Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ustawienie płotu względem słupków granicznych - problem

Recommended Posts

Witam, Drodzy Forumowicze, mam do Was pytanie odnośnie posadowienia płotu.

Moja działka, jest jedyną zabudowaną i nie zanosi się na to by sąsiedzi się w najbliższym czasie budowali, a tym bardziej nie są zainteresowani stawianiem płotu, no bo i po co?!...generalnie ich rozumiem i pewnie też tak bym zrobił.

Ale ja chcę ogrodzić swoją posesję i postawić płot z paneli i teraz mam zagwozdkę, albo dwie i proszę o pomoc.

1. Gmina postawiła słupki graniczne i w ten sposób wytyczyła granice działek, czy mogę wykopać taki słupek i na nim postawić swój narożnikowy od płotu? Wydaje mi się, że takich znaków granicznych nie wolno ruszać, ale może :)

2. Jeśli nie mogę zrobić, tego o czym piszę w pierwszym punkcie, to jak posadowić słupek narożnikowy, jeśli mamy słupek graniczny? Poniżej moja twórczość...:)

ploty.jpg

Jeśli dogadam się z sąsiadami to sprawa jasna i mogę robić płot na linii granicy, jeśli nie to pojawia się problem, tzn. wiem, że muszę robić płot na swojej posesji w całości, ale co ze słupkiem narożnikowym?

Jak to u Was jest rozwiązane?

Pozdraiwam

Witam, Drodzy Forumowicze, mam do Was pytanie odnośnie posadowienia płotu.

1. Gmina postawiła słupki graniczne i w ten sposób wytyczyła granice działek, czy mogę wykopać taki słupek i na nim postawić swój narożnikowy od płotu? Wydaje mi się, że takich znaków granicznych nie wolno ruszać, ale może :)

2. Jeśli nie mogę zrobić, tego o czym piszę w pierwszym punkcie, to jak posadowić słupek narożnikowy, jeśli mamy słupek graniczny? Poniżej moja twórczość...:)

Jak to u Was jest rozwiązane?

Pozdraiwam

Nie wolno Ci wykopywać słupków!

Ja bym to zrobił zupełnie inaczej - Twój koszt to dwa dodatkowe słupki ale masz spokój. Ogrodzenie wykonasz z paneli, więc będą tworzyły każda ze stron integralną całość.

Od frontu , nie liczę słupków bo zapewne ogrodzenie będzie inne

ploty.jpg

Wykopanie graniczników podpada pod art. 277 Kodeksu Karnego

Dz.U.2017.0.2204 t.j. - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r.

Kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Lico płotu lub podmurówki nie może przekraczać prostej łączacej krzyże (ich środki) na dwóch sąsiednich granicznikach. Jeśli robisz podmurówkę to narożnik podcinasz tak aby było widać cały krzyż.

Osobna sprawa co to znaczy: gmina postawiła słupki graniczne?

Jeśli nie było czynności okazania punktów granicznych = zawiadomienia stron, geodeta, protokół z datą, numerem OD i numerem uprawnień geodety to nabyłeś powierzchnię na papierze, lecz nie masz pewności gdzie ona się znajduje.

Podstawa prawna:

art. 39 ustawy Prawo Geodezyjne i Kartograficzne Dz.U. 193 z 2010r. poz.1287