Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiary kotłowni pod kocioł gazowy - dlaczego 6.5m3?

MaroM

Recommended Posts

Czy ktoś wie z czego wynika zapisana w przepisach minimalna kubatura pomieszczenia 6.5m3 pod kocioł gazowy z zamkniętą komorą spalania. Obstawiam że nie jest to zapotrzebowanie na tlen do spalania bo komora zamknięta, jak nie powietrze to co? Ryzyko wybuchu szybsze zapełnianie gazem w razie awarii?

pozdrawiam

Marek

Jest taki i przepis i już. Polcy i Polaki mają jakiś defekt genetyczny - gdy widzą przepis to pierwsza myśl jest: jak to ominąć. Sam tego doświadczyłem wiele lat temu na antypodach. Jedziemy przez duży mosteczek w Melbourne, driver (w Polsce do 8 roku życia) mówi ze pobór opłat jest zautomatyzowany - skanowane sa rejestracje. Kierowca elektronik-automatyk, więc pytam go jak tam w temacie rejestarcji LCD, klawiaturka, cyferki do wyboru i te klimaty. Powiedział: widzisz jak polskość wychodzi z ciebie? No fakt. Od tego czasu staram sie pilnować w pomysłami. Lecz cóś jest na rzeczy.:(

Jest taki i przepis i już. Polcy i Polaki mają jakiś defekt genetyczny - gdy widzą przepis to pierwsza myśl jest: jak to ominąć. Sam tego doświadczyłem wiele lat temu na antypodach. Jedziemy przez duży mosteczek w Melbourne, driver (w Polsce do 8 roku życia) mówi ze pobór opłat jest zautomatyzowany - skanowane sa rejestracje. Kierowca elektronik-automatyk, więc pytam go jak tam w temacie rejestarcji LCD, klawiaturka, cyferki do wyboru i te klimaty. Powiedział: widzisz jak polskość wychodzi z ciebie? No fakt. Od tego czasu staram sie pilnować w pomysłami. Lecz cóś jest na rzeczy.:(

Cóś jest na rzeczy, w.g. mnie w Polsce mamy tak wiele absurdalnych przepisów utrudniających nam codzienne życie, że w naturę nam weszło kombinowanie... Z innej strony w USA obowiązuje chyba o wiele więcej absurdalnych reliktów prawnych, a amerykanie raczej nie kombinują. Może dlatego, że tamtejsze relikty prawne nie są tak uciążliwe w codziennym życiu. Na przykład w Oklahomie istnieje prawo mówiące, że po godzinie 19 nie można trzymać w wannie osła.

Edytowane przez MaroM

abyś oprócz kotła mógł tam wejść, zrobić jego konserwacje, a w ogóle zamontował. Abyś mógł tam jeszcze oprócz kotła zamontować jakiś zbiornik cwu, pompki i trochę instalacji. abyś mógł swobodnie stanąć przed nim i poustawiał parametry i wiele innych tego typu "abyś mógł"

Raczej wątpię że to kolejny przepis w stylu aby żyło się lepiej;) Piece gazowe raczej wiele osprzętu nie wymagają, odstępy serwisowe też są minimalne, a przepis określa minimalną kubaturę pod gaz i nikt nikomu nie zabrania zrobić kotłowni większej niż salon:) Ciągle mam przeczucie, że to kwestia bezpieczeństwa.....

Doprecyzuję może dlaczego mnie tak nurtuje ta kubatura. Mam piec z zamkniętą komorą na końcu długiego wąskiego korytarza, który chcę skrócić tworząc mały magazynek. Kubatura w pomieszczeniu będzie się mocno zmieniać z ilością gratów. Miejsca jest tyle, że mogę zrobić 6.5m3, ale zastanawiam się czy piec w tym przypadku nie będzie potrzebować więcej wolnej przestrzeni do normalnej pracy.

........... Ciągle mam przeczucie, że to kwestia bezpieczeństwa.....

...................

to wszystko masz opisane w § 170 rozporządzenia.

§ 170.

1. Urządzenia gazowe mogą być instalowane wyłącznie w pomieszczeniach spełniających warunki dotyczące

ich wysokości, kubatury, wentylacji i odprowadzenia spalin, a także dopływu powietrza do spalania określone w rozporządzeniu, w Polskich Normach i przepisach odrębnych.