Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa - opinie

wiktor71

Recommended Posts

Chociaż to dla mnie zaskakujące, że pierwsze 2% odkształcenia to 43% obciążenia odkształcającego o 10%. To znaczy, że już skompresowany już materiał wymaga dokładania mniejszych sił, by kompresował się dalej

Nie słyszałeś nigdy o pełzaniu ? Właśnie to zjawisko występuje po przekroczeniu wartośći granicznej którą podają producenci XPS czy EPS. Później wystarcza już mniejsza siła, a odkształcenie nadal się zwiększa

Naturalna wilgotność piasku to najczęściej kilkanaście procent. Chyba nie spodziewasz się, że piasek pod płytą jest sypki i suchutki? Więc to, że w każdym gruncie EPS wciągnie wodę jest pewne. I że lambda się pogorszy również. Bo nikt nie robi szczelnej hydroizolacji pod izolacją termiczną pod płytą.

Pytanie tylko takie - czy pogorszenie lambdy spowoduje wzrost kosztów ogrzewania powyżej oszczędzonych kosztów inwestycji.

Sam odkopałem EPS, który tworzy opaskę mojej płyty. Od góry przykryty jest dwiema warstwami grubej folii budowlanej, na końcu opaski jest drenaż.j.

Styropian nie sprawia wrażenia nasiąkniętego wodą, jest suchy, "ciepły" w dotyku, zupełnie inaczej, niż odpady, które wykopałem spod ziemi przy okazji zakładania trawnika.

Te już różniły się samą wagą.

Dlatego uważam, ze przy lekkiej konstrukcji i korzystnych warunkach wodnych nie ma przeciwskazań do stosowania EPS200, co zresztą pokazuje praktyka w Europie

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście że EPS nie jest przeciwwskazanyj . Ale pojęcie lekka konstrukcja to jest daleko idące uproszczenie.

Pomijam takie rozróżnienie, bo konstrukcje lubią "zaskakiwać".

No jasne, to trzeba przeliczyć

Przecież pod płytą nie występuje wszędzie takie samo obciążenie, więc trzeba sprawdzić, czy nie ma miejsc, gdzie mogłoby zostać przekroczone.

Jestem tu nowy i w sumie laik ze mnie ale jestem po rozmowie z kilkoma wykonawcami płyt i stwierdzili że jeżeli grunt pod płyta jest standardowy nie wysadowy, nie ma wody itd to w zupełności pod dom szkieletowy (bo o takim rozmawiałem) wystarczy 20cm EPS200, chociaż faktycznie różnica w cenie na moich 114m2 to 2500 PLN między XPS200. Podobno 80% nowo robionych płyt w Polsce jest na EPS200 a 1m2 jest w stanie przyjąć obciążenie ok 6000kg to w rozłożeniu na całą powierzchnię domu to bardzo dużo. EPS ma lepszą lambdę ale faktycznie większe przesiąkanie dlatego dają pod EPS podsypkę ze żwiru i piasku gruba folię i na to EPS na zakładkę po 10cm.

• 6 months później...
Witam. Przymierzam się do zakupu działki z projektem i praktycznie gotową płytą fundamentową. Do płyty nie ma żadnego projektu, sprzedający sam wykonuje takie płyty w Skandynawii. Nie było też przeprowadzone badanie gruntu. Kamień tłuczeń przed matą 60-70 cm ubite,mata kamień piasek,styropian 30 cm. Płyta EPS039, elementy Parati EPS200. Jestem laikiem, będę wdzięczny za pomoc. Edytowane przez autoparts

Czy ta płyta fundamentowa został wykonana pod wymiary domu Murator M177 ?

Czy płyta fundamentowa ma zbrojenie? jaki beton i jaka grubość płyty?

30cm styropian ale jaki styropian? chyba nie EPS-039?

Badania można dorobić.

Czy sprzedający wykonywał płytę "pod sprzedaż" czy "dla siebie" i teraz sprzedaje ?

Tak wygląda to teraz

rps20180929_081721.jpg

rps20180929_081823.jpg

rps20180929_081910.jpg

Tak, płyta jest pod dom M177, ale nie ma jej w projekcie, została zrobiona na podstawie wiedzy właściciela bo tak jak pisałem wykonuje takie płyty w Szwecji. Przekazał mi, że płyta jest gotowa do zalania i ma pójść teraz 10 cm betonu. Robił to pod siebie, teraz sprzedaje bo zmienił plany życiowe.... ale z tyłu głowy mam myśli czy aby na pewno, czy nie ma jakiegoś haczyka.

Jakie informacje mam jeszcze od niego wyciągnąć?

Czy ta płyta fundamentowa został wykonana pod wymiary domu Murator M177 ?

Czy płyta fundamentowa ma zbrojenie? jaki beton i jaka grubość płyty?

30cm styropian ale jaki styropian? chyba nie EPS-039?

Badania można dorobić.

Czy sprzedający wykonywał płytę "pod sprzedaż" czy "dla siebie" i teraz sprzedaje ?