Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana ogrzewania węglowego na inne.

karol_dr

Recommended Posts

Aktualnie ogrzewam dom ekogroszkiem tlokowcem spyra ale z racji tego, że są przewidziane dotacje pomyślałem nad zmianą ogrzewania.

Wykonałem obliczenia na ciepłowlasciwe.pl, ale jakieś dziwne kwoty moim zdaniem tam wychodzą.

Dom około 160m2 z lat 80-tych. Sciany gazobeton i cegła, pomiedzy nimi pustka powietrzna.

Stropodach płaski wentylowany, narazie nie docieplony, ogrzewanie grzejnikowe.

Aktualnie wymienione okna trójszybowe, docieplenie ścian styropianem 10cm, zamontowana rekuperacja.

Chcę zamontować fotowtaike, dlatego pomyślałem nad ogrzewaniem elektrycznym, tylko nie wiem jak z oplacalnoscia. Pompa ciepla odpada raczej przy grzejnikach, grzanie splitami czy może zwykły kocioł elektryczny? ewentualnie mam jeszcze w domu gaz ziemny.

Teraz zauważyłem, że był duży błąd w wyniku bo dodało mi izolacje dachu nie wiem skąd.

To jest nowy poprawiony link http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3vlk

Wiadomo, że gaz byłby najlepszym rozwiazaniem, tylko jak tu oszacować orientacyjne rachunki, bo dom nie jest aktualnie jakos super doizolowany.

Cieżko będzie szacować... chyba, że to komuś zlecisz za $$$.

Ja na cieplowlasciwe, sprawdzałem mój dom przed remontem, jak będzie wyglądało po ociepleniu stropu i podłogi. I mój wynik w zasadzie się sprawdza. Oczywiście musisz mieć świadomość, że to tylko symulacja.

Na Twoim miejscu zaczął bym od ocieplenia dachu, tutaj masz największe straty. Popatrz na Twój wynik, po dołożeniu 30cm styropianu masz już niemal 50% oszczędności, ale nawet niech będzie to realne 30%... a to już się fajnie przełoży na rachunki.

Zrób jeszcze raz symulację i wpisz tam ile maksymalnie styropianu możesz upchać

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2ug9

Zrobiłem nową symulację z izolacją dachu 25cm ekofibru i faktycznie zyski bardzo duże.

Chyba faktycznie docieple dach i do 2020 zostawie starego tłokowca jeszcze, bo wtedy będą dotacje do wymiany.

Może jeszcze w międzyczasie pojawi się jakiś ciekawy kocioł 5 klasy.

Zastanawiam się tylko nad jednym, dom po takim dociepleniu będzie miał jeszcze dużo mniejsze straty, a mój tlokowiec ma 25kw.

Ciekawe czy nie będzie gasnął lub sadzy zbierał dużo zanim temperatura spadnie.

Pomyślałem, żeby może zmienić sterownik np na proton pid, żeby nadmuch był ciągły?

Gość Arturo72
Teraz zauważyłem, że był duży błąd w wyniku bo dodało mi izolacje dachu nie wiem skąd.

To jest nowy poprawiony link http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3vlk

Wiadomo, że gaz byłby najlepszym rozwiazaniem, tylko jak tu oszacować orientacyjne rachunki, bo dom nie jest aktualnie jakos super doizolowany.

Wyszło Ci,że dom na ogrzewanie potrzebuje 16600kWh.

1kWh z gazu to ok.0.22zl czyli za ogrzewanie gazem zapłacisz ok.3500zl za sezon.

Gość Arturo72
Chodziło mi o modele wysokotemperaturowe które są już dostępne.

Tak jak Elfir pisze,żeby uzyskać poprawną sprawność pompy czyli fajny COP musiałbyś mieć grzejniki o dłużej pojemności żeby puszczać tam niską temp. zasilania.

Są co prawda na forum osoby z pompa i grzejnikami w starszych domach(bobrow) ale ja bym jednak wszedł w takim wypadku w gaz.

I nie jest problemem osiągnięcie wyższej temp.zasilania bo moja nie HT grzeje wodę do 55st.C ale niska sprawność przy wysokiej temp.zasilania co wpływa na słabą opłacalność pompy w stosunku do gazu.

• 1 month później...

Witam,

Wspominał Pan o podłączeniu sieci gazowej do budynku, więc polecam zastanowić się nad zastosowaniem gazowego kotła kondensacyjnego. Ogrzewanie gazowe jest bardzo komfortowym rozwiązaniem, które cechuje się bezobsługową pracą oraz niską emisją zanieczyszczeń do otoczenia budynku. Przy okazji polecam zapoznać się z ofertą gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur. Więcej szczegółowych informacji znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers-Bosch