Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie wylewki z ogrzewaniem podłogowym

igla

Recommended Posts

Witam,

proszę o poradę jaka jest poprawna kolejność i na jakich wysokościach powinny znajdować się poszczególne elementy. Wylewka półsucha, grubość 7-8 cm:

Wariant I:

1. ekran,
  2. metalowa siatka (1,5 cm nad ekranem),
  3. ogrzewanie podłogowe (bezpośrednio na siatce, do wierzchu wylewki pozostaje ok. 4,5 cm),

Wariant II:

• ekran,
  • ogrzewanie podłogowe (bezpośrednio na ekranie lub trochę podniesione ale do wierzchu wylewki postanie ok. 6 cm),
  • metalowa siatka (bezpośrednio na ogrzewaniu podłogowym),

Wariant III:

• ekran,
  • ogrzewanie podłogowe (bezpośrednio na ekranie lub trochę podniesione ale do wierzchu wylewki postanie ok. 6 cm),
  • metalowa siatka (ok. 2 cm od wierzchu wylewki),

Bardzo proszę o poradę, może macie inne sugestie?

Witam,

proszę o poradę jaka jest poprawna kolejność i na jakich wysokościach powinny znajdować się poszczególne elementy. Wylewka półsucha, grubość 7-8 cm:

Wariant I:

1. ekran,
  2. metalowa siatka (1,5 cm nad ekranem),
  3. ogrzewanie podłogowe (bezpośrednio na siatce, do wierzchu wylewki pozostaje ok. 4,5 cm),

Wariant II:

1. ekran,
  2. ogrzewanie podłogowe (bezpośrednio na ekranie lub trochę podniesione ale do wierzchu wylewki postanie ok. 6 cm),
  3. metalowa siatka (bezpośrednio na ogrzewaniu podłogowym),

Wariant III:

1. ekran,
  2. ogrzewanie podłogowe (bezpośrednio na ekranie lub trochę podniesione ale do wierzchu wylewki postanie ok. 6 cm),
  3. metalowa siatka (ok. 2 cm od wierzchu wylewki),

Bardzo proszę o poradę, może macie inne sugestie?

W jakim celu zbroisz wylewkę?

Dziwne, w takim przypadku trzeba było zbroić chudziak.

Jest zbrojony :) Co w takiej sytuacji radzicie? Wyrzucić siatkę i położyć ogrzewanie bezpośrednio na ekranie a następnie wylewka zbrojona włóknami? Tylko wtedy od wierzchu rurki ogrzewania podłogowego do wierzchu wylewki będzie ok 6,5 cm. Czy to nie za dużo?

A może zrobić tak jak jest w wariancie I, tylko jak wnioskuję z innych postów na forum siatka nie będzie stanowiła zbrojenia a jedynie "stelaż" dla ogrzewania podłogowego. Pytanie czy w takiej sytuacji może być siatka metalowa i czy rurki mogą być bezpośrednio na niej? Całość będzie pracować, jakieś ruchy będą miały miejsce więc czy taka konstrukcja może w przyszłości uszkodzić rurki od podłogówki?

Jest zbrojony :) Co w takiej sytuacji radzicie? Wyrzucić siatkę i położyć ogrzewanie bezpośrednio na ekranie a następnie wylewka zbrojona włóknami? Tylko wtedy od wierzchu rurki ogrzewania podłogowego do wierzchu wylewki będzie ok 6,5 cm. Czy to nie za dużo?

A może zrobić tak jak jest w wariancie I, tylko jak wnioskuję z innych postów na forum siatka nie będzie stanowiła zbrojenia a jedynie "stelaż" dla ogrzewania podłogowego. Pytanie czy w takiej sytuacji może być siatka metalowa i czy rurki mogą być bezpośrednio na niej? Całość będzie pracować, jakieś ruchy będą miały miejsce więc czy taka konstrukcja może w przyszłości uszkodzić rurki od podłogówki?

Moim zdaniem, daj nad rurkami, gdzieś po środku grubości wylewki.

Są tu mądrzejsi ode mnie, więc tak tylko nieśmiało dodam, że wg mnie siatka nic nie daje... Jak dasz dobrze zrobiony beton (dobrze, czyli nie 1 woreczek na zbiornik mixa, tylko tak w okolicy 2) na piasku grubszym i na włóknach to nic ci nie popęka. Oczywiście styropian tez ułozony solidnie, nie z dziurami po 2 cm w koło rurek. Ja nie miałem siatki, ale zapowiedziałem, że beton ma być mocny, dodawali włokien 3x tyle, co zwykle (tylko włóna też powinny być namoczone wcześniej, ale tego chyba nikt nie robi...) i zapewniam cię, że nic mi nigdzie nie pękło. Koledze popękało w wielu miejscach, ale on miał dziadosko ułożony styropian i puścił mixiarza samopas , a ten nauczony dobrymi swoimi praktykami robił z max 1,5 woreczka cementu. Ja się uparłem i byly 2 worki. Wylewka nawet w jednym iejscu się nie starła, nie odchodziła, nie pękała i nic się nie działo...

Są tu mądrzejsi ode mnie, więc tak tylko nieśmiało dodam, że wg mnie siatka nic nie daje... Jak dasz dobrze zrobiony beton (dobrze, czyli nie 1 woreczek na zbiornik mixa, tylko tak w okolicy 2) na piasku grubszym i na włóknach to nic ci nie popęka. Oczywiście styropian tez ułozony solidnie, nie z dziurami po 2 cm w koło rurek. Ja nie miałem siatki, ale zapowiedziałem, że beton ma być mocny, dodawali włokien 3x tyle, co zwykle (tylko włóna też powinny być namoczone wcześniej, ale tego chyba nikt nie robi...) i zapewniam cię, że nic mi nigdzie nie pękło. Koledze popękało w wielu miejscach, ale on miał dziadosko ułożony styropian i puścił mixiarza samopas , a ten nauczony dobrymi swoimi praktykami robił z max 1,5 woreczka cementu. Ja się uparłem i byly 2 worki. Wylewka nawet w jednym iejscu się nie starła, nie odchodziła, nie pękała i nic się nie działo...

"Siatka nic nie daje" można dyskutować.

Ktoś inny dał mniej cementu ale dał siatkę i jemu też nie popękało - więc większa ilość cementu też nic nie daje, podobnie z doborem kruszywa, ułożeniem styropianu itd.

Jednostkowe przypadki nie potwierdzają reguły.

To, że nie widać pęknięć, nie oznacza, że ich nie ma.

Mogą się ujawnić po czasie na powierzchni płytek, szczególnie tych większych, kiedy przyjdą większe mrozy a temperatura płyty grzewczej znacznie wzrośnie.

Moim, równie skromnym zdaniem, siatka jest bardzo istotnym wzmocnieniem podkładu.

Ja mam tylko włókna w wylewce(której jest tylko około 6cm czasem mniej) nad podłogówką i płytki 60x60 bez dylatacji w przejściach między 2 pomieszczeniami i nic nie popękało , mimo że mam porobione wąskie wycięcia w "U" z płytek

2d641b84732948efmed.jpg

.

mieszkam od końca 2011r

Edytowane przez cuuube

No to tylko się cieszyć. Jak kolega wspomniał wszystko zależy od bardzo wielu czynników nie tylko od siatki czy włókien. Wiele działek na których powstają domy jest na terenach zalewowych, zasypowych (wcześniej były tam wyrobiska , a niekiedy równany był teren przed samą budową, bardo często były to tereny rolnicze czy leśne. Wszelkie wzmocnienie posadzek w tym zastosowanie siatki tylko wzmacnia posadzkę , a nie jej szkodzi.

Znam osoby które profilaktycznie chudziak zrobiły z B20 tylko po co?

Zawsze życzę słusznych wyborów .....teraz też to zrobię bo warto. Najlepiej by było, aby wszyscy mieli jak najlepiej

Pozdrawiam