RobertPP 17.03.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Posiadam rekuperator ONYX Classic 550 II firmy Frapol od 3 lat. Posiadam GWC. Rekuperator pracuje cicho na 1 biegu 30% , 2 bieg 60% jest wyraźnie słyszalny, 3 bieg 100% jest głośny. Zimą powietrze nawiewane jest 2-3 st. chłodniejsze od temperatury pomieszczenia. Przewody wentylacyjne ocieplone prowadzone w chłodnym poddaszu ok, 16-19 st. Temperatura w domu 22-23 st. Wniosek bardzo ogólny; zimą nie chłodzi ale latem też nie..GWC to zbędny wydatek, tylko tyle że nie muszę w zimie załączać grzałki w rekuperatorze, latem temperatura 2-3 stopnie niższa na wylocie jak w domu, (dobrze że zamontowałem niezależną klimatyzację) nie mam za to problemu ze skraplaniem się wody w przewodach wentylacyjnych latem Jakość wykonania - rozczarowująca (za ok 10.000zł.) -"blaszanka z manufaktury połączona nitami i blachowkrętami" wymiana filtra to układanka z 4 ramek, 2x2 ramki plus fizelina i wkładasz to do szczelin uważając by się nie rozpadło, wcześniej odkręcasz bok obudowy przykręcany 6-cioma śrubami motylkowymi. Po 3 latach komory czyste suche ,ale wystąpiło "zwarcie" bezpiecznik różnicowy " wyskakiwał". Po zgłoszeniu problemu do serwisu - Firmy Frapol , ponownie rozczarowanie , przez prawie 3 tygodnie nie doczekałem się pomocy ! Nie posiadają sieci serwisowej, która jest w stanie przyjechać i usunąć awarię na miejscu. Sam rozkręciłem urządzenie testując co wywołuje zwarcie, przyczyny nie odkryłem , ale usterka ustąpiła. Wnioski końcowe; urządzenie nie warte swojej ceny (max 2.500 zł. patrząc jak jest to zrobione), ale działa, jedna awaria (zwarcie), bez rozpoznania przyczyny, brak serwisu pogwarancyjnego. Ciekaw jestem opinii innych użytkowników, nie tylko rekuperatorów marki Onyx Frapol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 ja mam rekuperator bez grzałki i bez GWC, ale rzecz jasna innej firmy (Klimor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzych82 18.03.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Witamwłaśnie zastanawiam się nad GWC. Czy nie ma problemu z pleśnią czy innymi zabrudzeniami w rurach, bo różnie o tym piszą?Możesz powiedzieć z jakich rur wykonałeś, jaka długość, jak głęboko?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 21.03.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Czy nie ma problemu z pleśnią czy innymi zabrudzeniami w rurach, bo różnie o tym piszą? Po paru latach MUSZĄ być zabrudzenia, chociażby musze, które to muchy i inne owady (a raczej ich organiczne części) przedostaną się do kanału. A potem, to już będzie cała mafia drobnoustrojowa, którą będziesz nawiewał do pokoi i salonu. To jest dobre na 2-3 lata. Potem zarazki, bakterie osadzone na kanale, będą w coraz to lepszej formie Także prawdopodobnie przyzwyczaisz się, tak samo, jak do innych kanalii, które będą mieszkać w rurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 lotpaj - na forum były zdjęcia z wnętrz kanałów kilkuletnich. nie ma nic.Nie rozumiem twojej krucjaty, skoro nie miałeś nigdy styczności z wentylacją mechaniczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.03.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) lotpaj - na forum były zdjęcia z wnętrz kanałów kilkuletnich. nie ma nic. Nie rozumiem twojej krucjaty, skoro nie miałeś nigdy styczności z wentylacją mechaniczną? Żeby nie być goloslowny i czystej ciekawości zdjęcia sprzed chwili,po 5 latach: Kanal nawiewny w holu: Czysty jak łza. Kanal wywiewny w kuchni: Widać kurz ale to wywiew także niech se tam będzie Loptaj,przed nawiewem są filtry,które muchy i ich odchody wylapuja... Edytowane 21 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.03.2018 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) Witam właśnie zastanawiam się nad GWC. Czy nie ma problemu z pleśnią czy innymi zabrudzeniami w rurach, bo różnie o tym piszą? Możesz powiedzieć z jakich rur wykonałeś, jaka długość, jak głęboko? pozdrawiam GWC mam,posiadam,sam robiłem ale jak to pisał RobertPP,zbędna rzecz,taka droga grzałka chociaż mój GWC rurowy kosztował mnie 350zl. Co do samego rekuperatora,działa i spełnia swoją rolę czyli wentuluje i odzyskuje Brookvent. Edytowane 21 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 22.03.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 GWC fajna rzecz, tylko czy tam nie robi się jakiś syf, który potem jest zaciągany do domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2018 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 (edytowane) GWC fajna rzecz, tylko czy tam nie robi się jakiś syf, który potem jest zaciągany do domu? GWC kompletnie nic nie daje. Pomimo,iż przy -15st.C do reku dochodzi powietrze +6st.C na nawiewie jest +18st.C ale po odpieciu GWC nawiew ma +16st.C Lato podobnie. Edytowane 22 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.03.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 GWC kompletnie nic nie daje. Pomimo,iż przy -15st.C do reku dochodzi powietrze +6st.C na nawiewie jest +18st.C ale po odpieciu GWC nawiew ma +16st.C Lato podobnie. A ile byłoby na nawiewie bez GWC przy tych -15* na zewnątrz skoro wystarczy kilka stopni na minusie i wymiennik zaczyna zamarzać... Dla ciebie może i g... daje bo nie masz odniesienia co byłoby gdybyś nie posiadał GWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 A ile byłoby na nawiewie bez GWC przy tych -15* na zewnątrz skoro wystarczy kilka stopni na minusie i wymiennik zaczyna zamarzać... Dla ciebie może i g... daje bo nie masz odniesienia co byłoby gdybyś nie posiadał GWC... Jasko,odpinalem GWC w zimie i nic nie zamarzalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 22.03.2018 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 (edytowane) Żeby nie być goloslowny i czystej ciekawości zdjęcia sprzed chwili,po 5 latach: Kanal nawiewny w holu: [ATTACH=CONFIG]409726[/ATTACH] Czysty jak łza. Kanal wywiewny w kuchni: [ATTACH=CONFIG]409727[/ATTACH] Widać kurz ale to wywiew także niech se tam będzie Loptaj,przed nawiewem są filtry,które muchy i ich odchody wylapuja... DAĆ CI MIKROSKOP? Raczej nie chciałbyś zobaczyć w dużym powiększeniu, co tam się dzieje... U mnie rura od odkurzacza w środku wygląda na idealnie czystą, może tylko widać kurz i O CZYM TO ŚWIADCZY? Czy chcecie, czy nie chcecie, to i tak w takich rurach macie masę różnych żyjątek i nawiewacie toto do pokoi. Od tego, rzecz jasna, się nie umiera. Macie tę WM, to sobie miejcie, tylko nie piszcie głupot, że macie prawie sterylne kanały! WM sprawdza się tylko i wyłącznie w przypadku smogu oraz alergii na niektóre pyłki. Problem jest taki, że ona MUSI chodzić przez cały rok i przez cały rok nawiewacie/wywiewacie sobie różnej maści bakterie ORAZ KURZ (jak słusznie zauważył Arturo72). A z czego składa się kurz? No to już sami sobie wygooglujcie... Także powiadam wam, że WM może być lepsza od WG, ale tylko w sprecyzowanych warunkach! Najbardziej przydaje się w domach, które znajdują się w strefie smogu. Latem jest tak samo przydatna, jak wentylacja grawitacyjna, czyli w ogóle nieprzydatna, żeby nie rzec, iż bardziej szkodliwa. Edytowane 22 Marca 2018 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2018 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 lotpa - proszę, zrób wymaz bakteriologiczny ze swoich nawiewników oraz z kanałów wentylacji latem (gdy nie będą działały prawidłowo). Pokaż jakiekolwiek mieszkanie, które jest sterylne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pompeo 22.03.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 (edytowane) WM sprawdza się tylko i wyłącznie w przypadku smogu oraz alergii na niektóre pyłki. Problem jest taki, że ona MUSI chodzić przez cały rok i przez cały rok nawiewacie/wywiewacie sobie różnej maści bakterie ORAZ KURZ (jak słusznie zauważył Arturo72). Latem jest tak samo przydatna, jak wentylacja grawitacyjna, czyli w ogóle nieprzydatna, żeby nie rzec, iż bardziej szkodliwa. Pierwsze zdanie to bzdura bo inni też muszą oddychać i potrzebują powietrza. Drugie zdanie też bzdura, bo to akurat zaleta, że niezależnie od warunków zawsze jest czym oddychać w domu. Jak ktoś ma WG to bez filtrów wpada powietrze, więc WG nawiewa sobie kurz i wszystko prosto z zewnątrz. WG latem dział niekontrolowanie i jak okien nie otworzymy (brak różnicy temperatur i ciągu kominowego, wiec nie wiadomo czy leci i w jakim kierunku) i jak je otworzymy (ruch powietrza w kanałach w kominach przypadkowy, w obu kierunkach zależnie od wiatru). Przecież Ty piszesz kompletnie bez sensu. Edytowane 23 Marca 2018 przez Pompeo uproszczenie zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 22.03.2018 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 lotpa - proszę, zrób wymaz bakteriologiczny ze swoich nawiewników oraz z kanałów wentylacji latem (gdy nie będą działały prawidłowo). Pokaż jakiekolwiek mieszkanie, które jest sterylne. Ja nie mam nawiewników/wywiewników i nie mam problemu z bakteriami, ani z wentylatorami. Chcesz se zrobić wymaz ze swoich kanałów, to do ginekologa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 22.03.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 WG latem dział niekontrolowanie i jak okien nie otworzymy (brak różnicy temperatur i ciągu kominowego, wiec nie wiadomo czy leci i w jakim kierunku) i jak je otworzymy (ruch powietrza w kanałach w kominach przypadkowy, w obu kierunkach zależnie od wiatru). Przecież Ty piszesz kompletnie bez sensu. I jak okien nie otworzymy latem, to siem będziem kisić i z wentylacją mechaniczną. To nawet twoja babcia wie/wiedziała, że latem pościel się przewietrza, a zimą wystawia na mróz, żeby bakterie pozabijało... Ot, natura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2018 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 I jak okien nie otworzymy latem, to siem będziem kisić i z wentylacją mechaniczną. Bzdura. Wywiem/nawiew czyli ruch powietrza działa zawsze czyli wentylacja jest zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 (edytowane) DAĆ CI MIKROSKOP? Raczej nie chciałbyś zobaczyć w dużym powiększeniu, co tam się dzieje... U mnie rura od odkurzacza w środku wygląda na idealnie czystą, może tylko widać kurz i O CZYM TO ŚWIADCZY? Czy chcecie, czy nie chcecie, to i tak w takich rurach macie masę różnych żyjątek i nawiewacie toto do pokoi. Od tego, rzecz jasna, się nie umiera. Macie tę WM, to sobie miejcie, tylko nie piszcie głupot, że macie prawie sterylne kanały! WM sprawdza się tylko i wyłącznie w przypadku smogu oraz alergii na niektóre pyłki. Problem jest taki, że ona MUSI chodzić przez cały rok i przez cały rok nawiewacie/wywiewacie sobie różnej maści bakterie ORAZ KURZ (jak słusznie zauważył Arturo72). A z czego składa się kurz? No to już sami sobie wygooglujcie... Także powiadam wam, że WM może być lepsza od WG, ale tylko w sprecyzowanych warunkach! Najbardziej przydaje się w domach, które znajdują się w strefie smogu. Latem jest tak samo przydatna, jak wentylacja grawitacyjna, czyli w ogóle nieprzydatna, żeby nie rzec, iż bardziej szkodliwa. Ha, ha, Ty parę (naście) tygodni wdychałeś powietrze z cofki, przepływającej przez chropowate, niesterylne kanały wentylacyjne, a za kilka miesięcy czeka Cię to znowu. Właśnie latam, jak powietrze znów pójdzie cofką, tymi drogami, którymi teraz swoje smrodki wypuszczasz. Baaardzo przyjemne Ja mam filtry, kanały z powłoką antybakteryjną i zawsze ruch powietrza taki, jaki został zaprojektowany. Nie muszę kombinować, żeby mieć np w spiżarni (sic !) temperaturę o 2C wyższą, niż w przyległych pomieszczeniach, aby wentylacja działała tam poprawnie. Latem okno tarasowe otwarte, ale nadal - przez nawiewy nawiewa, wywiewami wywiewa. A Ty zrób latem test u siebie Edytowane 22 Marca 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.03.2018 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Przecież Ty piszesz kompletnie bez sensu. Jeszcze niedawno twierdził, że cofka to coś, co mu się nie przytrafi. Aż przyszła pierwsza zima. A teraz przyjdzie lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Ja nie mam nawiewników/wywiewników i nie mam problemu z bakteriami, ani z wentylatorami. Chcesz se zrobić wymaz ze swoich kanałów, to do ginekologa skoro nie masz nawiewników, jak trafia do wnętrza domu powietrze, które powinno być wywiewane kanałem wentylacji grawitacyjnej? Teleportuje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts