karol_dr 12.03.2018 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Aktualnie ogrzewam dom ekogroszkiem tlokowcem spyra ale z racji tego, że są przewidziane dotacje pomyślałem nad zmianą ogrzewania. Wykonałem obliczenia na ciepłowlasciwe.pl, ale jakieś dziwne kwoty moim zdaniem tam wychodzą. Dom około 160m2 z lat 80-tych. Sciany gazobeton i cegła, pomiedzy nimi pustka powietrzna. Stropodach płaski wentylowany, narazie nie docieplony, ogrzewanie grzejnikowe. Aktualnie wymienione okna trójszybowe, docieplenie ścian styropianem 10cm, zamontowana rekuperacja. Chcę zamontować fotowtaike, dlatego pomyślałem nad ogrzewaniem elektrycznym, tylko nie wiem jak z oplacalnoscia. Pompa ciepla odpada raczej przy grzejnikach, grzanie splitami czy może zwykły kocioł elektryczny? ewentualnie mam jeszcze w domu gaz ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 12.03.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Napisz może jaki wynik wyszedł na cieplowlasciwe, albo lepiej to skopiuj stronę z wynikiem. Inaczej to wróżenie z fusów Bez tego to dostaniesz odpowiedzi: Pompa ciepła może być przy grzejnikach, splity też mogą być, kocioł elektryczny też może być i gaz też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_dr 12.03.2018 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 No w sumie racja. W takim razie wklejam link, chociaż zaznaczam, że na ekogroszek wydaje w tej chwili mniej niż jest to tam podane. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2ug9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 12.03.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Ja bym szedł w totalnie bezobsługowy gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaju 12.03.2018 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 teres dobrze radzi i tak płacisz opłaty stałe za gaz i cenę za metr masz wysoką to tylko zamontować kocioł gazowy i zapomnieć o brudnej robocie.Teraz myślę ze na rok opłaty za gaz masz ok 1200zł to jak założysz kocioł gazowy tylko na tym zyskasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_dr 13.03.2018 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Teraz zauważyłem, że był duży błąd w wyniku bo dodało mi izolacje dachu nie wiem skąd. To jest nowy poprawiony link http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3vlk Wiadomo, że gaz byłby najlepszym rozwiazaniem, tylko jak tu oszacować orientacyjne rachunki, bo dom nie jest aktualnie jakos super doizolowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daamiann88 13.03.2018 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Cieżko będzie szacować... chyba, że to komuś zlecisz za $$$.Ja na cieplowlasciwe, sprawdzałem mój dom przed remontem, jak będzie wyglądało po ociepleniu stropu i podłogi. I mój wynik w zasadzie się sprawdza. Oczywiście musisz mieć świadomość, że to tylko symulacja. Na Twoim miejscu zaczął bym od ocieplenia dachu, tutaj masz największe straty. Popatrz na Twój wynik, po dołożeniu 30cm styropianu masz już niemal 50% oszczędności, ale nawet niech będzie to realne 30%... a to już się fajnie przełoży na rachunki. Zrób jeszcze raz symulację i wpisz tam ile maksymalnie styropianu możesz upchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_dr 20.03.2018 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2ug9 Zrobiłem nową symulację z izolacją dachu 25cm ekofibru i faktycznie zyski bardzo duże. Chyba faktycznie docieple dach i do 2020 zostawie starego tłokowca jeszcze, bo wtedy będą dotacje do wymiany. Może jeszcze w międzyczasie pojawi się jakiś ciekawy kocioł 5 klasy. Zastanawiam się tylko nad jednym, dom po takim dociepleniu będzie miał jeszcze dużo mniejsze straty, a mój tlokowiec ma 25kw. Ciekawe czy nie będzie gasnął lub sadzy zbierał dużo zanim temperatura spadnie. Pomyślałem, żeby może zmienić sterownik np na proton pid, żeby nadmuch był ciągły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Teraz zauważyłem, że był duży błąd w wyniku bo dodało mi izolacje dachu nie wiem skąd. To jest nowy poprawiony link http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3vlk Wiadomo, że gaz byłby najlepszym rozwiazaniem, tylko jak tu oszacować orientacyjne rachunki, bo dom nie jest aktualnie jakos super doizolowany. Wyszło Ci,że dom na ogrzewanie potrzebuje 16600kWh. 1kWh z gazu to ok.0.22zl czyli za ogrzewanie gazem zapłacisz ok.3500zl za sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_dr 20.03.2018 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Ciekawe jaki wyszedł by koszt pompą ciepła PW. Czy generalnie do tych wyników moglibyście polecić pompę ciepła pod grzejniki, czy lepiej odrazu odrzucić ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 musiałbyś mieć ogromne grzejniki, by niskotemperaturowa pompa by ogrzała ci dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol_dr 20.03.2018 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Chodziło mi o modele wysokotemperaturowe które są już dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Chodziło mi o modele wysokotemperaturowe które są już dostępne. Tak jak Elfir pisze,żeby uzyskać poprawną sprawność pompy czyli fajny COP musiałbyś mieć grzejniki o dłużej pojemności żeby puszczać tam niską temp. zasilania. Są co prawda na forum osoby z pompa i grzejnikami w starszych domach(bobrow) ale ja bym jednak wszedł w takim wypadku w gaz. I nie jest problemem osiągnięcie wyższej temp.zasilania bo moja nie HT grzeje wodę do 55st.C ale niska sprawność przy wysokiej temp.zasilania co wpływa na słabą opłacalność pompy w stosunku do gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 26.04.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Witam, Wspominał Pan o podłączeniu sieci gazowej do budynku, więc polecam zastanowić się nad zastosowaniem gazowego kotła kondensacyjnego. Ogrzewanie gazowe jest bardzo komfortowym rozwiązaniem, które cechuje się bezobsługową pracą oraz niską emisją zanieczyszczeń do otoczenia budynku. Przy okazji polecam zapoznać się z ofertą gazowych kotłów kondensacyjnych z rodziny Cerapur. Więcej szczegółowych informacji znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts