Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe w garażu

Ragetl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Takie ogrzewanie geotormalne wersja eco. Jak nie wypuścisz ciepła, to grunt będzie grzał na tym poziomie temperlatur (niewiele, ale zawsze powyżej zera).

Jak chcesz mieć ze 20* na plusie, to trzeba się zaizolować od gruntu, bo chętnie przygarnie duże ilości ciepła. Ale jak chcesz kilka stopni na plusie, to ogrzeje.

Kaizen napisał:
Od gruntu też odizolowałeś? Bo to byłoby wyjaśnienie.
nie, na gruncie tylko chudziak.

zaznaczam, ze dom w ogóle nie ogrzewany, czyli garaż nie ma skąd brać ciepła oprócz gruntu.

dlaczego to piszę, ano dlatego, ze niby ciepło z gruntu ma ogrzać garaż. Dopisze, ze w całym domu brak ocieplenia podłogi, tylko grunt i chudziak.

Woda zamarzała wszędzie. To było w zeszłym roku.

a teraz ciekawostka- tej zimy było juz ocieplenie na gruncie (14-15cm styro lambda 0.036) były wylewki-jastrych(wszędzie i dom i garaż) i w domu temperatura zawsze powyżej zera, nic nie zamarzło, żaden płyn, żadna woda(jedynie w kotłowni, ale dlatego, ze były ciepłe szczelne drzwi całkowicie izolujące kotłownie od reszty domu).

Czyli zupełnie odwrotnie niz sugerujesz i jest Twój tok rozumowania

Moje spostrzeżenie jest takie: jak garaż w bryle, to zdecydowanie ocieplać od gruntu i dawać jakieś ogrzewanie, czy to grzejnik, czy podłogówka, czy cokolwiek innego, ale ogrzewanie musi być. Nawet jak ciepło daje bojler, piec, kocioł, bufor, instalacja. Lepiej tym ciepłem ogrzać ściany i posadzkę odizolowaną od gruntu, a nie grunt.

Edytowane przez Slawko123

Grzanie gruntem wymaga dobrej izolacji oraz ściany, dachu oraz ściany fundamentowej.

@Slawko dziwne bo ummie w czasie budowy. Jak od gruntu był tylko chudziak a reszta już ocieplona ściany na gotowe, dach tylko pierwszą warstwą. To temperatura była minimalnie dodatnia. Tylko na przyłączu wody załączał się kabel grzejny. Zimą postawiłem nawet belkę 0,5m od bramy i nie zamarzła

Ragetl napisał:
Witaj Instaltechnic,

ja też nie byłem przekonany w ogóle do tych argumentów tylko napisałem co wyczytałem. Jestem za podłogówką w garażu tylko szukam argumentów za bo moja druga połówka naczytała się opinii i chce wstawić grzejnik. Jak już, to bym albo nie ogrzewał albo wsadził tam podłogówkę ze wskazaniem na to drugie.

Grzejnik w garażu? Pytaniem jest, jak duży ten garaż i co w nim będzie, bo jeśli miejsca niewiele, to grzejnik lubi być tu stuknięty tam puknięty, rdzewiejący itd. Ja planuję podłogówkę z owego powodu. Nie wyobrażam sobie też ocieplania ściany WEWNĄTRZ garażu styropianem 20cm tak jak na zewnątrz bo szkoda mi miejsca. Gdyby straty ciepła z domu do garażu były uciążliwe, to może dam z 5cm jak już, ale na pewno nie bez testowania :)

Kaizen napisał:
Takie ogrzewanie geotormalne wersja eco. Jak nie wypuścisz ciepła, to grunt będzie grzał na tym poziomie temperlatur (niewiele, ale zawsze powyżej zera).

Myślałam, że w zimie przy bardzo niskich temperaturach wszystko zamarza, tzn. grunt pod nieocieploną posadzką w nieogrzewanym garażu też...

Franka16 napisał:
Myślałam, że w zimie przy bardzo niskich temperaturach wszystko zamarza, tzn. grunt pod nieocieploną posadzką w nieogrzewanym garażu też...

Jak jest odizolowany, to nie. Mi woda (deszczówka) w szambie nie zamarzła, chociaż włazu nie ma. A izolacji nie ma żadnej.

Za to w domu woda mi zamarzła, ale strop mam jeszcze nieocieplony (podłoga i ściany zaizolowane).

Franka16 napisał:

Jak jest odizolowany, to nie. Mi woda (deszczówka) w szambie nie zamarzła, chociaż włazu nie ma. A izolacji nie ma żadnej.

Za to w domu woda mi zamarzła, ale strop mam jeszcze nieocieplony (podłoga i ściany zaizolowane).

Dlaczego o niczym ? Sprawa jest stosunkowo prosta.

1.Wystarcza Ci aby w garażu nie było poniżej O to izolujesz fundament ścian garażowych nie izolujesz posadzki ( jak nie chcesz dużych strat to izolujesz ściany garażu od domu ) i jest OK.

2. Chcesz mieć komfort i rano suchutkie ciepłe autko ( i lub komfortowe miejsce do podłubania ) to izolujesz podłogę, dajesz OP lub grzejnik - i masz ile chcesz .

surgi22 napisał:
Dlaczego o niczym ? Sprawa jest stosunkowo prosta.

1.Wystarcza Ci aby w garażu nie było poniżej O to izolujesz fundament ścian garażowych nie izolujesz posadzki ( jak nie chcesz dużych strat to izolujesz ściany garażu od domu ) i jest OK.

2. Chcesz mieć komfort i rano suchutkie ciepłe autko ( i lub komfortowe miejsce do podłubania ) to izolujesz podłogę, dajesz OP lub grzejnik - i masz ile chcesz .

Więc co tu się zastanawiać...?

Opcja druga jest uniwersalna ...

Pytajnick napisał:
No właśnie...rozmawiamy o koszcie 500 zł (podłogówka w garażu) jakby to było 5000 :) Dom się buduje na lata i to, co dziś nam niepotrzebne, może się przydać za lat kilka. Tyle że kiedyś tam ,podłogówki na pewno się nie zrobi bez znaczących kosztów ;)

Dokładnie...

Tym bardziej że autor wątku wspomniał że garaż będzie służył jako stajnia dla dwóch " koni" i znając życie raczej lubi czasami przy nich dłubać...

autor wątku również pisze tak :

" Chcę też ocieplić ściany garażu jak pozwolą finanse. "

... raczej zacząłbym od prawidłowej izolacji termicznej ścian zewnętrznych i oddzielenia termicznego / akustycznego tego garażu wbudowanego od pomieszczeń mieszkalnych. Rozważanie grzejnik / podłogówka przy dużych stratach ciepła przez nieocieplone przegrody budowlane jest mocno zastanawiające ( !? )