Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła - taryfa G12, ale jaka?

milsa666

Recommended Posts

Cześć

Kolejne moje pytanie do pompiarzy. Rozumiem, że większość z was korzysta z taryfy G12.

Moje pytanie jest takie: czy korzystacie że "sprawdzonych" sprzedawców (Energa, Taurony, PGE....) - droższe? Czy może idziecie w kierunku mało znanych EnergyMatch, Fortum? Te małe mają nawet taryfy 0,30/0,00 (przynajmniej na pół roku potem 0,37/0,17). Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach. Czy jak macie II strefową to raczej G12 czy G12w?

Dzięki

Przy pompie chyba najbardziej opłaca się G12w bo % godzin taryfy tańszej jest więcej, niestety brakuje okna w ciągu dnia, ale jak obliczałem to i tak G12w wyjdzie najlepiej biorąc pod uwagę, że poniedziałek piątek 8-18 u mnie praktycznie zużycie jest zerowe, a G12w jest od 21 do 6 i weekendy, święta więc wtedy kiedy naprawdę jest się w domu :)

Odpowiedź nie jest prosta, a różnica niewielka. Bo taryfy różnią się nie tylko czasem trwania taniej strefy, ale też cenami. Im dłuższa tania strefa, tym droższy prąd. I tak naprawdę istotny jest zużycie prądu bytowego poza tanią strefą i w weekendy. Jak ktoś w weekendy zużywa dużo prądu, to "w" wygra. Jak często wyrusza w plener czy poza dom, to "gołe" g12 albo g12as wygra

Wszystkie tanie oferty musisz przejrzeć pod kątem czasu trwania promocji. Jest tak, że możesz mieć tanio przez rok a potem drogo. Druga rzecz opłaty stałe i czy twój dostawca robi odczyt przez lokalnego dystrybutora, czy masz jakieś dodatkowe obowiązki i opłaty z tym związane. To znając zmieniasz lub nie. Rozważ też G13. Za 2 tygodnie tanie okienko trwa do godz 19.

Odpowiedź nie jest prosta, a różnica niewielka. Bo taryfy różnią się nie tylko czasem trwania taniej strefy, ale też cenami. Im dłuższa tania strefa, tym droższy prąd. I tak naprawdę istotny jest zużycie prądu bytowego poza tanią strefą i w weekendy. Jak ktoś w weekendy zużywa dużo prądu, to "w" wygra. Jak często wyrusza w plener czy poza dom, to "gołe" g12 albo g12as wygra

Zgadzam się w 100%

I z tego co wiem to G12w ma 2 godziny w poludnie taniego

Moim zdaniem ten kto zainstalował PC pierwsze co powinien zrobić to zmienić taryfę na G12W.

1. Nie trzeba być wielkim odkrywcą aby stwierdzić, że nocą jest zimniej niż w ciągu dnia. Nawet bez wielkiego sterowania pompa będzie chodziła w większości nocą (sterowanie krzywą)

2. Sumując godziny (taryfa G12W) wychodzi w tygodni 70 godzin w drogiej i 98 godz. w taniej. Nie uwzględniając świąt

No właśnie liczę, liczę i liczę. Na razie wychodzi mi G12W. Muszę jeszcze z Energa pogadać o G12as. W zeszłym roku zużycie w nocy było żadne. W 2018 biorą zużycie z 2017, a w 2019 rozumiem zostaje próg kWh też z 2017? Bo inaczej to bez sensu.

wszedzie gdzie patrzyłem było za rok poprzedni

czyli w 2018 z 2017

w 2019 za 2018

czyli w 2018 z 2017

w 2019 za 2018

Ale to jest bez sensu. Taka promocja na 1 rok. Bo potem przecież nie zużyjesz znacząco więcej od poprzedniego roku. Według mnie cały czas odnosi się do roku poprzedzającego aktywację. Muszę wyjaśnić to z Energa

czyli w 2018 z 2017

w 2019 za 2018

To nie czytałeś rozporządzenia ani żadnej taryfy.

8. W kolejnych latach od zakwalifikowania odbiorcy do grupy taryfowej, o której mowa w ust. 4, do rozliczenia opłaty sieciowej zmiennej w poszczególnych okresach przyjmuje się ilość zużycia energii elektrycznej taką jak w analogicznym okresie rozliczeniowym roku poprzedzającego pierwszy rok zakwalifikowania odbiorcy do grupy taryfowej, o której mowa w ust. 4

8. W kolejnych latach od zakwalifikowania odbiorcy do grupy taryfowej, o której mowa w ust. 4, do rozliczenia opłaty sieciowej zmiennej w poszczególnych okresach przyjmuje się ilość zużycia energii elektrycznej taką jak w analogicznym okresie rozliczeniowym roku poprzedzającego pierwszy rok zakwalifikowania odbiorcy do grupy taryfowej, o której mowa w ust. 4

O właśnie. Więc jak mam 0 zużycie w 2017 w godzinach 22-6 to może G12as będzie najlepsza.

nie czytałem

ale tak mi powiedział miły pan Taurona jak miesiąc temu męczył mnie na zmianę taryfy...