Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć izolację poziomą z ścianą nośną

Bolek M.P

Recommended Posts

• 2 weeks później...

A jaką masz hydroizolację pionową? Folia kubełkowa nie jest hydroizolacją.

Do wysokości izolacji poziomej chcesz przysypać ziemią/opaską? IMO to zły pomysł. A jak niżej będzie cokół to i tak trzeba będzie obciąć tę folię kubełkową i do położyć coś na XPSa.

Edytowane przez Kaizen

Mam ściany fundamentowe pomalowane dysperbitem x2 > xps > folia kubełkowa. Budynek ma drenaż opaskowy . Folie kubełkową mogę wyciągnąć z pod papy bo jest założona tylko jakieś 10cm . Nie będzie cokołu

To nie masz co łączyć.

Jak obsypiesz do wysokości izolacji poziomej, to woda będzie miała dosyć łatwą drogę w czasie intensywnych opadów nad izolację poziomą. Dlatego ja dałem się przekonać do podniesienia poziomu zero do 0,5m co dało jakieś 20cm cokołu (od opaski z kostki do góry chudziaka).

Jak masz na równo, to będą chwile w czasie intensywnych opadów że poziom wody będzie ponad papą.

Jak cokołu nie będzie to musisz lekko odkopać, wyciąć kawałek styroduru (30 cm) , obciąć papę na równo ze ścianą. następnie położy izolację dwuskładnikową z wtopioną siatką na styku fundament ściana nośną (dlatego aby nic nie podciekało pod papa do środka budynku Przykleić styrodur od nowa.

Jak nie chcesz wycinać styroduru to możesz to samo zrobić wyciągając izolację bardzo elastyczną, ściana, styrodur oczywiście także z siatka. Papa do wycięcia, kubełki do odgięcia na czas izolowania. Robiłem tak przy y tarasach gdzie nie było już możliwości odkopania. (CP1). Na takie rozwiązanie gwarancji nie daję, ale spełnia swoje zadanie o ile nie bedzie ruchów styroduru w ziemi