milsa666 12.03.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 CześćSzukam porady doświadczonych kolegów.Najpierw kilka informacji o bohaterze Dom projekt: PULSAR NF40; budowany prawie z projektemPowierzchnia: Według projektu 150m2, ale nie liczyli pomieszczenia nad garażem, które jest u nas normalnym pokojem, czyli około 185m2. Dodatkowo te metry to liczone według norm (są skosy), czyli po podłodze jest więcej; ile m2 podłogi w dalszej części opisu. Wysokość: parter około 2,8m, góra około 2,7mParter powierzchnia: około 85m2 + garaż 36m2 w bryle budynkuPietro powierzchnia: po podłodze około 142m2Instalacja CWU rozprowadzona z cyrkulacjąInstalacja CO - w całym domu podłogówka, rozdzielacze na górze i na dole. Zasilanie i powrót doprowadzone do kotłowni. Rozstaw rurek generalnie, co 15cm fi16mm AL-PEX-AL, w łazienkach rozstaw co 10cm. Na dole płytki, na górze planowane panele (w łazience i pralni płytki). W garażu symboliczna jedna pętla, rozstaw co 25cm.W domu rozprowadzona REKUPERACJA (jeszcze nie uruchomiona)Ocieplenie- ściany: Porotherm 25 + styropian grafitowy 22cm Lambda = 0,031- podłoga na gruncie: 30cm styropianu + lekko ponad 10cm wylewki - podłoga na stropie: 12cm styropianu + około 8cm wylewki- poddasze wełna 40cm Lambda chyba 0,033- okna 3 szybowe; ”wielo komorowe”- kominek bez płaszcza wodnego z „lekkim” grawitacyjnym rozprowadzeniem powietrza; w okolicach komina na górze- drzwi wejściowe i brama garażowa; można powiedzieć, że CIEPŁE ---------------------------------------------------------------------------------------------------Według mnie CIEPŁO, ale czy na pewno??? O tym dalej Miał być na jesień gaz, ale kochana gazownia się nie wyrobiła i generalnie na razie posiadam piec elektryczny Elterm 12kW, który kupiłem tymczasowo żeby było czym grzać podczas ocieplenia + koza w salonie „zasilana” węglem i drewnem. Pojawiło się trochę niepokoju i kilka pytań/zagwozdek związanych z CO i potrzebami domu. 1. Ilość kWh „spalonych” do tej pory???!!! Ściany i stropy na jesień 2016, wylewki robione latem 2017, jesienią 2017 elewacja, w styczniu teraz ocieplenie poddasza. Podczas prac jak zaczęła się pojawiać wełna i kartony zacząłem grzać. Trochę mnie zmroziła ilość kWh. Gdy skończyli docieplać i było < -10C utrzymywałem +15C i dobowe spalanie było około 10-12kWh, ale dopalałem kozą. Teraz, gdy były temperatury +3/-3C robiłem test z podjechaniem temperatury podłogówki (prymitywny test z folią na obecność wilgoci w posadzkach). Dojechałem do temperatury zasilania podłogówki 38C dalej nie jechałem, bo zjadało mi około 200kWh/dobę (z tendencja malejącą). Czyli piecyk pracował "uczciwie" 24hx12kW=288kWh vs 200 zużytych. W domu oczywiście piekło 35C. Są to potężne ilości kWh i teraz pytanie czy to normalne żeby licznik kWh kręcił jak szalony? Oczywiście zdaje sobie sprawę, ze to pierwszy niepełny sezon, ale wilgotnościomierze powietrza nie pokazują więcej niż 30% wilgotności (tynki wewnętrzne robione wczesnym latem). Mam wrażenie, że dom jest izolowany teoretycznie porządnie, oczywiście może są jakieś babole w wykonaniu, ale nie zakładam, że mają tak znaczącą wartość. Garaż w bryle domu aktualnie bez drzwi/przegród i tam wyraźniej zimnej (mogło mieć wpływ?) – przepływ ciepła/zimna swobodny. Ze strony ciepłowłaściwe.pl zapotrzebowanie na moc wychodzi różnie, ponieważ nie da się tak dokładnie określić gabarytów – ale max 7kW przy -16C. Jak myślicie? 