zorro128 08.04.2018 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Hasło wentylacja mechaniczna jest dla Niektórych jak czary-mary, że w domyśle ma jakieś cudowne właściwości bez których nie da się żyć ale to nie jest tak...Niby tacy nowocześni bo maję WM ale tolerancja wyborów innych na poziomie średniowiecza. Dla mnie poczucie komfortu to odpowiednia działka,koniecznie ogrodzona,nie za duża nie za mała w odpowiednim miejscu,to dom gdzie jest odpowiedni układ pomieszczeń,dużo światła w środku,dobra komunikacja,przynajmniej 2 łazienki,garaż w bryle domu z bramą na pilota,to taras z wyjściem z salonu na którym odpocznę i napiję się kawy,to odpowiednio wysokie pomieszczenia żeby sufit nie "spadał" na głowę,garderoba żeby nie zagracać szafami reszty pomieszczeń i uwolnić przestrzeń.To także porządne wręcz pancerne ławy fundamentowe,deskowany dach,gruby dobrze zaprojektowany strop monolityczny,żeby w razie zerwania dachu nie zostać pod gołym niebem,to ubezpieczyciel który zagwarantuje odbudowę tegoż dachu w razie czego,to tynki CW koniecznie z lasowanego wapna,żadnych gipsów,żadnych schodów poza technicznymi,ogrzewanie podłogowe,piec ze zbiornikiem na CWU,rolety zewnętrzne na pilota dające poczucie intymności kiedy chcę,trochę chłodu,to ogród z tyłu domu z miejscem na huśtawkę,altanę,hamak,to odpowiednie ustawienie domu względem stron świata żeby budziło mnie wschodzące słońce a po południu wpadało do salonu,to bliskość lasów,pól,natury,dobry sąsiad(choć to nie zawsze zależy od nas),dobry dojazd,to brak kredydu na 30 lat,niezależność finansowa,brak konieczności oszczędzania z przymusu...Wiele jeszcze by się znalazło,najważniejsza zasada to taka że dom buduje się dla siebie a nie dla gości czy żeby komuś coś udowodnić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.04.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) I naprawde nic nie stoi na przeszkodzie, zeby do tego dolożyc WM.No, chyba, ze świadomie wybierasz gorsze rozwiazania. Nie chcesz - OK, sprawa Twojego komfortu i Twojej rodziny.Ale w takim razie, dlaczego udzielasz sie w wątku użytkowaniu rekuperatora ? Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 08.04.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 I naprawde nic nie stoi na przeszkodzie, zeby do tego dolożyc WM. No, chyba, ze świadomie wybierasz gorsze rozwiazania. Nie chcesz - OK, sprawa Twojego komfortu i Twojej rodziny. Ale w takim razie, dlaczego udzielasz sie w wątku użytkowaniu rekuperatora ? Ano dlatego że dyskusja jest otwarta,włączyłem się do niej po wizycie w pewnym miejscu co jest opisane na drugiej stronie,co nie pozostało bez odzewu,dodatkowo sam zostawiam sobie furtkę na WM w postaci przepustów fi-160 w stropie monolitycznym na poddaszu nieużytkowym,bo jak wcześniej podkreślałem nie mam nic przeciwko WM ,sama koncepcja jest ciekawa jedyne gloryfikowanie jej jest niefajne,tak jak niefajne są niektóre bujdy choćby kilka postów wyżej że WM do domu to koszt 4-5tys.,gdzie koszt samego dobrego rekuperatora wg.kilku wycen jakie posiadam z zeszłego roku to ponad 8tys,chyba że przez kilka miesięcy coś się bardzo zmieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.04.2018 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Co do bujd, to sam ich trochę podales, chocby cytujac ten niepowazny artykul...Ceny sa takie, jakie sobie wynegocjujesz.WM, oparta nawet na Lunie za 2300 jest lepsza, niz WG. Budujac swoj dom, mieszkałem w nowym domu z WG, teraz mam WM - widze kolosalną różnicę.Nie widzę sensu, żeby dublować systemu, budować kominy i jednocześnie w stropach ciagnac kanaly do WM, bo same przepusty to troche za mało. Żeby to zrobić, musisz zapłacic za projekt, materiały - kanały i skrzynki rozprężne.Cbyba, ze za pare lat bedziesz kuł sciany, zeby sobie poprawic komfort mieszkania. Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.04.2018 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 tak jak niefajne są niektóre bujdy choćby kilka postów wyżej że WM do domu to koszt 4-5tys.,gdzie koszt samego dobrego rekuperatora wg.kilku wycen jakie posiadam z zeszłego roku to ponad 8tys,chyba że przez kilka miesięcy coś się bardzo zmieniło Brookvent Air Cycle 1.1 5 lat temu kupiłem za 4000zl,bardzo dobry reku z wymiennikiem Heatex,projekt wentylacji robiłem sam,kanały,złączki itp to koszt 1500zl. Kanały sam rozprowadzilem bo to żadna filozofia,dwie soboty na to poświęciłem. Koszt wyszedł zatem 5500zl i śmiga od 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 08.04.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Póki co nie mam zamiaru dublować systemu,jedynie zostawić furtkę w poczuciu że zawsze mogę coś zmienić, to opcja bezkosztowa i mało prawdopodobna choć nie wykluczona na 100%,kanały do WG kompleksowo będą kosztowały mnie może 1000zł. więc w razie czego nie będzie żal.Rury do WM jeśli już to byłyby puszczone w warstwie ocieplenia nad stropem. Moje doświadczenia z najtańszymi materiałami i urządzeniami są nieliczne i tylko złe,po prostu nie stać mnie na najtańsze rzeczy,dlatego mam wyceny wyłącznie na dobre jakościowo.Kompleksowa usługa waha się od 17 do 20 tys. zł. gdzie koszt robocizny to ok. 3500zł.,sądzę że różnicę w cenie,nie koniecznie tak dużą jak u mnie można wykorzystać zdecydowanie lepiej dla komfortu życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 09.04.2018 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Niech nawet i kosztuje (wykonanie przez firmę) te 13-14.000 zł. W przypadku mojego domu dzięki WM nie trzeba było stawiać trzech kominów. Jaki byłby ich koszt (robocizna + cena materiałów)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.04.2018 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Niech nawet i kosztuje (wykonanie przez firmę) te 13-14.000 zł. W przypadku mojego domu dzięki WM nie trzeba było stawiać trzech kominów. Jaki byłby ich koszt (robocizna + cena materiałów)? No właśnie akurat dzisiaj gadałem z sąsiadem na temat mroznich dni ostatnio. Był w szoku,że nie mam komina wentylacyjnego wiedzac od początku że mam WM z reku czyli taka jest wiedza na temat WM z reku Pytał się mnie czy podczas ostatnich mrozów i wiatrów nie wychladzal nam się dom bo on nie mógł nagrzać i czul pizdziawe cały czas. Wiało mu głównie z wentylacji i to było przyczyną i był w szoku że u mnie nie było takiego efektu. I nawet grzejac węglem nie mógł temu zapobiec. Jego sąsiad też z WG miał tak samo jak on... Wniosek ? Zatykac nawiewy WG i żyć komfortowo w smrodzie przez ten czas Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.04.2018 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) Moje doświadczenia z najtańszymi materiałami i urządzeniami są nieliczne i tylko złe,po prostu nie stać mnie na najtańsze rzeczy,dlatego mam wyceny wyłącznie na dobre jakościowo.Kompleksowa usługa waha się od 17 do 20 tys. zł. gdzie koszt robocizny to ok. 3500zł.,sądzę że różnicę w cenie,nie koniecznie tak dużą jak u mnie można wykorzystać zdecydowanie lepiej dla komfortu życia... I tak trzeba bylo od poczatku - za drogie, rezygnuje. A nie na siłe wyszukiwac wad... Bo jedyną wadą WM , to faktycznie moze być cena. Ja WM zrobilem sobie sam, na dobrej klasy materiałach i jestem b.zadowolony Koszt 8-9 tys zł. Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 10.04.2018 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Nigdzie nie napisałem że jest dla mnie za drogie,tylko odniosłem się do postów powyżej o cenach WM.Moje wyceny są z zeszłego roku gdzie na etapie planowania budowy zrobiłem wyceny na różne systemy dla wiedzy i świadomości.Mam też wyceny na klimatyzację,panele fotowoltaniczne,PC i takie tam co nie znaczy że chcę wszystko mieć w swoim domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 11.04.2018 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Zatykac nawiewy WG i żyć komfortowo w smrodzie przez ten czas No i ja tak w mieszkaniu robię w zimę. Ale nie tylko ze względu na zimno, które wiewa albo przez kratki albo przez rozszczelnione okno. Bo co do smrodu to właśnie na zewnątrz jest gorzej, bo całe miasto bywa zadymione. Więc w sumie wychodzi na jedno. Ale pamiętam, że u rodziców w domu też zawsze zimą był problem z WG, a zimne powietrze wciskało się do domu każdą nieszczelnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 11.04.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Dla innych napiszę tylko że dom w założeniu ma być maksymalnie bezobsługowy,w większości wybudowany na technologii tradycyjnej(w dobrym tego słowa znaczeniu) czyli sprawdzonej od dawna,z kilkoma nowszymi rozwiązaniami i możliwością zmian w przyszłości a przede wszystkim dający szeroko pojęte poczucie komfortu dla mnie i najbliższych... I brawo Ty! Sam poczyniłem podobne założenia, typu nie dla wełny, szczególnie od strony pomieszczeń, np. w dachu, której ułożenie jest problematyczne i bardzo podatne na błędy; tynki to nawet o glinianych myślałem, ale c-w jednak łatwiej o wykonawców, bez gładzi wizualnie nie przeszkadza, zabudowy KG całkiem nie wykluczam, bo jednak to wygodna technologia by zasłonić jakieś instalacje, ale żeby płytować całe poddasze to jednak nie to... itd. Też planuję dom pod względem komfortu. Ma być funkcjonalnie, ma być przestrzeń (ogród) taka w sam raz, odgłosy przyrody (a nawet odgłos pociągu przejeżdżającego w oddali), więc fixów nie będzie zbyt dużo, itd. U mnie jednak temat wentylacji jest bardzo wysoko na liście priorytetów. Wiem jak bardzo męczy mnie WG w mieszkaniu i jak wpływa źle na komfort m.in. wciskające się zimne powietrze kratkami albo oknami wraz z całym syfem, który panuje na zewnątrz w sezonie grzewczym. Dlatego wypatruję budowy własnego domu, tam będzie WM (+rekuperator) na 100%. Znajomi, którzy ostatnio się pobudowali też mają co do jednego WM i chwalą sobie zdecydowanie większy komfort życia. Fakt, reku nie jest bezobsługowy, prąd do wentylatorów kosztuje... W odkurzaczu też należy wymieniać filtry, choć niektórzy nie wymieniają w ogóle i też żyją... a przecież wszystko można wymieść miotłą, nawet trudno ją jakoś specjalnie zepsuć i działa bez prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 13.04.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 NajNIEpoważniejszy argument za WM, to ten, że ktoś zaoszczędził na kominach.Tzn. zrezygnował w imię paru tysięcy złotych z tego, co do tej pory działa w większości domów, na rzecz jakiegoś mechanicznego wynalazku, który w każdej chwili może zawieść, albo nie może pracować, z powodu braku prądu.Kominy nie przeszkadzają temu, aby można było dołożyć WM, natomiast zdanie się na kawałek chińskiego silnika, bez opcji alternatywnej, to już nie jest odwaga, tylko zwykła bezmyślność, tudzież skąpstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.04.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Opcja alternatywną jest otwarcie okien.Do czasu powrotu zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 13.04.2018 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) A od chwili oddania reku do reklamacji, poprzez jej rozpatrzenie, aż do naprawy - będziesz miał otwarte okna? W lutym? No chyba, że te urządzenia się nie psują (?) EDIT:Tylko proszę mi nie pisać, że komuś przez 2-3-4 lata się nie zepsuło, bo to tylko zwiększa prawdopodobieństwo, iż spierdzieli się w najmniej odpowiednim momencie. I co wtedy? Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.04.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Rozszczelnienie, plus okresowe wietrzenie.Upierdliwe, ale korzystniejsze, niz budowanie kominow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 13.04.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) No tak. Bo wysłać toto do reklamacji, to trzeba odłączyć rury, znieść ze strychu, zapakować w jakiś karton, zapłacić 120zł za kuriera i czekać co najmniej miesiąc, aż rozpatrzą reklamację. I albo uznają, albo cię oleją. Także masz rację, że lepiej przy WM zakupić rozszczelniane okna (dedykowane do WG nomen omen). Ot, taka ironia losu PS. Tylko proszę Cię, nie pisz mi, że kupiłeś dmuchawę wentylacyjną z opcją 4HOME - że ci przyjadą, zdemontują i zastępczą zamontują Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez lotpaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.04.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie mam rekuperatora na strychu.Kazde zepsute urzadzenie nalezy wyslac do serwisu i za to zaplacic.(Choc akurat niekture rekuperatury sa naprawiane przez serwis na miejscu)Dlaczego "co najmniej miesiac" ? Masz takie doświadczenia ?Bo na przyklad, jak kolega z Forum zglosił reklamacje rekuperatora, to serwis przyjechał ,zabrał i zainstalowal mu drugi (choć ostatecznie zrezygnowal z niego i ma jnną markę) Więc po co budowac kominy ? A okna kupuje sie szczelne, a rozszczelnia przez mikrouchył. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotpaj 13.04.2018 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Oczywiście, że nie trzeba budować kominów, tak samo, jak wielu innych rzeczy nie trzeba robić. Natomiast niektóre warto.Ponieważ tylko niektUre rekuperatory są naprawiane na miejscu, to większość wymaga standardowej procedury reklamacyjnej.Dziękuję, nie mam więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.04.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2018 Kominy nie przeszkadzają temu, aby można było dołożyć WM, . Widze, że nie znasz podstawowej zasady wentylacji - systemów wentylacyjnych się nie miesza. Mnie się tam WM nie psuje (w przeciwieństwie do junkersa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts