Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie czy niewielki dom drewniany? Plusy minusy koszty - od czego zacząć?

esc87

Recommended Posts

Witam,

Stoję przed dylematem czy zakupić mieszkanie w bloku w mieście - Olsztynie czy jednak zbudować niewielki 60-70m2 domek drewniany.

Domyślam się że powinno się zacząć od ziemi, jasne ruszę ten temat od razu jak stwierdzę że jednak domek.

Oczywiście nie chodzi mi o argumenty typu że domek to domek bez sąsiadów itp, chodzi mi bardziej o rady na co się nastawić przy decyzji o domku, z jakimi kosztami większymi/mniejszymi/równymi się to wiąże?

Po pierwszych buszowaniach po przeróżnych stronach z takimi domkami i cenami tam przedstawionymi dowiedziałem się że można taki domek wybudować w stanie deweloperskim między 70 a 100 tys zł. A może można za mniej? Domek całoroczny rzecz jasna.

Czy aby na pewno? Czego ta cena nie uwzględnia? Na co zwrócić uwagę przy takich ofertach? Jakie plusy i minusy wiążą się z wyborem domku?

Czy są jakieś rodzaje domków drewnianych które najbardziej polecacie? Jakie jeszcze koszty mnie czekają po odbiorze takiego domku? Słyszałem że zakup pieca w pierwszej kolejności, czy coś jeszcze z takich podstawowych koniecznych do funkcjonowania rzeczy?

Ostatnio gdzieś czytałem że są podobno jakieś domku które możną budować modułami i je dobudowywać w miarę pojawienia się dodatkowych środków finansowych, czy macie jakieś doświadczenie z tym związane?

W zasadzie mam milion pytań i bardzo chciałbym wiedzieć jak do tego się zabrać od początku, żeby nie popełnić niepotrzebnych błędów, a co gorsza nie przecenić swojego budżetu domowego przeznaczonego na zakup mieszkania/domku i jego utrzymania.

A może polecacie jakieś artykuły napisane specjalnie przy takich wątpliwościach jakie mam ja.

Będę wdzięczny za każdą cenną radę:)

Cześć

Ruszyłem niedawno z budową domu szkieletowego parterowego o powierzchni uzytkowej 82m2.

Co do wizji wybudowania takiego domu za 70-100tys i to w stanie deweloperskim to zapomnij.

U mnie wygląda to tak, firma stawia mi stan surowy zamkniety wykończony z zewnątrz wraz z fundamentami za 160tyś. Resztę będę robił sam tzn ocieplenie ścian wew, wszystkie instalacje, ściany itp. Mam nadzieję ze starczy mi na to 100-120tyś. dodaj do tego koszt działki, projekt, pozwolenia itp i wyjdzie Ci ok 400tyś. Myślę że zapatrujac się na budowe domu jeśli nie masz jeszcze działki to nawet jeśli kupisz ją bardzo tanio i będziesz robił wszystko sam, to żeby doprowadzić do stanu umożliwiającego zamieszkanie wyjdzie min 300tyś. Bez takiej kwoty nawet bym nie myślał o domu.

Ale mówisz tutaj o domku drewnianym?

Nie chce mi się wierzyć.

W kwocie 400 tys to szwagier murowany 160 metrowy dom zbudował więc coś chyba nie tak z tym co mówisz.

W każdym razie może inaczej. Chciałbym wybudować domek drewniany do 100 tys zł i kto wie może w tej kwocie wybuduje się może 50 metrowy kto wie...pytam narazie głównie o porównanie kosztów...

Te 100 tys. to pewnie koszty netto, weź pod uwagę, że to są prawdopodobnie koszty bez fundamentów. Osobiście uważam, że dom jest dużo lepszy od zakupu mieszkania. Mieszkamy w wynajmowanych mieszkaniach już prawie 10 lat i to jest dramat- brak ogródka, sąsiedzi za ścianą(to naprawdę duży minus), brak możliwości rozbudowy ewentualnej- kupisz dwa pokoje, to w nich siedzisz. Dom jest lepszy też o tyle, że nie płacisz czynszu. Za to dochodzą koszty eksploatacyjne i utrzymania domu, bo nie wystarczy go tylko wybudować, ale warto go np. od czasu do czasu odmalować.

Myślę, że musisz poważnie przeanalizować Wasze potrzeby, bo w zależności od tego, gdzie mieszkasz, może się okazać, że mieszkanie o podobnym metrażu kupisz taniej niż będzie Cię kosztować działka + domek. Mam wielu znajomych, którzy całe życie mieszkają w mieszkaniach po 60 m2 w 4-5 osób i nie wyobrażają sobie mieszkać za miastem, bo dla nich to wygoda mieć wszędzie blisko. Każdemu według potrzeb. :)

Faktycznie widzę, że coś patrzyłem nie dość że na ofertę netto to jeszcze "bez" wielu rzeczy...

Właśnie sęk w tym że z większego mieszkania mam się przenieść do mniejszego ok 40 m2 i tutaj kolega zasugerował czy by nie lepiej zakupić mały domek drewniany w okolicach. I stąd zaczęło się moje szukanie, sprawdzanie.

Ale ok powiedzmy szukając inaczej.

Jak Wam się widzi w takim układzie domków modułowych np firma Damir...która daje możliwości dokupowania modułów? Wg ich informacji na stronie 34m2 domek można kupić za 53 tys brutto. Macie zdanie może na ten temat, jak do tego podchodzić?

I co jasne czego cena nie zawiera, albo co trzeba liczyć jeszcze żeby można było zamieszkać w takim domku?

Witam,

Stoję przed dylematem czy zakupić mieszkanie w bloku w mieście - Olsztynie czy jednak zbudować niewielki 60-70m2 domek drewniany.

Domyślam się że powinno się zacząć od ziemi, jasne ruszę ten temat od razu jak stwierdzę że jednak domek.

Oczywiście nie chodzi mi o argumenty typu że domek to domek bez sąsiadów itp, chodzi mi bardziej o rady na co się nastawić przy decyzji o domku, z jakimi kosztami większymi/mniejszymi/równymi się to wiąże?

A dotychczas mieszkałeś w domu, czy mieszkaniu? Masz jakieś porównanie?

Ja, jeszcze za kawalera, kupiłem mieszkanie, w którym mieszkamy już 9 lat. Dla mnie z perspektywy młodego małżeństwa mieszkanie w dobrej lokalizacji, z infrastrukturą jest dobrym wyborem. Ale z roku na rok "dorośliśmy" do decyzji o budowie domu. Może też powinieneś pójść tą drogą i zacząć od mieszkania?

Do tej pory mieszkałem tylko w mieszkaniach.

Od dziecka w zasadzie do obecnego stanu małżeństwa z 6 letnim stażem.

Coś we mnie się zmienia i stąd zacząłem myśleć o sprzedaży mieszkania i zakupie działki i domku.

Chciałbym właśnie jakiś niekoniecznie wielki domek, ale z salonem i dwoma pokojami i tarasem gdzieś w ciszy i spokoju.

U mnie w okolicy jest sporo miejsc dogodnych na budowę domku jakiegokolwiek i nie jest daleko od miasta.

A że jestem przedstawicielem handlowym mobilnym to głównie jeżdżę po województwie i dla spokoju domek byłby wskazany.

Absolutnie nie mam na celu zniechęcać, ale żeby myśleć o budowie czy to drewniany czy murowany to tak ze 150 tys przynajmniej musisz mieć. Oczywiście bez działki. Bardzo dopinguję takie pomysły jak Twoje, ale jednocześnie patrzę realnie na pewne fakty, i dla Twojego swietego spokoju tak Ci radye

i właśnie tego typu rad potrzebuje by realnie patrzeć na zamiary jakie mam.

buszując po internecie oferty są tak przeróżne cenowo że aż zastanawiam się skąd taka dysproporcja.

modułowe domy okazuje się że z pkt widzenia prawa będzie problem z podłączeniami prądu itp

z kolei drewniane to najlepiej budować do 35 m2 bo powyżej to już pozwolenia na budowę i wiążące się z tym sprawy papierologiczne.

150 tys to jest budżet zdecydowanie nie w moim zasięgu licząc na sam dom w stanie deweloperskim...;/

A swoją drogą załatwiał ktoś ostatnio pozwolenia na budowę? Jakie to są koszty z tym związane?

Sam dom wyjdzie mnie ok 280tyś. Tak, drewniany. Wszystko zależy kto i z czego będzie dom budował. Mój będzie z drewna kvh, na dachu dachowka, okna 3szybowe, drzwi wejściowe drewniane za 4tyś, ogrzewanie centralne gazowe itp.

Jeśli nie zależy Ci na jakości to okna możesz mieć zwykle, na dachu blacha, drzwi z marketu za 600zł i już masz oszczędności rzędu 20-30tyś. Do tego zamiast 30cm izolacji dadzą Ci 15-20 i to słabej jakości, konstrukcja ze zwykłego drewna a stawiać to będzie firma która robiła tylko domki letniskowe.

Wtedy być może uda się za 50m2 zapłacić 100tyś.

Tylko pytanie czy taki dom ma sens. Koszty użytkowania będą znaczne.

Jeśli chodzi o koszt pozwolenia na budowę to nie są jakies zawrotne. Biorąc pod uwagę że projekt i tak musisz mieć to adaptacja projektu 1500-2500, mapy do celów projektowych 500-700.

A swoją drogą załatwiał ktoś ostatnio pozwolenia na budowę? Jakie to są koszty z tym związane?

Np:

wypis z rejestru gruntów 50

wypis i wyrys z MPZP 70

mapa do celów projektowych 650

projekt domu gotowiec od 1800

projekt zagospodarowania działki (szambo, śmietnik) bez zmian adaptacyjnych 1500 - 2000

prąd 7 kW 500

RB-tka, kabel + podłączenie od ~1000

jak masz wodę przy działce to spoko, ja za studnię i osprzęt dałem 4000

Nie piszę o blaszaku, ogrodzeniu, zbiorniku na wodę bo bez tego da się żyć.

I jeśli 150tyś na deweloperke Cię przerasta to mimo szczerych chęci bym nawet o domu nie myślał..

Mój wykonawca za stan deweloperski 82m2 chciał 240tyś. A dlatego że wolę zapłacić solidnej firmie za ssz to reszte będę robił sam. Sama materiały żeby doprowadzić z ssz do stanu deweloperskiego to przy moim metrażu min. 40tyś.

https://www.zbudujsamdom.pl/produkt/budowa-domu-krok-po-kroku/ tu warto poczytać, może się przyda.

Mały domek 50-70m2 myślę że warto sobie samemu postawić i jest to możliwe no chyba że nie ma się czasu. W takim też metrażu bez sensu jest robić CO z piecem itp. Dobrze ocieplić i kablami, panelami na podczerwień (ja tak planuję) czy foliami grzewczymi. To muszą być niedrogie źródła grzewcze a najlepsze będą bezpośrednie czyli czysty prąd. Niby może to przerażać ale przy dobrym ociepleniu domku rachunki i tak będą śmiesznie niskie.

Do tej pory mieszkałem tylko w mieszkaniach.

Od dziecka w zasadzie do obecnego stanu małżeństwa z 6 letnim stażem.

Coś we mnie się zmienia i stąd zacząłem myśleć o sprzedaży mieszkania i zakupie działki i domku.

Chciałbym właśnie jakiś niekoniecznie wielki domek, ale z salonem i dwoma pokojami i tarasem gdzieś w ciszy i spokoju.

U mnie w okolicy jest sporo miejsc dogodnych na budowę domku jakiegokolwiek i nie jest daleko od miasta.

A że jestem przedstawicielem handlowym mobilnym to głównie jeżdżę po województwie i dla spokoju domek byłby wskazany.

Witaj "esc87"

skoro dojrzałeś do życiowej decyzji to cię w pełni popieram, bo żadne mieszkanie w bloku czy kamienicy nie może się równać z własnym nawet małym domkiem i to najlepiej drewnianym . bo najzdrowszym.

Sam dojrzałem w Twoim wieku do tej samej decyzji i zbudowałem 20 lat temu dom drewniany na wsi ok 60 km od Łodzi, gdzie na stałe mieszkam i pracuję . Ale pewnie niebawem się przeprowadzę na tą wieś.

W zeszłym roku prowadziłem budowę domku drewnianego (pow. 35 m2) dla mojej synowej ( projekt i realizacja http://www.jarmat.pl , model L-33) .

Fotki poniżej

A pytanie do Ciebie - strzelaj ile to kosztowało od "zera" ?

Potem Ci podam szczegóły i rady

Pozdr

Wojtek

WP_20171017_17_13_54_Pro.jpg

WP_20171017_17_17_10_Pro.jpg

Faktycznie widzę, że coś patrzyłem nie dość że na ofertę netto to jeszcze "bez" wielu rzeczy...

Właśnie sęk w tym że z większego mieszkania mam się przenieść do mniejszego ok 40 m2 i tutaj kolega zasugerował czy by nie lepiej zakupić mały domek drewniany w okolicach. I stąd zaczęło się moje szukanie, sprawdzanie.

Ale ok powiedzmy szukając inaczej.

Jak Wam się widzi w takim układzie domków modułowych np firma Damir...która daje możliwości dokupowania modułów? Wg ich informacji na stronie 34m2 domek można kupić za 53 tys brutto. Macie zdanie może na ten temat, jak do tego podchodzić?

I co jasne czego cena nie zawiera, albo co trzeba liczyć jeszcze żeby można było zamieszkać w takim domku?

Witaj

w wolnej chwili przyjrzałem się ofercie domków modułowych firmy DAMIR.

Najlepiej by było sprawdzić wrażenia klientów tej firmy z pomieszkiwania w tych kontenerkach , bo dla mnie to dobre pomysły dla imigrantów tymczasowych z Białorusi lub Ukrainy

Zdecydowanie odradzam takie pomysły

Pozdr

Wojtek

Może warto by się zastanowić nad taką ofertą http://allegro.pl/domy-modulowe-energooszczedne-70m2-58-000zl-i7202190327.html??? Sami myśleliśmy nad nim ale jednak dla 5-osobowej rodziny to stanowczo za mało... Dla nas najlepiej by było aby firma przyjechała i postawiła nam szkielet a całe wykończenie wykonalibyśmy we własnym zakresie....

Dzięki. Poczytam. Właśnie muszę rozpocząć bardziej poszukiwania czegoś alternatywnego do tego co wstępnie planowałem.

Gdzieś pojawiły się informacje o domach modułowych które wg tego co przeczytałem wstępnie są one dość tanie w zakupie i ponoć nie drogie w utrzymaniu. Można je rozbudowywać w miarę pojawienia się napływu gotówki.

Kwestia docieplenia wydaje mi się kluczowa. Bo budowa domku za niewielkie pieniądze S później płacenie krocia za rachunki mija się z celem.

Może warto by się zastanowić nad taką ofertą http://allegro.pl/domy-modulowe-energooszczedne-70m2-58-000zl-i7202190327.html??? Sami myśleliśmy nad nim ale jednak dla 5-osobowej rodziny to stanowczo za mało... Dla nas najlepiej by było aby firma przyjechała i postawiła nam szkielet a całe wykończenie wykonalibyśmy we własnym zakresie....

Bardzo chętnie poznałbym również opinię na temat takiego domu.

Wygląda całkiem solidnie. Cena również bym powiedział atrakcyjna, nie odstrasza.

Czy ktoś coś wie na temat takiego domu, jego energooszczędności i funkcjonalności?

Witaj "esc87"

skoro dojrzałeś do życiowej decyzji to cię w pełni popieram, bo żadne mieszkanie w bloku czy kamienicy nie może się równać z własnym nawet małym domkiem i to najlepiej drewnianym . bo najzdrowszym.

Sam dojrzałem w Twoim wieku do tej samej decyzji i zbudowałem 20 lat temu dom drewniany na wsi ok 60 km od Łodzi, gdzie na stałe mieszkam i pracuję . Ale pewnie niebawem się przeprowadzę na tą wieś.

W zeszłym roku prowadziłem budowę domku drewnianego (pow. 35 m2) dla mojej synowej ( projekt i realizacja http://www.jarmat.pl , model L-33) .

Fotki poniżej

A pytanie do Ciebie - strzelaj ile to kosztowało od "zera" ?

Potem Ci podam szczegóły i rady

Pozdr

Wojtek

Czy dojrzałem to tak trudno powiedzieć, na razie badam rynek i przede wszystkim możliwości.

Bardzo przyjemny taki domek, ale wchodząc na stronę producenta widzę że raczej tu się wszystko spokojnie wokół 100 tys w stanie deweloperskim będzie przy nie ukrywajmy nie za dużej powierzchni. Jeszcze chyba nie jest to domek całoroczny a letnistkowy wg info od producenta.

mimo wszystko chętnie posłucham o szczegółach i radach.

A co do kontenerów...to owszem też tak do końca nie jestem przekonany bo wygląda to jak wygląda, jednak szukam alternatyw. Ta póki co to ostateczność.

Ten model szkieletowy co wrzucił jeden z użytkowników kuba900115 wygląda obiecująco, co sądzisz?