Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam problem z gminą. Do wniosku o warunki zabudowy żąda podpisania umowy z zakładem energetycznym.

Nie ma problemu, ZE bardzo chętnie zawrze taką umowę, ale po podpisaniu może rozpocząć inwestycję(mapy, projekty itd.)Oczywiście kosztami mogą obciążyć mnie. ZE wydał Oświadczenie o zapewnieniu dostaw energii elektrycznej oraz warunkach przyłączenia obiektu budowlanego do sieci. Twierdzą ,że to wystarczający dokument do uzyskania warunków zabudowy. Gmina tego nie chce uznać. Jak to ruszyć? .Nie chcę na razie budować ,chcę tylko WZ na tą działkę .

1.jpg

21.jpg

21.jpg

1.jpg

1.jpg

• 3 weeks później...

]wydane przez PGE Dystrybucja S.A Oddział Białystok potwierdzenie, że istniejąca lub projektowana sieć energetyczna jest wystarczająca dla planowanego zamierzenia budowlanego, przy czym w przypadku sieci projektowanej - umowa zawarta pomiędzy inwestorem, a gestorem sieci gwarantująca wybudowanie brakujących urządzeń energetycznych (art. 61 ust. 1 pkt. 3 i ust. 5 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym),

ten punkt muszę spełnić,Gmina chyba sama sformułowała ten zapis , no ale się twardo trzyma swojego stanowiska. Na podstawie Internetów stworzyłem pismo które zamierzam wystosować do Pani urzędnik.

W odpowiedzi na Pani pismo z dnia 26 marca 2018r dotyczące wniosku z dnia 14.03.2018 w sprawie wydania decyzji o warunkach zabudowy dla inwestycji polegającej na budowie dziesięciu budynków mieszkalnych jednorodzinnych , parterowych z poddaszem użytkowym , na części działki o numerze ewidencji gruntów 70/17 w miejscowości Krynice , gm. Dobrzyniewo Duże wzywające do uzupełnienia braków chciałbym odnieść się do punktu 2 ww. pisma.

Celem ustawy na którą się Pani powołuje nie jest uzależnienie wydania decyzji o WZ od faktycznego istnienia uzbrojenia terenu, ale jedynie zagwarantowanie , że powstanie stosowne uzbrojenie pozwalające na prawidłowe korzystanie z planowanych obiektów budowlanych.

Decyzja o Warunkach Zabudowy nie przesądza o możliwości rozpoczęcia inwestycji lecz o możliwości jej powstania na oznaczonym terenie oraz podstawowe warunki jej wykonania. Na gruncie art. 61 ust.5 ustawy istotne jest aby warunek zapewnienia obsługi w zakresie infrastruktury został wypełniony poprzez posiadanie gwarancji, że obsługa inwestycji w zakresie infrastruktury będzie realizowana .Warunek ten został spełniony dokumentem wydanym przez PGE Dystrybucja S.A. Oddział Białystok Rejon Energetyczny Białystok Teren w którym to gestor sieci zapewnia o możliwości zasilenia projektowanych budynków mieszkalnych w energię elektryczną.

Zgodnie z prawem z Wnioskiem o Warunki Zabudowy może wystąpić każdy , nie jest do tego potrzebny tytuł prawny własności ziemi. Natomiast do podpisania umowy z ZE wymagany jest akt własności co oznacza , że umowę może podpisać tylko właściciel bądź też jego pełnomocnik. Nadinterpretacja przez Panią przepisów zawartych w art.61 ust. 1 pkt. 3 i 5 w ewidentny sposób ogranicza prawo obywateli do wystąpienia z wnioskiem o wydanie decyzji o warunkach zabudowy .Według Pani wykładni przepisów zawartych w ww. ustawie krąg osób mających prawo do wystąpienia o WZ zawęża się tylko i wyłącznie do właściciela gruntu, co jest niezgodne z sytuacją faktyczną gdzie każdy ma prawo do wystąpienia z wnioskiem.

W związku z powyższym uważam , że umowa która miała by zostać zawarta pomiędzy inwestorem (Artur Zalewski) ,a PGE Dystrybucja S.A. Oddział Białystok Rejon Energetyczny Białystok Teren na etapie składania wniosku o wydanie warunków zabudowy nie jest potrzebna i naraża mnie na bezzwrotne koszty nie gwarantujące uzyskania Warunków Zabudowy. Występując o Warunki Zabudowy nie mam pewności co do realizacji inwestycji. W związku z powyższym nie jest wskazane bym podejmował stanowcze zobowiązania wobec gestorów mediów Umowa z gestorem sieci zostanie podpisana w momencie w którym będzie wymagana i w którym nie narazi mnie na niepotrzebne koszty.

Pozostawienie podania bez rozpoznania oraz w wypadku bezzasadnej przewlekłości postępowania zgodnie z art.37 par.1 kpa złożę wniosek o ponaglenie.

Może ktoś coś doda od siebie albo poprawi.

Proszę o pomoc.