Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie czy niewielki dom drewniany? Plusy minusy koszty - od czego zacząć?

esc87

Recommended Posts

To masz zwykły szkielet tylko zamiast drewna są cienkie profile stalowe. Jesteś sobie w stanie sam to jakoś zrobić w razie czego?

Nie bardzo rozumiem pytanie?

Co mam sobie sam zrobić, szkielet z profili stalowych? Nie bardzo.

Pytam o ten szkielet stalowy jako opcja na tańsze rozwiązanie na budowę domu.

Wiadomo drewno to drewno jednak...szukam rozwiązania które będzie odpowiednie do mojego budżetu

Kolego esc87, jeśli chciałbyś ograniczyć koszty to może zapytaj producenta o sam stelaż tego domku z profili, a resztę postaraj się wykonać we własnym zakresie. My z żoną też się zastanawiamy nad jakimś domem szkieletowym i wszystkie możliwe prace chciałbym wykonać samodzielnie. Na razie też się tym interesuję, praktycznie codziennie przeglądam blogi i fora. Zobacz jak małym kosztem jeden chłopek sobie wybudował skromne parę metrów https://www.youtube.com/watch?v=9dm74tYM9fE. Korci mnie aby podjechać i obejrzeć ten domek, ten Pan mieszka (już nie pamiętam) w Saarlandzie lub Rheinlandpfalz w DE. Nie chodzi mi o to, żebyś wybudował identyczny, chciałbym po prostu pokazać,że jak się chce t i można:yes: dla mnie takie filmiki są naprawdę motywacją :cool:

Kolego esc87, jeśli chciałbyś ograniczyć koszty to może zapytaj producenta o sam stelaż tego domku z profili, a resztę postaraj się wykonać we własnym zakresie. My z żoną też się zastanawiamy nad jakimś domem szkieletowym i wszystkie możliwe prace chciałbym wykonać samodzielnie. Na razie też się tym interesuję, praktycznie codziennie przeglądam blogi i fora. Zobacz jak małym kosztem jeden chłopek sobie wybudował skromne parę metrów https://www.youtube.com/watch?v=9dm74tYM9fE. Korci mnie aby podjechać i obejrzeć ten domek, ten Pan mieszka (już nie pamiętam) w Saarlandzie lub Rheinlandpfalz w DE. Nie chodzi mi o to, żebyś wybudował identyczny, chciałbym po prostu pokazać,że jak się chce t i można:yes: dla mnie takie filmiki są naprawdę motywacją :cool:

Trzeba liczyć siły na zamiary:) a przede wszystkim czas.

Obecnie pracuje na dwa etaty i do tego wychowuje syna, także chętnie bym znalazł i czas na to by zainteresować się i poznać techniki samodzielnej budowy jednak...brakuje mi trochę godzin w dobie:)

Aż tak oszczędzać nie chcę bo przy tym projekcie domku, pewnie w 100 tys plus minus bym się zamknął skoro całość kosztuje z fundamentem lekko ponad 70 tys.

A tak naprawdę nie koniecznie musiałbym mieć 70m2, starczyło by i 50m2. Więc jeśli to jest poważnie coś wartego uwagi to trzeba się nad tym pochylić.

Jednak czekam na jak najwięcej opinii, może ktoś budował i wie z czym to się je...

Trzeba liczyć siły na zamiary:) a przede wszystkim czas.

Obecnie pracuje na dwa etaty i do tego wychowuje syna, także chętnie bym znalazł i czas na to by zainteresować się i poznać techniki samodzielnej budowy jednak...brakuje mi trochę godzin w dobie:)

Aż tak oszczędzać nie chcę bo przy tym projekcie domku, pewnie w 100 tys plus minus bym się zamknął skoro całość kosztuje z fundamentem lekko ponad 70 tys.

A tak naprawdę nie koniecznie musiałbym mieć 70m2, starczyło by i 50m2. Więc jeśli to jest poważnie coś wartego uwagi to trzeba się nad tym pochylić.

