wioslo1 13.03.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Dokonalem sprawdzenia domu pożyczoną kamera termowizyjna Flira. Robilem to 1 raz ale wcześniej się przygotowałem merytortcznie (norma, warunki itp.) więc pomiary powinny być stosunkowo miarodajne. Moje główne obawy to okna - czy mogłby mi ktoś pomóc z oceną tych zdjęc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 13.03.2018 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 13.03.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 13.03.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 (edytowane) hej przy oknach otwieranych te najzimniejsze miejsca to od nieszczelnej uszczelki, może pomoże docisk okna u mnie tak wygląda jedyną różnicę to widzę na skali u mnie ok 5*C u ciebie widziałem nawet 8-10*C przy oknie narożnym ale one chyba tak mają (moje robione w mrozy -12 w środku 14*C) Edytowane 13 Marca 2018 przez ironsmith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 13.03.2018 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 no wlasnie tak sie zastanawiam czy to kwestia tylko regulacji czy takze montaz (bowiem ekipa ktora to robila juz np. sp... montaż drzwi zew.) Zwlaszcza ze te minima wystepuja na gorze i tu sie zasstanawiam czy to nie sa np. jakie źle zrobione połączenia z tymi felernymi roletami nadstawnymi A u ciebie to zdjecie na pewno jest dobrze zrobione, ściana ma tylko 10 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 13.03.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 inne jeszcze[ATTACH=CONFIG]409136[/ATTACH], [ATTACH=CONFIG]409137[/ATTACH], [ATTACH=CONFIG]409138[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 13.03.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 (edytowane) tak 10-12*C jeszcze nie mieszkam i grzeje lekko, rama zawsze będzie chłodniejsza nie jestem specjalistą ale to element najzimniejszy w oknie Edytowane 13 Marca 2018 przez ironsmith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Te okna mają być szczelne, czy mają nawiewniki albo wycięty kawałek uszczelki tam, gdzie zimniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 13.03.2018 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Dokonalem sprawdzenia domu pożyczoną kamera termowizyjna Flira. Robilem to 1 raz ale wcześniej się przygotowałem merytortcznie (norma, warunki itp.) więc pomiary powinny być stosunkowo miarodajne. Moje główne obawy to okna - czy mogłby mi ktoś pomóc z oceną tych zdjęc? Jak lekcje odrobione, to wystarczy policzyć wartość fRsi dla części nieprzezroczystych (połączeń okien z ościeżami) i po zawodach, wszystko będzie jasne. Dla oceny "jakości" okien termowizja nie ma większego znaczenia, bo to produkty o wysokiej wartości współczynników przenikania ciepła i z założenia nieszczelne, a zatem zdjęcie może jedynie podpowiadać, że być może temu i owemu należałoby się przyjrzeć dokładniej, ale wady jako takiej nie wykryje, bo mamy do czynienia z połączonymi skutkami przenikania ciepła i przepuszczalności powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 13.03.2018 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Te okna mają być szczelne, czy mają nawiewniki albo wycięty kawałek uszczelki tam, gdzie zimniej? nie maja żadnych podcięć ani nawiewników teraz tak na szybko to sprawdzajac zauważyłem w jednym oknie iż widać szczeliny między roletą a oknem pewnie odpowiadające tym n zdjęciach z termowizji. Nie da sie otworzyc tych zalacznikow od Ciebie przynajmniej ja nie moge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 13.03.2018 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 tu najchłodniej przy zawiasie okno uchylne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 13.03.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 [ATTACH=CONFIG]409140[/ATTACH] tu pomieszczenie gospodarcze tam chłodniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 14.03.2018 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Jak lekcje odrobione, to wystarczy policzyć wartość fRsi dla części nieprzezroczystych (połączeń okien z ościeżami) i po zawodach, wszystko będzie jasne. Dla oceny "jakości" okien termowizja nie ma większego znaczenia, bo to produkty o wysokiej wartości współczynników przenikania ciepła i z założenia nieszczelne, a zatem zdjęcie może jedynie podpowiadać, że być może temu i owemu należałoby się przyjrzeć dokładniej, ale wady jako takiej nie wykryje, bo mamy do czynienia z połączonymi skutkami przenikania ciepła i przepuszczalności powietrza. No aż tak lekcje nieodrobione bardziej skupilem sie na metodologii pomiarow mogbys kolego rozwinac temat bowiem wydaje mi sie iz takie obrazy nie sa az tak dokladne zebym mogl cos takiego policzyc poza tym wtedy taki obraz musialby byc ze tak powiem lokalnie w maire jednolity a tak tutaj mamy np jakies przewiewy lub lokalne mocne obnizenia np od zlego montazu nie wiem za malo pianki lub brak tasmy ktore ten oraz znieksztalcaja.Bardziej chodzilo mi zeby ktos ocenil co to moga byc za wady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.03.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 (edytowane) mogbys kolego rozwinac temat Mógłbym, chociaż przy okazji zachodzę w głowę po co komu zdjęcia termowizyjne, jak nie bardzo potrafi je interpretować w kontekście celu, w którym je wykonano. No mniejsza z tym: Czynnik temperaturowy na wewnętrznej powierzchni fRsi – jest to różnica temperatury powierzchni wewnętrznej i temperatury powietrza zewnętrznego, podzielona przez różnicę temperatury powietrza wewnętrznego i zewnętrznego, obliczona przy założeniu, że opór przejmowania ciepła na powierzchni wewnętrznej wynosi Rsi. Θsi - Θe fRsi = --------------------- Θi – Θe Θsi – Temperatura powierzchni wewnętrznej °C Θi – Temperatura powietrza wewnętrznego °C Θe – Temperatura powietrza zewnętrznego °C Mam nadzieję, że skupiając się na "metodologii" określił i zapisał Pan warunki atmosferyczne po obu stronach przegrody w chwili wykonania termogramów? Bez tego ani rusz. Nie sugeruję wstępnego prowadzenia obliczeń warunków krytycznych, bo to chyba bezcelowe, więc za Rozporządzeniem WT niech Pan przyjmie do interpretacji wyników zdjęć warunek fRsi ≥ 0,72 Edytowane 14 Marca 2018 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 14.03.2018 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Celem było ujawnienie wad montażu samej stolarki bowiem jeśli okna lub np połączone z nimi rolety nadstawne zostały źle zamontowany to co mi da liczenie wspolczynnikow samego okna skoro te wady tę ocenę znieksztalcaja. Tym bardziej ze montował to Wykonawca ktory jak pisalem juz musial przesuwac (wyrywac) cale drzwi zewnetrze wiec ryzyko powtorki jest niestety duże.Mial byc jeden gosciu co robi to rzekomo profesjonalnie ale nie dojechalem wiec jak mialem okazje pozyczyc taka kamere to wziolem sprawy w swoje rece. W internecie znalazlem troche tego typu raportow i pewne wnioski juz mam ale chcialem zeby ktorys z forumowiczow z wiekszym doświadczeniem powiedzial mi na ile mozliwe np. na tym zdjeciu jest to dopuszczalne na innym to tylko kwestia regulacji/wymiany uszczelki a na innym to juz powazna sprawa i niestety spaprany montaz itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okse 14.03.2018 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Dokonalem sprawdzenia domu pożyczoną kamera termowizyjna Flira. Robilem to 1 raz ale wcześniej się przygotowałem merytortcznie (norma, warunki itp.) więc pomiary powinny być stosunkowo miarodajne. Moje główne obawy to okna - czy mogłby mi ktoś pomóc z oceną tych zdjęc? Tak sobie patrzę na te zdjęcia i patrzę i ....i jeśli się nie mylę, to : ad.1, 3 - albo folie są niedokładnie przyklejone albo miejscowe niedopianowania, albo też źle wyregulowane skrzydło ad 2, 4 - Najprawdopodobniej wydłubali pianę przy montażu zewnętrznej obróbki. Najlepsze jest to gniazko na zdjęciu 2 Chałupę zbudowałeś z porotermu ? Jest już ocieplona ? ad.5 - czy masz zamontowane nawiewniki ? Warto wraz ze zdjęciem z termowizji zamieszczać normalne zdjęcia fotografowanego elementu - to tak na marginesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 14.03.2018 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 dzieki za pomoc w domu mieszkamy juz od maja ale przez te jaja z drzwiami wziolem sie za sprawdzenie innych rzeczy no i teraz byla ostatnia okazja na termowizje. Sciany sa z porotermu + 15cm styro. Jak cos jeszcze chcesz wiedziec daj znac Nawiewnikow ani żadnych podciec uszczelek nie ma. ad 1,3 - o jakie folie Tobie chodzi? ad 2,4 - ale kto potencjlanie wydlubal np ci cos robili ocieplenie? Chodzi mi o zrozumienie procesu Ponizej zamieszczam z fotami w realu jak ktores oknoCie interesuje towskaz je prosze mam jakies zdjecia z budowy ale tez nie bylem w stanie ciagle tam byc bo mial tego dopilnowac kierbud (wtedy zaufany...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 14.03.2018 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 14.03.2018 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioslo1 14.03.2018 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts