Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtansze ogrzewanie dla domu 160m2 - 2018

fastplayer

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem nawet co to jest OZC. Wszystkim zajmuje sie architekt któremu płacę pieniądze wobec tego liczę na to że wszystko zrobi jak należy do pozwolenia na budowę.

PNB jest wazne bo bez tego nie rozpoczniemy budowy, ale pod wzgledem optymalnego zaprojektowania cieplnego budynku to zlecając sie na architekta mozna sie grubo przeliczyć. Tak w zasadzie to architektowi jest wszystko jedno ile będzie płacił za ogrzewanie i cwu inwestor. Architekt z konstruktorem zwykle dba zeby parametry wytrzymałosciowo konstrukcyjne zgadzały sie z normami. Wymagania dotyczące wsp. Ep sa najczesciej fałszowane gdyz i tak ze starostwa tego nie sprawdzi, a po co tracic czas na to na czym sie nie zna. Wazne dla architekta jest tylko jedno, uzyskanie i to bezproblemowe PNB. Zawsze sie zastanawiam skąd taka ufnosc w wiedzę architekta który nawet w zakresie wentylacji i ogrzewania nie potrafi dobrze doradzic bo tak faktycznie to działka projektanta branzowego.

Asolt dobrze mówi. Jak ktoś idzie do architekta i oczekuje pozwolenia na budowę, to najczęściej ma bardzo mały wpływ na całość procesu projektowania budynku, a bierze w nim udział kilku projektantów, których inwestor często na oczy nie widzi.

Architekt jest od tego, żeby dom ładnie wyglądał i miał funkcjonalny rozkład pomieszczeń, na innych rzeczach znać się nie musi. Ale bierze kasę za cały projekt i z tego musi opłacić pozostałych projektantów. Idzie więc do konstruktora i mówi, weź zrób tak, żeby się nie zawaliło to co wymyśliłem, ale nie wysilaj się zbytnio, bo nie zamierzam dużo ci zapłacić. Potem idzie do projektanta instalacji i mówi, weź mi tu jakieś projekty instalacji dorób, bo muszę mieć do PNB, ale wiesz - tak jak zawsze - po taniości, instalatorzy i tak zrobią po swojemu i nikt twoich projektów czytał nie będzie, mają tylko być. To samo jest z elektrykiem. A urzędnik sprawdza, czy cyferki zgadzają się z warunkami zabudowy i czy pieczątki są odpowiednie, przecież sam nie policzy czy OZC z sufitu nie jest wzięte, bo nie umie, a zresztą nic go to nie obchodzi, bo on o 15 do domu idzie a od 14 już kurtki szuka. Pieczątki są i on jest czysty.

Dlatego jak ktoś chce mieć projekt zgodny z oczekiwaniami, to nie powinien architektowi płacić za projekty instalacji, tylko samemu właściwego projektanta poszukać, przedstawić mu swoje oczekiwania, wysłuchać jego koncepcji, wspólnie coś ustalić, a potem wyjaśnić wszelkie wątpliwości odnośnie tego co tamten zaprojektował. Albo przynajmniej spotkać się z projektantem, którego wybrał architekt i omówić z nim to co trzeba. Tylko jak architekt z nim ustala cenę jak najniższą (bo teraz to już on "ze swoich" płaci), a wy macie wymagania z sufitu, to może lekki dysonans powstać.

Edytowane przez SzymonKc

Gość Arturo72
w eksploatacji. duża jest różnica pomiędzy gazem a pompą ciepła?

:D

Pompa ciepła w porowaniu do gazu ziemnego zużyje o COP mniej energii niż dom będzie potrzebował a ile tego będzie w kWh i ile za to zapłacisz to zadanie domowe dla Ciebie bo Ty powinieneś znać potrzeby swojego domu na energię grzewczą :D

I od tego się zaczyna...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Ściągnę sobie program i obliczę, Dajmy na to, że wyjdzie mi jakaś wartość więc co pozniej >?

Wyszukujesz lub obliczasz sobie koszt jednostki energii dla danego medium grzewczego czyli kWh i mnożysz ją przez ilość energii jaką potrzebuje dom na ogrzewanie i wychodzi rachunek w PLN za sezon grzewczy.

Nie wiem nawet co to jest OZC. Wszystkim zajmuje sie architekt któremu płacę pieniądze wobec tego liczę na to że wszystko zrobi jak należy do pozwolenia na budowę.

Niestety pierwszy błąd już popełniłeś. Jak należy to się rachunek mu będzie zgadzał a nie tobie.

Czytaj FM i pamiętaj ty w tym domu masz mieszkać a nic tak nie cieszy jak zadowolenie z dobrze przypilnowanej budowy.

Gość Arturo72
Wyliczyłem sobie dokładnie zapotrzebowanie i wychodzi najtaniej pompa ciepła natomiast martwią mnie kwoty za kwh ktore sa na tej stronie strasznie zaniżone... nie wiem do końca o co chodzi ale wynik wyszedł nastepujacy http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3xui

Ale co w tym dziwnego ? Masz mały ciepły dom,metrazowo i parametrami podobny do mojego z podobnym zuzyciem energii i za ogrzewanie płacę 500-600zl za sezon grzewczy.

1kWh wychodzi mi ok.0,10zl.

Gość Arturo72
1kwh 0,10 zł? U mnie jest to 0,55...

Sądzę,że nie masz pojęcia jakie są u Ciebie ceny prądu i jakie są taryfy :)

Poniżej koszt 1kWh u mnie całego prądu w domu a pompa grzeje z COP3 czyli dzielisz to przez 3,to tak w skrócie.

Screenshot_20180302-231644.jpg

Gość Arturo72
Ale koszta np kwh na tej stronie jak i ocieplenia gazem sa zanizone. Gdzie w polsce placi sie 0.10zl za kwh ?

Tauron Gliwice i taryfa G12W :D

Proponuję dowiedzieć się u swojego operatora i poczytać co to znaczy COP A koszt 1kWh będzie podobny :)

Tak sie tylko Tobie zdaje, masz 40 cm styropianu na podłodze a tylko 20 na scianach? Ciekawe czy to nie szkoła TB.

Zaznaczył, że na podłodze ma 40cm wełny - tak w ogóle można zrobić?

Poza tym ta stronka do której zalinkowałem, a z której skorzystał OP jest bardzo uproszczona i obarczona błędem...

Zaznaczył, że na podłodze ma 40cm wełny - tak w ogóle można zrobić?

Poza tym ta stronka do której zalinkowałem, a z której skorzystał OP jest bardzo uproszczona i obarczona błędem...

Nie spotkałem sie jeszcze z 40 cm wełny w podłodze, ale zawsze jest ten pierwszy raz.