Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wady okien w termowizji

Recommended Posts

Może tak w końcu zapomnicie o porotermie ? Bo później takie kwiatki naj na zdjęciach - nieplanowana wentylacja instalacją eklektyczną ;)

Montaż miałeś na samą pianę i kotwy jak rozumiem ?

11:55 - narożnik - tu nie wiem dlaczego tak chłodno. Najprawdopodobniej skręcając zestaw na łączniku kątowym zapomnieli uszczelnić połączenia między łącznikiem a oknem - tam daje się dodatkowo taśmę rozprężną jeśli łącznik nie jest wyposażony od razu w uszczelki jak np. w Schuco

Można to poprawić bez demontażu okna.

11:53 - na górze okna takich temperatur być nie powinno - powodu należałoby szukać albo w złym położeniu skrzydła w ramie albo braku miejscami piany bądź takiej jej aplikacji że są szczeliny przez które hula wiatr. Złe położenie skrzydła sprawdzisz sam. Ołówek i odrysowujesz skrzydło na ościeżnicy. PO otwarciu rysa powinna być równo oddalona ok 8mm po całym obrysie. Jeśli nie jest to uszczelka nie dolega do ościeżnicy - do regulacji

11:51 - dół to jak wspomniałem może być efektem wydłubania piany przy obróbce zewnętrznej

Czy pamiętasz dokładnie jak masz zamontowane okno tarasowe na chudziaku/fundamencie ?

Jak widzę masz rolety nadstawne i tu pojawia się możliwość innej przyczyny

Pomijam fakt że kto takie wynalazki stosuje do siebie do domu ? ;) Najgorsze rolety jakie można sobie wymyśleć

A skoro masz BeClevery to powodem wychłodzenia góry może być sama roleta a tam gdzie masz odcinkowe obniżenie temperatury powodem może być uszkodzona wkładka ze styropianiu w kasecie rolety

Edytowane przez Ok**se

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do gniazdek w porotermie to akurat w tym przypadku po 2 stronie jest gniazdko zewnetrzne w elewacji ktore sie rusza i przez to pewnie jest ten przeplyw reszta ok spradzalem.

Z tego co widzę to tak jak mowisz montaż na kotwy i pianę a jak powinno być? Załączam zdjęcia na których coś powinno być widać.

A z roletami nadstawnymi to nie dobijaj mnie teraz wiem że to g... niestety dopiero teraz. Najlepsze że w "potwierdzeniu zamówienia" mam napisane że miały być rolety podtynkowe i niedawno jak sie dowiedzialem to zupełnie inny typ rolet ale wykonawca się przepycha że rolety podtynkowe to "zwyczajowa nazwa nadstawnych".

A co Beclevery ogólnie sa takie nieszczelne?

20161008_150553.jpg20161008_150630.jpg20161026_120553.jpg20161218_144924.jpg

Zasuńmy zasłonę milczenia nad BeCLeverami

Nie ty pierwszy nie ostatni który się nabrał na marketing

Co do nazewnictwa

- roleta elewacyjna - montowana na zewnątrz ze skrzynką nie przystosowaną do zabudowy ociepleniem, rewizja od dołu i przodu jako całość jest zdejmowana

- roleta podtynkowa - montowana na zewnątrz ze skrzynką przystosowaną do zakrycia ociepleniem, rewizja od dołu

- roleta nadstawna - roleta montowana na oknie i z oknem powiązana - czyli to co Ci sprzedano

A jak powinno być zamontowane ?

Ciepło i szczelnie czyli między oknem a murem warstwa termoizolacji (piana, wełna, stare skarpety ;) )

Od wewnątrz folia paroszczelna bądź specjalny uszczelniacz np. Illbruck SP925 - ma być po prostu szczelnie

Od zewnątrz folia paroprzepuszczalna bądź taśma rozprężna - pełni taką samą funkcję jak wiatroizolacja w Kanadyjczykach czy w dachu

bądź to wszystko zastąpione taśmą rozprężną wielofunkcyjną np. Illbruck TP650 bądź TP 652 odpowiedniej dla głębokości profila szerokości

Swoją drogą jak patrzę na ten Twój montaż to nóż w kieszeni się otwiera. Pomijam fakt że murarzy powiesiłbym na suchej gałęzi za takie postawienie murów i nadproży.

Edytowane przez Ok**se

Dzięki a z ciekawości z murami i nadprożami co jest Twoim zdaniem źle?

Czyli żebym to dobrze zrozumiał między oknem a murem w płaszczyźnie okna powinna być pianka (i tu jest ok) ale na około tego od wew i na zewnatrz naokoło dajemy te wszystkie folie/taśmy/uszczelniacze? A nie jest za mało tej pianki bo miejscami jakby było tak pusto. A na górze tak jakby tam był tylko styropian nawtykany tak powinno być?

Co do rolet i w ogóle całość to robił to jeden "generalny wykonawca", osoba którą znałem od lat, ufałem więc ze wszystkim zdawałem się na Nia. Fajerwerków nie oczekiwałem bo nie maiłem takiej kasy (np. na Schuco itp. ;) ale mialo byc po prostu dobrze. A im wiecej ostatnio sprawdzam tym wiecej slysze opnii że zrobiła tutaj po prostu g...

Poniżej jeszcze zdjęcia jakie znalazłem jest tam jedno okno narożne z jedyną prawidłową roleta podtynkową:

20161015_130139.jpg20161015_130241.jpg20161026_121149.jpg20161204_123938.jpg20161204_124002.jpg

Celem było ujawnienie wad montażu

Jak tak wyglądają odrobione lekcje, to... . Wadą montażu jest:

1. Wadliwe przeniesienie z okna na mur konstrukcyjny sił pochodzących od obciążeń wiatrem i ciężaru konstrukcji.

2. Brak wodoszczelności połączenia okna z ościeżem

3. Brak szczelności na przenikanie powietrza połączenia okna z ościeżem.

4. Nieodpowiednia temperatura na wewnętrznej powierzchni połączenia okna z ościeżem.

Przy użyciu kamery termowizyjnej może Pan jedynie próbować określić jakość wykonania montażu pod kątem istnienia wady nr 4. Jeśli poziom temperatur okaże się być niewłaściwy, niezgodny z wymaganiem może Pan przystąpić do ustalenia przyczyn, czyli ewentualnych błędów montażu powodujących powstawanie wady lub wad. Radziłbym nie iść śladem podpowiadaczy, którym błędy montażu mylą się z wadami. Nie każdy błąd montażu będzie powodował wystąpienie wady montażu.

Hmmm....kolego T12345T jako ten podpowiadacz powiedz wprost co napisałem nie tak ? Czasem trudno zrozumieć co chcesz przekazać ;)

1. Nie odnotowałem żadnej Twojej wypowiedzi w tym wątku.

2. Mówi się o jakichś wyskubanych piankach, koncentrujecie się wraz z fotografem na możliwych przyczynach nie wiedząc, czy w ogóle mamy do czynienia z jakąkolwiek wadą.

Gdyby na podstawie tych zdjęć i tego forumowego gdybania ktoś złożył reklamację, rozszarpałbym delikwenta w minutę.

Spokojnie panowie nie ma potrzeby na personalne przytyki ale dziekuje za ożywienie dyskusji w jakże ważnym dla mnie temacie :)

T12345T kiedy pisalem o odrobieniu lekcji mialem na mysli metodologie pomiaru przy termowizji (żeby wykorzystać moment że mam te kamere u siebie) a dla oceny jej rezultatów założyłem ten watek. Odnosząc się do opisanych przez Ciebie wad (jeśli mogę na "ty") :

ad 1. Co dokładnie jest tutaj wadą i jaki może być skutek tej wady?

ad 2,3 tutaj rozumiem ze chodzi o brak tych taśm i uszczeniaczy tak? a tak na chlopski rozum dlaczego taka pianka nie załatwia tutaj sprawy? bowiem w budowlance to chyba wszyscy wlasnie po to ja stosują...

ad 4 jaki poziom temperatury należy uznać tutaj za niewłaściwy?

Jesli pytasz o temp. w domu to ogolnie szalu nie ma ale to 1 zima dom ma na pewno duza bezwladnosc cieplna. Przy oknach jest na pewno bardziej odczuwalny chlod stad chcialem sprawdzic termowizja czy cos jest nie tak.

Co dokładnie jest tutaj wadą

Wymieniłem wyżej wszystkie wady montażu okien i pytam, którą z nich wykryły zdjęcia w termowizji? Ustalmy wady, a potem szukajmy przyczyn. Moim zdaniem te zdjęcia nie przesądzają jeszcze o wadliwości montażu, czy też wadach okna w zakresie przepuszczalności powietrza ponad poziom wymagany WT.

Wymieniłem wyżej wszystkie wady montażu okien i pytam, którą z nich wykryły zdjęcia w termowizji? Ustalmy wady, a potem szukajmy przyczyn. Moim zdaniem te zdjęcia nie przesądzają jeszcze o wadliwości montażu, czy też wadach okna w zakresie przepuszczalności powietrza ponad poziom wymagany WT.

aha ok bo poprzednio zrozumiałem ze te wszystkie wady znalazles u mnie. Dobra to w takim razie co bys jeszcze potrzebował lub co potrzeba żeby którąś z tych wad potwierdzić lub wyeliminować? Żebyś mnie dobrze zrozumiał mi nie chodzi o szukanie czegoś na siłę tylko chciałbym wiedzieć na czym stoję...

niestety nie mam dostepu do tej normy chyba ze bedziesz tak mily i ten punkt przytoczysz. Kolego sam widzisz ze nie jest to przykładny montaż i ewidentnie jest cos nie tak tylko pytanie co istotnego bo mi tez nie chodzi o to zeby czepiac sie o pierdoły, do momentu budowy sie juz nie cofniemy ale pomoz prosze i wskaz ktore te wady mogly tu wystapic i jak to sprawdzić. Jak nie chcesz "szkolić sprzedawców za darmo na FM" to chociaz pomoz na priva... Chyba ze znasz kogoś kompetentnego z okolic Poznania co moze to zrobic...

niestety nie mam dostepu do tej normy

A to dziwne, bo zdaje się, że czytałem o odrabianiu lekcji w zakresie metodologii wykonywania zdjęć termowizyjnych. Metodologia bez uwzględnienia normy? Ciekawe.

Kolego sam widzisz ze nie jest to przykładny montaż i ewidentnie jest cos nie tak

Niestety nie wiem, czy to montaż przykładny, czy nieprzykładny. Jak twierdzi Kodeks cywilny, wadą rzeczy jest jej niezgodność z umową. Nie wiem jaka była treść umowy, więc i oceniać wadliwości nie mam zamiaru. O tym czy coś jest nie tak, decyduje punkt odniesienia oceny. Najpierw trzeba powiedzieć, jak miało być, a potem oceniać czy tak jest jak być miało, czy tak nie jest. Ocena "coś jest nie tak" bez wskazania punktu odniesienia "jak być miało i powinno" może dobra jest na FM, ale nie w sporach toczonych nieco bardziej profesjonalnie.

... Ocena "coś jest nie tak" bez wskazania punktu odniesienia "jak być miało i powinno" może dobra jest na FM, ale nie w sporach toczonych nieco bardziej profesjonalnie.

O nie nie. Tu jest jeszcze trochę przyzwoitości. Nikt nie rzuca się na fotki słabego montażu i nie czołga Inwestora. Znam gorsze miejsca w sieci, gdzie nawet na foto otworów odpowietrzających 90% zabierających głos zarządziło "wymianę tego bubla". Temu forum daleko od totalnych idiotyzmów.

• 2 weeks później...

Niestety nie wiem, czy to montaż przykładny, czy nieprzykładny. Jak twierdzi Kodeks cywilny, wadą rzeczy jest jej niezgodność z umową. Nie wiem jaka była treść umowy, więc i oceniać wadliwości nie mam zamiaru. O tym czy coś jest nie tak, decyduje punkt odniesienia oceny. Najpierw trzeba powiedzieć, jak miało być, a potem oceniać czy tak jest jak być miało, czy tak nie jest. Ocena "coś jest nie tak" bez wskazania punktu odniesienia "jak być miało i powinno" może dobra jest na FM, ale nie w sporach toczonych nieco bardziej profesjonalnie.

mialem nagly tygodniowy wyjazd wiec wracajac do tematu zastanawiam sie po co wypowiadasz sie w tym temacie skoro nic nie pomozesz od strony praktycznej ale za to wyjeżdzasz z jakimis insynuacjami prawniczymi. A Twoim skromnym zdaniem JAK MIALO BYC? Bo widze tu tendencyjne podejście do reklamacji ze strony wykonawcy... Twoim zdaniem co powinno byc w umowie - zapis pt "ze jak jest zle" to dopiero moge reklamowac ale jak nie zawarlem takiego zapisu to wykonawca moze robic zle bo przeciez nikt nie napisal ze musza robic dobrze? U mnie po prostu byla umowa (kosztorys) pt "wykonanie i montaz stolarki okiennej" + specyfikacja i wymiary okien i tyle. Nie wiem co wielce powinno byc wiecej

Jesli dzialasz w budowlance to pokasz mi wykonawce ktory bedzie spisywal kilkustronicowa umowe, moze ty masz na to czas ale w moich stronach ludzie nie maja, jakos z pozostalymi etapami budowy bylo ok i nie musialem notarialnie potwiedzac z nikim ze na pewno zrobia dobrze bowiem to chyba logiczne dla kazdego szanującego sie wykonawcy i chyba kazdy normalny czlowiek zamawiajac jakas usluge chce zeby byla ona zrobiona dobrze...

A jak ma byc dobrze? To juz chyba powinna wiedziec firma ktora podejmuje sie takiej uslugi czyli bedaca w teorii profesjonalista w tej kwestii bo jesli ja mialbym wiedziec wszystko to po co wlasciwie mi sa oni...?