Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wewnętrzna ściana nośna

Recommended Posts

Witam,

Na poddaszu na istniejącej ścianie nośnej muszę postawić ścianę, na której oprze się belka podtrzymująca krokwie. Pytanie czy lepiej wymurować ją z silikatów czy beton komórkowy co będzie lepsze w tym rozwiązaniu. Dodam, że ściana ta nie będzie przenosić całości obciążenia więźby po jej wymurowaniu usunięty zostanie tylko zastrzał ze słupa.

Pytanie brzmiało:

"Na poddaszu na istniejącej ścianie nośnej muszę postawić ścianę, na której oprze się belka podtrzymująca krokwie"

a następnie :

"Ściana ma przenieść właśnie obciążenie stropu."

Zdecyduj się wreszcie czy owa ściana ma być na poddaszu i na niej będzie posadowiona belka a na niej krokwie.

Taka belka nazywa się kalenicą.

Czy też ściana będzie dźwigać strop.

A może według Ciebie strop to jest dach lub sufit oddzielający poddasze użytkowe od stryszku.

Samo postawienie ściany zamiast belki i zastrzału jest dobrym pomysłem, jednak istnieje jeszcze kwestia nośności samego stropu który musi unieść ową ścianę.

Jeśli ściana będzie posadowiona w miejscu w którym na parterze mieści się ściana nośna to brak jest jakichkolwiek przeciwwskazań i ściana może być wymurowana jej z materiałów lekkich typu suporeks.

Sama drewniana belka pracuje więc kruchy suporeks będzie narażony na pękanie, dlatego też w miejscu w którym będzie leżała belka musi być pod nią umieszczony twardszy materiał w postaci cegły z izolacją z papy.

Edytowane przez Mareks77

Może niezbyt konkretnie to wytłumaczyłem ale postaram się to jeszcze raz opisać.

IMG_20180311_131135.jpg

Na ścianie 3 - która jest nośną i na niej wylany jest strop projektant zaproponował mi abym wymurował ścianę połączoną z ścianą kolankową. Ta wymurowana ściana ma wesprzeć belkę 2 tak abym mógł usunąć zastrzał nr1. Z tego tytułu pytałem się o materiał bo np suporex szerokości 24cm polecają na ściany nośne.

Z drugiej strony pojawiła się też opcja żeby nie murować ściany, a podeprzeć belkę nr 2 słupem 14x14cm i wtedy usunąć zastrzał, a między postawionym słupem,a ścianą kolankową postawić ściankę z karton gipsu bądź z bk.

Wiadomo murowana ścianka będzie mocniejsza choć jak można zauważyć na zdjęciu praktycznie będzie ona połączona ze ścianą kolankową tylko do jej wysokości a reszta to sam skos więc oparcie belki 2 na takiej ściance wydaje mi się mniej pewne niż wstawienie tam słupa.

Wg projektanta i jedna i druga opcja jest ok. Adaptację będę robił sam więc pytam się bo powoli jak zaczną się ciepłe dni mogę już zaczynać działać.

Wywalenie tego miecza i zastanowienie go słupem lub co gorsze ścianą to zły pomysł. Jak chcesz murować to filar z cegły pełnej a nie gazobeton. Ale to dalej nie usztywnia dachy a tylko podtrzyma płatew. Zastanów się jak usztywnić dach w tym kierunku.

No właśnie miecz musi być usunięty bo tam mają być wstawione drzwi wewnętrzne. Wg. projektanta wystarczy ściana z cegły silikatowej i po sprawie, z mojego punktu widzenia podparcie tej belki słupem byłoby prostszym rozwiązaniem i w projekcie w tym miejscu wstawiony jest słup. Myślałem że może dobrym rozwiązaniem było by wstawienie słupa na końcu schodów, który podtrzyma belkę 2 i dodatkowo zrobić miecz z tego słupa nad schodami akurat tam nie będzie on przeszkadzał a ja wtedy mógłbym wtedy miedzy dwoma słupami wstawić drzwi a w miejscu oznaczonym 3 zrobić ściankę albo z KG albo z BK

Ściana by załatwiła sprawę ale wzdłuż belki którą podpierasz minimum 120 cm długości. Ściana prostopadła do tej belki z żadnego materiału nie rozwiązuje problemu sztywności. Słup zakotwiony dołem i solidny miecz to chyba najrozsądniejsza opcja.

Nie wiadomo jaki kształt ma dach a wspomniany miecz czy też zastrzał podpiera płatew do słupów na obu końcach tej belki w taki sposób aby usztywnić dach w kierunkach tych połaci.

Na wspomnianym słupie widoczne są także zastrzały idące w kierunku prostopadłym do tej belki więc dach jest prawdopodobnie czterospadowy.

Jeśli faktycznie tak jest i na dachu są 4 takie słupy więc likwidacja jednego zastrzału który usztywnia konstrukcję czworokąta z płatwi nie wniesie tu żadnego poważnego niebezpieczeństwa.

Zamiast zastrzału nad schodami dobrym pomysłem jest po wsparciu belki przez słup na końcu schodów , związanie dodatkową belką równoległą do płatwi obu słupów na wysokości np. 2,1m tworząc w ten sposób od razu nadproże do przyszłych drzwi.

Pomysł ściany murowanej przedstawiony przez poprzednika także jest godny uwagi i wtedy całość razem ze ścianką schodów po lini 3 tworzyło by ściankę narożnikową murowaną i odpowiednio przewiązaną, z normalnym murowanym nadprożem drzwiowym.

Edytowane przez Mareks77

Ściana by załatwiła sprawę ale wzdłuż belki którą podpierasz minimum 120 cm długości. Ściana prostopadła do tej belki z żadnego materiału nie rozwiązuje problemu sztywności. Słup zakotwiony dołem i solidny miecz to chyba najrozsądniejsza opcja.

Niestety takiej ściany nie mogę tam postawić bo płatew znajduje się centralnie nad schodami więc tylko ściana prostopadła bądź dodatkowa belka wchodzi w grę.

Co do konstrukcji dachu to jest to dach czterospadowy i słupów jest 8 z czego 4 w narożnikach i po 2 między nimi po środku.

Pytanie zadałem bo chcę to zrobić dobrze ale też nie chcę sobie utrudniać pracy, a słup drewniany wydaje się prostszym rozwiązaniem.

Możliwe że nie zrozumiałeś........

Czy drzwi z którymi koliduje zastrzał będą się znajdowały na lini płatwi.

Jeśli drzwi to i ściana bo to chyba logiczne.

Więc będzie to taka sama ściana o której piszesz że jest nie mozliwa.

Widzę że płatew jest nad schodami ale ściana ma się kończyć przed schodami i zakrecać po lini 3.

Myślę że jesteś mądrzejszy i tak czy inaczej zrobisz to jak zechcesz więc dalsza dyskusja i produkowanie się nie ma tu sensu..

Piszesz że chcesz to zrobić dobrze.....

Niestety czasem dobrze nie oznacza prosto.

Przedstawię to jeszcze raz IMG_20180311_131135.jpg

W miejscu zielonej linii nr 4 mają być wstawione drzwi, a w miejscu zielonej linii 3 ma być ściana. Aby drzwi można było wstawić muszę usunąć miecz nr 1. Jako jedno z rozwiązań projektant powiedział żeby wymurować ścianę w którą podeprze płatew wtedy mogę usunąć miecz. Ale sugeruje cię że to nie będzie dobre rozwiązanie bo ściana będzie prostopadle do płatwi. Ściany w miejscu nr 4 nie mogę postawić bo wg. projektanta nie ma w tym miejscu ściany nośnej i nie mogę zbyt obciążać stropu. Dla tego pojawiła się opcja wstawienia słupa co wydaje się troszkę prostszym rozwiązaniem. Myślę, że teraz troszkę jaśniej to wytlumaczylem. Nie mówię tez, że nie biorę pod uwagę waszych uwag bo biorę i cały czas zastanawiam się które rozwiązanie będzie najlepsze ale tak by nie obciążać miejsc na stropie . Ogólnie na tym zdjęciu w miejscu tego bajzlu ma być zrobione pomieszczenie dla tego musi być zabudowane z poziomu schodów a jedyne wejście do tego pomieszczenia ma być w miejscu oznaczonym pkt 4

1. Myślę że linia 4 ma długość większą niż szerokość typowych drzwi więc tak czy inaczej ściana w tym miejscu będzie, ale lekka z płyt gk

2. Ściana przy schodach po lini 3 będzie prosto.padła do płatwi ale o ile będzie ją podpierała to nie będzie stanowiła wzmocnienia na siły działające wzdłuż płatwi czyli tak jak przebiega dzisiaj zastrzał, dlatego też nie chodzi tu o samo usytuowanie ściany bo ono jest OK ale o zastąpienie czymś tego zastrzału który stabilizuje słup i cały czworokąt składający się z 4 słupów narożnych i belek .

Tak jak mówisz 4 narożne słupy posiadają po dwa zastrzały idące do belek po obu ich kierunkach , natomiast pozostałe słupy podpierają tylko belki ze względu na ich długość.

Postawienie słupa na końcu schodów czyli na rogu lini 3 i 4 jest OK.

Patrząc na ceglany słup po prawej stronie podpierający murłatę dochodzę do wniosku że belki o których mowa są na wysokości ok 2,40 - 2,50 m nad podłogą czyli stropem więc zamontuj dodatkową belkę pomiędzy słupami na wysokości 2,0 - 2,1m tak aby stanowiła ona niejako nadproże drzwiowe.

Taka konstrukcja wzmocni więźbę zastępując choć trochę demontowany zastrzał.