2. Mam „lekki żal” do gazowni i zastawiam się nad pompą ciepła PW. Według teorii i parametrów powinna starczyć 9kW (mieszkam w Gdańsku, – więc biegun zimna to to nie jest), ale patrząc na kWh zużyte do tej pory jakoś wygląda, że więcej „spalę” niż mi się wydawało/wyliczyło. A może nie? Trochę boję się, że stosunkowo dużo prądu będzie pobrane w droższej taryfie, bo w tańszej się nie wyrobi z wygrzaniem. Ma ktoś w takim domu (185m2 według norm i 230m2 po podłodze) pompę ciepła 9kW? Tak wiem, zaraz ktoś powie „to zależy”…, „tak się nie da”…, „robiłes OZC?”… Bez bicia nie robiłem projektu bo kilka razy zmienialiśmy wersje CO. Oczywiście rozwiązaniem jest 12kW pompa, ale to już dużo większy wydatek i zbyt duża różnica w stosunku do ciągle potencjalnej kotłowni gazowej. Różnica w kosztach gaz (hardware + opłaty przyłączeniowe) vs pompa 9kW to 9 tys., a gaz vs pompa 12kW to 16 tys. Także 9kW vs 12kW robi różnicę. Może lepiej zdać się wtedy na „pomoc” grzałki w pompie 9kW, a i tak koszt z grzałki nie przekroczy różnicy cenowej z stosunku do pompy 12kW? 3. Nie miałem robionego OZC – czy ktoś na forum profesjonalnie takie obliczenia robi? Czy takie obliczenia uwzględniają również jakieś niedociągnięcia majstrów? Może się skuszę i to pozwoli wybrać opcje gaz, PW 9kW, PW 12kW. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 12.03.2018 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Na forum są ludzie od OZC i zapewne się odezwą Co do gazowni w moim przypadku - jak dostałem wycenę za przyłącze (ponad 80m) za prawie 8000, to pojechałem i zapytałem czy naprawdę chcą stracić klienta i prawdopodobnie jeszcze dwóch (sąsiednie działki) na rzecz PC. Po dwóch tygodniach dostałem wycenę na...2500 Może tym ich postrasz, chyba że zdecydujesz się na PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 12.03.2018 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Jeśli martwi cie to 200kwh/dobe to się nie przejmuj. Racze jejst OK. NIe zapominaj że to nie tylko utrzymanie tej temperatury ale także rozgrzanie całego betonu na co także potrzeba ogromnej energii. U mnie pompa ciepła która ma katalogowo prawie 10kW chodziła nonstop podczas wygrzewania. Grzejąc tylko doł(150m2) udało mi się dojść na zasilaniu do 45 stopni i 32 stopnie powietrze w środku. Tylko potrzeba było 6 dni aby z 22 stopni w śordku i 24 na zasilaniu dojść do takiego stanu. Temperatura zewnętrzna w tamtym czasie to ok 2-5 stopni. Oczywiście pompa puszczając na zasilanie 45 stopni dawała pewnie z 8kW ale to pewnie i tak wychodzi blisko 200kWh na dobe wrzucane do środka. Dzieki COP na liczniku po jednym takim wygrzewaniu pojawiało się tylko 400kWh a nie 1200kWh a miałem 3 takie sesje żeby dało się przykleić deskę. Teraz przy -5 wystarczy że pompa pracuje ok 10godzin/dobe (dom ma w sumie po podłogach ponad 280m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 13.03.2018 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Na forum są ludzie od OZC i zapewne się odezwą Co do gazowni w moim przypadku - jak dostałem wycenę za przyłącze (ponad 80m) za prawie 8000, to pojechałem i zapytałem czy naprawdę chcą stracić klienta i prawdopodobnie jeszcze dwóch (sąsiednie działki) na rzecz PC. Po dwóch tygodniach dostałem wycenę na...2500 Może tym ich postrasz, chyba że zdecydujesz się na PC. Dlaczego zszokowała cię nowa wycena? Porzednia cena obniżona o 7% i podzielona na 3 odbiorców to jest po 2500 na każdego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts