora z rodziny Logavent: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 3 weeks później...

Witam,

Dobór wraz z montażem wentylacji mechanicznej z rekuperatorem warto zlecić sprawdzonej firmie, która współpracuje z producentem urządzenia. Jeżeli są Państwo zainteresowani zastosowaniem wentylacji mechanicznej w swoim budynku, zachęcam do kontaktu z jednym z naszych Autoryzowanych Instalatorów, którzy ulokowani są na terenie całego kraju. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) pod numerem telefonu 801 777 801 lub też poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 7 months później...

Dziene masz te minusy

Ad1 Dobrze zrobionej instalavjinjid słychać

Ad2 Niby z jakiego powodu.

Ad3 Jesli dzieki odzyskowi ciepła spale mniej m3 gazu, to chyba jestem bardziej eko ?

Ad4 Kazda wentylacja wysusza zimą powietrze, więc to żaden argument. A z uwagi, ze zatrzymuje sporą czesć pylkow, jako alrgik w okresie pylenia z uczulajacych mnie drzew, w domu w WM czuje sie lepiej, niz w domu z WG.

minusy:

- hałas, pomruk instalacji

Proszę przenieść rekuperator z salonu do garażu lub na strych.

- pogorszenie akustyki domu

Trzeba było zastosować kanały z materiału tłumiącego dźwięki. To nie jest niedostępna kosmiczna technologia.

- dalsze uzależnianie domu od prądu, mniej eko

Wentylatory pobierają od 0.5 do 1 kWh na dobę. Sądzę, że więcej marnuje się oglądając odmóżdżające seriale.

- drapanie w gardle od suchego powietrza i starej instalacji (u alergików może być gorzej)

Jeśli w gardle drapie to znaczy, że za mało pijecie wody. To ogólnopolski problem. Polacy mało piją wody, na co lekarze często zwracają uwagę - tylko po co ich słuchać, nie byłoby powodów do narzekań.

Re1. Zawsze słychać. to tylko zależny jaki masz poziom hałasu otaczającego i osobistej wrażliwości.

Czasami dojdzie do tego jakieś piszczące łożysko albo wibracje i nie zawsze masz możliwość naprawienia tego samemu (np gdy sprzęt jest na gwarancji lub gdy jest to budownictwo wielorodzinne i czekasz na serwisanta przez tydzień).

Re2a. dźwięki wewnętrzne: czasami z pokoju obok doskonale słychać co robicie i o czym rozmawiacie za zamkniętymi drzwiami.

Re2b. dźwięki zewnętrzne: gdy sąsiad chlapie drzwiami od samochodu w pobliżu wlotu mojej wentylacji to ja słyszę ten dźwięk z kuchni, która jest po drugiej stronie

Re2c. podmuchy wiatru

Re3a. Odzysk ciepła nie jest standardem przy wentylacji mechanicznej a opcją dodatkową. Ja nie miałem. Ekonomiczny sens stosowania jest dyskusyjny.

Uzależnienie od prądu jest czymś negatywnym z mojego punktu widzenia. Zakładam, że raz na rok może dojść do awarii i braku prądu przez 24h, a raz na 50 lat może dojść do kryzysu państwa, który wyłączy nam prąd na długo.

Re3b: Jak zaczynasz patrzeć całościowo to wlicz energie potrzebna na wyprodukowanie rur, ogrzewanie fabryki co te rury produkowała, spalanie samochodów którymi pracownicy dojeżdżali do tej fabryki, etc...

Re4 Chodzi mi raczej o alergeny z samej instalacji, kurz i mikroorganizmy, które zawsze się pojawią po pewnym czasie, a z którymi nie poradzisz sobie samemu

(ja zamawiam ozonowanie co 2 lata)

1 Dziwna rzecz, widocznie ani ja, moja rodzina i odwiedzający goscie (w tym szagier - skrzypek) mają niskhą "osobista wrażliwość".

Nic nie slychac. Jak zbudowana jest Twoja instalacja ?

2 Buduj dom z matetiału, który tłumi halas.

Bo nie chcesz mi chyba powiedzieć, ze dźwiek biegnie poprzez anemostat, kanał, skrzynke rozdzielczą, kanal i anemostat do drugiego pomieszczenia ? Jeszcze kanalem perforowanym, czy karbowanym ?

Jesli sluszysz coś za zamknieymi drzwiami, to zmien drzwi. No, chyba, ze masz kanaly z blachy - jeszcze to jestem w stanie sobie wyobrazic. Tylko po co kanaly z blachy ?

Dzwieki zewnetrzne do mnie nie docierają bardziej niz w innym domu o ścianach z podobnego materialu.. Nie mowie juz o podmuchach wiatru...

Budowales z BK, albo szkielet ?

3 No widzisz, a ja mam odzysk i kilkadziesiat m3 w roku zaoszczedzone.

Nawietrzniki, kratki, komin, ksztaltki dachowe tez ktos musial wyprodukowac, wiec Twoj argument jest, delikatnie mówiąc, nietrafny.

4 Mam instalacje 4 lata, kanaly antybakteryjne. Potrzeby ozonowania nie czuję, byc moze za kolejne 4-5 będę je przeprowadzał.

Edytowane przez fotohobby

Dziene masz te minusy

Ad1 Dobrze zrobionej instalavjinjid słychać

Czytałem że takie są, ale nie spotkałem ani nie słyszałem tzn słyszałem :) Moją na pierwszym biegu słychać w nocy, na drugim słychac w dzień. Podobnie wszysktie innne domy z WM które mogłem gościć.

Ad2 Nie zauważylem wpływu WM na akustyke.

Ad3 Odzysk jest ale na pewno ale nie tkai jakim chwalą sie producenci i fani WN, myśle że oszczedzam okolo 5, max 7% rocznie na ogrzewaniu, na pewno nie więcej. Koszt rekuperatora na pewno nigdy sie nie zwroci, ale też nie to było powodem jego zakupu.

Ad4 Niby każda wysusza ale WM zdecydowanie najbardziej, może dlatego że jest skuteczna. Ale fakt jest faktem. Masz mniej syfu w domu ale masz też dużo bardziej suche powietrze (ja w zimę mam 30-35% i to jest taka norma z WM), które na pewno zdrowe nie jest.

Powierzchnia to jedno, ale chyba ważniejsza jest ilosc osob ?

Nie wiem czy spaprana, powiedzialbym jak każda inna i tak samo sie zachowuje. Dla mnie od 120m3 przy 4 osobach czuje sie komfortowo i nie wiem co do tego ma jak instalacja jest zrobiona.

70m3 to chyba jest dobre jak sie mieszka w jedną osobę. U mnie w instrukcji reku napisano że podczas wyjazdów i dłuższej nieobecności ustawiać na 50m3 - czyli jak nikt nie przebywa a ty masz niewiele wiecej ustawione jak mieszkasz...jeszcze w zimę.... interesujące...

Edytowane przez Pod