Jednak czekam na jak najwięcej opinii, może ktoś budował i wie z czym to się je...

Nie ludz sie, w zadnych 100 tys. sie nie zamkniesz i muszisz sie z tym pogodzic. Kto nie ma miedzi ten w domu siedzi. Chyba ze chcesz zbudowac altanke, ktora nie spelnia WT. Dom to troche wiecej niz 4 sciany z kawalka deski i plyty. Pomijam juz pomysly z domem 50 m2 co to ma byc super tani bo maly. Na cene m2 wplywa wiele rzeczy i akurat najwiekszy wplyw ma to co w karzdym domu mui byc- lazienka, kuchnia, wc, czyms musisz grzac wode, czyms musisz ogrzewac, musisz miec instalacje elektryczna i wyliczac mozna dale, przylacza. No chyba ze to ma byc kurna chata bez pradu, myc bedziesz sie w misce i chodzic za dom do slawojki.

gambit565 bez urazy ale nie wiem skąd takie pesymistyczne podejście u Ciebie... Powiem Ci przykład naszego remontu tyle,że to jest mieszkanie. Samodzielnie wszystko, skułem itd do gołych cegieł i betonu. Są to dwa pokoje, przedpokój i mały korytarzyk od tylnego wyjścia z domu, razem ok 28m2. Pod spodem jest piwnica, więc podłogę zrobiłem na legarach i pod spód wełna mineralna, na to płyta OSB, wszędzie sufity podwieszane krzyżowe, wełna, wszędzie nowa elektryka itd Nowe drzwi wyjściowe, pokojowe wewnętrzne. Nie wiem co mógłbym jeszcze dodać ale zrobiłem wszystko co było możliwe. Materiały kupowałem w hurtowniach i internecie (zawsze to taniej). Z ciekawości zadzwoniłem do wykonawcy zapytać o wycenę remontu. Wycenił nam na 16.500. W wolne dni od pracy robiłem po kilkanaście godzin dziennie i zamknęliśmy się w kwocie ok 17tys złych. Aktualnie jesteśmy na etapie "odkładania" pieniędzy na remont dalszej części mieszkania i jak już zrobię całe to wystawimy na sprzedaż i będziemy stawiać dom szkieletowy:cool:

Czy dojrzałem to tak trudno powiedzieć, na razie badam rynek i przede wszystkim możliwości.

Bardzo przyjemny taki domek, ale wchodząc na stronę producenta widzę że raczej tu się wszystko spokojnie wokół 100 tys w stanie deweloperskim będzie przy nie ukrywajmy nie za dużej powierzchni. Jeszcze chyba nie jest to domek całoroczny a letnistkowy wg info od producenta.

mimo wszystko chętnie posłucham o szczegółach i radach.

A co do kontenerów...to owszem też tak do końca nie jestem przekonany bo wygląda to jak wygląda, jednak szukam alternatyw. Ta póki co to ostateczność.

Ten model szkieletowy co wrzucił jeden z użytkowników kuba900115 wygląda obiecująco, co sądzisz?

Ten domek , z mojego postu nr 10 w tej wersji z ocieplonym dachem i podłogą (bez ścian) kosztował 45k + 10k (płyta fund., przyłącza zewn wod-kan., energ.). Można zamówić w wersji z ocieplonym ścianami i ich wykończenie KG lub boazerią za dopłatą 8k ).

Dodać jeszcze trzeba ok 12k na zrobienie instalacji el. wew. z rozdzielnicą , podłogi łazienki, instalacji wod-kan z wyposażeniem , podłogi tarasu i podst. wyposażenie kuchni .

Górale przejechali z gotowymi elementami i na istniejącej płycie fund. zbudowali go 2 dni (stan jak na fotkach)

Budowa na zgłoszenie bo pow. zabudowy do 35m kw.

Musisz się zdecydować czy chcesz budować na zgłoszenie do 35 m kw pow. zab. czy większy z pozwoleniem na budowę .

A przede wszystkim zacząć od kosztów podstawowych :

- zakup działki, ogrodzenie

- warunki zabudowy z Gminy

- mapa do celów projektowych od geodety (ok 600zł)

- przyłącze energetyczne do granicy działki - Złącze kablowe (1500-2500zł) zależnie od zam. mocy

- projekt przyłącza wodoc. (300-500 zł)

- wykonanie przyłącza wodoci. + studzienka ( 3000-5000 zł) zależnie od odległości do wodoc. w drodze(ulicy)

- szambo albo oczyszczalnia przy domowa (2000-5000 zł)

- el. skrzynka odb. na działce (ok 500-1000 zł)

Jak na pozwolenie >35 m. kw zab:

- projekt got. (2000-3000zł)

- architekt do adaptacji na mapie (300-500zł)

- drobne opłaty urzędowe - zależnie od Gminy/Starostwa

No i ruszasz z budową domku

To tak z grubsza

Pozdr

Wojtek

Nie bardzo rozumiem pytanie?

Co mam sobie sam zrobić, szkielet z profili stalowych? Nie bardzo.

Pytam o ten szkielet stalowy jako opcja na tańsze rozwiązanie na budowę domu.

Wiadomo drewno to drewno jednak...szukam rozwiązania które będzie odpowiednie do mojego budżetu

Pytałem czy jesteś w stanie sam postawić sobie domek, ale w kolejnych postach już pisałeś że nie masz na to czasu. Nie chodzi mi o konstrukcję stalową tylko drewnianą. Wbrew pozorom nie musi to kosztować majątku tym bardziej ze i powierzchnia nieduża. W wcześniejszym poście linkowałem stronkę z domem o którym pisze że za 70k można mieć 70m2 ale to jest praktycznie 100% własnej pracy plus jakaś pomoc (szwgra, kumpla, czy kogokolwiek). Jak nie masz takich możliwości to zlecając wszystko ekipom musisz liczyć 2000-2500zł za 1m2. Rzuć okiem na to http://domymax.pl/produkt/max-1/ lub to trochę taniej http://domymax.pl/produkt/dom-max-n1/ taniej się chyba już nie znajdzie jeżeli całość ma ktoś zrobić.

• 5 weeks później...

Jak będziesz miał działkę projekt zrób fundament, wygodniejsza płyta bo szybko i tanio a drewniane to zazwyczaj uznaje się za lekkie. Jak to juz będziesz miał to kup parę palet OSB, wg projektu drewno musi być suszone i dobrane to ustal dobry tartak z suszarnią i możliwościami. W prasie polonijnej ogłoszenie umieść że pokryjesz koszt biletów do kraju dla jednego, paru cieśli, zweryfikuj ich przez sympatyczną rodzinę tamtejszą, po znajomych znajdziesz.

Weź urlop tak z tydzień. W te pięć dni zbudują ci całkowita skorupę zewnętrzną domu. W koszcie materiałów i biletów no i wdzięczności u tych paru kumpli pomocników:cool:

W prasie polonijnej ogłoszenie umieść że pokryjesz koszt biletów do kraju dla jednego, paru cieśli, zweryfikuj ich przez sympatyczną rodzinę tamtejszą, po znajomych znajdziesz.

Pomysł polski przeniesiony na grunt zagraniczny. :-) Ja by się tego obawiał, bo wszystko jest dobrze, póki jest dobrze. Nie wiadomo, kto przyjedzie, a koszty się poniesie. Raczej ubezpieczenia mieć nie będą, gdyby coś się komuś przytrafiło, to nie wiadomo jak z tego wybrnąć z twarzą i móc patrzeć w lustro.

Za granicą można wykonać pewne prace dodatkowo bez podatku, o ile ma się już pracę etatową. W Niemczech i Holandii jest to kwota bodajże do 450 euro miesięcznie. Ja bym szukał lokalnie, choćby z tego powodu, ale również łatwiej wymienić fachowca. Nie raz widziałem Polaków tak dorabiających.