Ksosik 18.03.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Witam, Drodzy Forumowicze, mam do Was pytanie odnośnie posadowienia płotu. Moja działka, jest jedyną zabudowaną i nie zanosi się na to by sąsiedzi się w najbliższym czasie budowali, a tym bardziej nie są zainteresowani stawianiem płotu, no bo i po co?!...generalnie ich rozumiem i pewnie też tak bym zrobił. Ale ja chcę ogrodzić swoją posesję i postawić płot z paneli i teraz mam zagwozdkę, albo dwie i proszę o pomoc. 1. Gmina postawiła słupki graniczne i w ten sposób wytyczyła granice działek, czy mogę wykopać taki słupek i na nim postawić swój narożnikowy od płotu? Wydaje mi się, że takich znaków granicznych nie wolno ruszać, ale może 2. Jeśli nie mogę zrobić, tego o czym piszę w pierwszym punkcie, to jak posadowić słupek narożnikowy, jeśli mamy słupek graniczny? Poniżej moja twórczość... Jeśli dogadam się z sąsiadami to sprawa jasna i mogę robić płot na linii granicy, jeśli nie to pojawia się problem, tzn. wiem, że muszę robić płot na swojej posesji w całości, ale co ze słupkiem narożnikowym? Jak to u Was jest rozwiązane? Pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturo13 18.03.2018 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Słupek od ogrodzenia narożnikowy stawiasz na swojej działce (opcja nr 2 ). Nawet jak teraz dogadasz się z sąsiadami to kto wie co będzie za 10 15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.03.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Witam, Drodzy Forumowicze, mam do Was pytanie odnośnie posadowienia płotu. 1. Gmina postawiła słupki graniczne i w ten sposób wytyczyła granice działek, czy mogę wykopać taki słupek i na nim postawić swój narożnikowy od płotu? Wydaje mi się, że takich znaków granicznych nie wolno ruszać, ale może 2. Jeśli nie mogę zrobić, tego o czym piszę w pierwszym punkcie, to jak posadowić słupek narożnikowy, jeśli mamy słupek graniczny? Poniżej moja twórczość... Jak to u Was jest rozwiązane? Pozdraiwam Nie wolno Ci wykopywać słupków! Ja bym to zrobił zupełnie inaczej - Twój koszt to dwa dodatkowe słupki ale masz spokój. Ogrodzenie wykonasz z paneli, więc będą tworzyły każda ze stron integralną całość. Od frontu , nie liczę słupków bo zapewne ogrodzenie będzie inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 18.03.2018 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Postaw płot tylko na swojej działce, płot na granicy bedzie własnością w połowie Twoja w połowie sąsiada, a to same problemy przy trudnym sąsiedztwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.03.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Jeśli postawisz w opcji 2 to na pewno nikt nie jest w stanie doczepić się do Twojego ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.03.2018 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Wykopanie graniczników podpada pod art. 277 Kodeksu Karnego Dz.U.2017.0.2204 t.j. - Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r. Kto znaki graniczne niszczy, uszkadza, usuwa, przesuwa lub czyni niewidocznymi albo fałszywie wystawia,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Lico płotu lub podmurówki nie może przekraczać prostej łączacej krzyże (ich środki) na dwóch sąsiednich granicznikach. Jeśli robisz podmurówkę to narożnik podcinasz tak aby było widać cały krzyż. Osobna sprawa co to znaczy: gmina postawiła słupki graniczne? Jeśli nie było czynności okazania punktów granicznych = zawiadomienia stron, geodeta, protokół z datą, numerem OD i numerem uprawnień geodety to nabyłeś powierzchnię na papierze, lecz nie masz pewności gdzie ona się znajduje.Podstawa prawna:art. 39 ustawy Prawo Geodezyjne i Kartograficzne Dz.U. 193 z 2010r. poz.1287 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts