Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę planu

Recommended Posts

Ale żeś się jajmar uczepił tej garderoby, jeśli będzie mała to postawie szafe zamiast ścianki k-g, ile wg ciebie powinna mieć m2 aby była funkcjonalna? 3m to za mało? Teraz w bloku mam łazienkę wielkości 3.5m. o elektryce w środku to nawet nie myślałem.

I wciąż mysle, po to pisze na forum aby rozwiać swoje wątpliwości i pomyśleć na innymi rozwiązaniami, ale pisanie dla faktu pisania i czepiania się bez należytego argumentu nie jest zbyt dobrym pomysłem. Po co pietnujesz wpis.

Ale dokładnie po to pisze abyś sobie przemyślał pewne sprawy. Jak mam ci udowodnić że 1,5 m2 to za mało na osobne pomieszczenie? Nie czepiam się garderoby tylko powierzchni pomieszczenia.

Pytasz o domek tani a sam piszesz ytong, najdroższy gazobeton na rynku. Piszesz o oszczędnościach z planujesz budowę rozłożona w czasie i ocieplenie poddasza po dachu, ok ale jak grzania a brak użytkowania? Jak ocieplisz dach i nie będziesz grzał góry bo pusta to na parterze będziesz to odczuwał albo zimnem albo wysokimi kosztami. Rozumiem że masz swoją wizję ale słuchaj innych. Bo na razie sporo pomysłów które tu ludzie wrzucają negujesz.

Jesteś na takim etapie gdzie twoje decyzje będą rzutowały na to ile wydasz na budowę oraz ile będzie kosztowała Cie późniejsza eksploatacja domu. Największe oszczędności zaczynają się od dobrego projektu i dobrych rozwiązań.

Przy tym metrażu, który zakładasz silka 18 będzie idealnym rozwiązaniem, zawsze to dodatkowa przestrzeń, dorzucisz kilka cm styropianu na ocieplenie i będzie ciepło i ekonomicznie.

Jeżeli chodzi o ogrzewanie też szedłbym w coś bezobsługowego, tak jak pisali poprzednicy, prąd, bufor z grzałką, albo kable w wylewce i może jakaś fotowoltaika na dachu to wszystko do rozważenia. Pompa ciepła na ten metraż raczej odpada ze względu na koszty, może ewentualnie gaz.

Dużo czytaj i przyjmuj pomocne rady, unikniesz niepotrzebnych błędów i złych decyzji :)

Pytasz się o ocenę - jak ją otrzymujesz to masz pretensje. Niestety, na tym planie widać, ze brak ci wyczucia przestrzeni.

Dlaczego uparłeś się na wejście od szczytu, które wydłuża ci komunikację?

Nawet, jak dom musi stać szczytem do drogi, to wejście można spokojnie zrobić z boku.

Polcad

Ja lubię uzasadnione uwagi i zmierzamy w dobrym kierunku, bo np nie pomyślałem o tym aby wejścia nie było przy sypialniach. Z kolei w kuchni jest ciepło od gotowania i chyba nie jest w niej potrzebny prześwit z kominem, bardziej logicznym wydaje mi się, że komin przy łazience. Gaz odpada bo nie mam możliwości podłączenia. Z uwagi na fakt, że cały czas myślałem o piecu na pellet to wejście specjanie zrobiłem od zewnątrz. Takie rzeczy jak mop i typowe artykuły sprzątające miały być w zabudowanej szafie przy kuchni, w wolnej przestrzeni między korytarzem a ostatnią szafką kuchenną. Myślałem o tej ciepłej wodzie w kuchni i tu znowu wygrała łazienka. Schody mają mieć 1m szerokości więc chyba wystarczy aby coś wnieść, ściana oddzielająca w tym planie musi być bo są na niej przewidziane szafki w kuchni. Co do szafy to już przyznałem rację i faktycznie nie ma to sensu. A ścianki działowe mają takie właśnie być jak mówisz, przestawne, bo w momencie kiedy ogarnę górę to automatycznie jeden pokój na dole zostaje połączony z salonem.

Co do planu to jest to już moja osma wizja ;) i co do tej jednej znaczącej uwagi z holem przy sypialni to nie widzę możliwości aby podstawy planu się u mnie nie zmieniły. A moje główne założenia są takie, że od północy i zachodu żadnych okien, Wszsytkie ważne pomieszczenia ze słońcem od południa, wyjątek to kuchnia, która ma zostać chłodna latem i ciepła zimą. Każde pomieszczenie w kótrym nie żyję typu schody, łazienka mają być tam gdzie nie będzie okien czyli od północy. Jak kolwiek bym nie zmieniał to coś mi nie pasuje i wtedy wybieram mniejsze zło. Bo to nie jest tak, że ja tego nie przemyślałem, ale jak sam zauważyłeś to to o czym piszecie zostało zrewidowane w mojej ocenie. Mimo wszystko sam się dopiero uczę swoich potrzeb.

Jajmar

No ale ile potrzeba na tą garderobę? drugi pokój? Pytam poważnie, bez złośliwości. Całe życie mieszkam w bloku i jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić że będzie mi potrzebna większa. Chciałbym oczywiście wszystko jak najtańszym kosztem ale wiem, że niemogę przesadzić. Jeśli mam oszczędzić 10k na materiałch i wykończeniu poddasza to właśnie przeznaczę go na materiał, który lepiej izoluje, gdybym miał to gdzieś to zwyczajnie w swoim budżecie wziałbym zwykły silikat czy co tam jest taniego, biały styropian ale wtedy wykończyłbym górę. Ścian i ocieplenia elewacji nie zmienię a poddaszę wykończę z czasem. Tym się właśnie kieruję. Wiem też że ciepło ucieknie do góry ale biorę to pod uwagę i faktycznie do przemyślenia.

igor,

gaz odpada, PC i panele też. Ale najważniejsze pytanie, ogrzewanie prądem biorę pod uwagę przy tych 70/80m, co wymyślę jak już zrobię górę? Wydawać później prawie 30k na PC też mi się nie uśmiecha, a z komina bym przecież rezygnował, i co wtedy? Rady przyjmę jeśli będą zasadne w moich wizjach ;)

elfir,

dom nie będzie stał ścianą szczytową do drogi. Jeśli dobrze rozumiem, Kalenica to najwyższy punkt dachu a dach jest długi więc tak jak pisałem wyżej, będzie "rownolegle" do drogi. Plan który tu widzicie uwzględnia kierunki świata, a drogę mam od południa (rownoległą do granicy działki). No i właśnie wejście jest z boku, tam gdzie mam sąsiada i jego paskudną betonową ścianę ;) I nie mam nigdzie pretensji co do ceny, gdzie to napisałem?

PS, podchodzę do wszystkiego spokojnie, przyjmuję wasze argumenty i je analizuję :). Jak już pisałem, widziałem kilka przemyśleń co do projektów innych ludzi i ich argumenty do mnie trafiają, ale zawsze się znajdzie jakieś ale, dlatego jest ten wątek, by rozwiać wątpliwości :)

Edytowane przez uukassiu

Całe życie mieszkam w bloku

Może tu się skup, były wpisy że nie masz pom gospodarczego. Nie masz, w bloku sie wychowałem potem sporo lat mieszkałem w bloku, narzędzie jakie miałem mieściły się w dużym wiadrze. Teraz mieszkam w całkiem sporym domku i już pokaźny warsztat sporo narzędzi kluczy itd i zawsze czegoś brakuje. Przeskok mieszkanie -dom jest naprawdę spory. A dom to też ogródek, taczki szpadle grabki łopaty i gdzie to w kuchni za talerzami?

Mam coś ponad 6 m2 garderobę i jest zajebista, mniejsza by nie dała rady, większa by się przydała.

To że to ósma wersja nic nie znaczy. 28 ósma ,58 ósma ważna abyś właściwą wybudował

elfir,

dom nie będzie stał ścianą szczytową do drogi. Jeśli dobrze rozumiem, Kalenica to najwyższy punkt dachu a dach jest długi więc tak jak pisałem wyżej, będzie "rownolegle" do drogi. Plan który tu widzicie uwzględnia kierunki świata, a drogę mam od południa (rownoległą do granicy działki). No i właśnie wejście jest z boku, tam gdzie mam sąsiada i jego paskudną betonową ścianę ;) I nie mam nigdzie pretensji co do ceny, gdzie to napisałem?

To już kompletnie nie rozumiem tego, co wyprawiasz z tym projektem.

rzuty_1_arc_luna_bez_garazu_ce.jpg

i w pokoju nr 9 robisz kotłownię, w 10 garderobę. Okna od północy likwidujesz.

b629d3a744432f80gen.gif

Gdyby na tej bazie robić indywidualny, to dałoby się zejść z szerokości domu o 1 m.

Aktualnie również męczę się z taką materią. U mnie zbyt wąska działka by dało się znaleźć gotowy projekt, więc opracowuję własne koncepcje. Podobne dylematy:

Poddasze nieużytkowe, ale docelowo z przeznaczeniem na pracownie, więc dobrze byłoby mieć na gotowo już ocieplone - niestety nie toleruję wełny między krokwiami, ale izolacja na krokwiowa to trochę zbyt droga impreza tylko po to by mieć fajną pracownię. Ostatecznie zdecyduję po konsultacji z architektem i opracowaniu kosztorysu. Tak więc nadal też różnie kombinuję z normalnymi schodami - drugi bieg wcisnąłem w ramach pomieszczenia gospodarczego, tam pod skosem zawsze można wcisnąć dodatkową szafkę.

Mieszkam w bloku i to czego mi najbardziej brakuje to właśnie pomieszczenie gospodarcze. A co dopiero mówić o domu.Zastanów się na tym. Warto poświęcić trochę ściany w holu/wiatrołapie na drzwi do kotłowni.

Jak kocioł na pellet to grzejniki, czyli kolejne miejsce zajęte (niewiele, ale jednak pokoje robią się mniej ustawne). Podłogówka jest oszczędniejsza energetycznie. Skoro gazu nie ma to ja bym poważnie brał pod uwagę tani kocioł na prąd. Pompa ciepła nawet tania P-W to trochę droga inwestycja, do rozważenia kiedy ceny prądu w taniej taryfie zrobią się faktycznie nie do przeżycia.

Przy takich projektach (poniżej 100 m2) każdy centymetr się liczy. Nie przewidywałbym innego materiału niż silikat 18cm (silikaty to mocniejszy materiał od gazobetonu więc ściana może być cieńsza niż z ytonga) plus styropian grafitowy. Niby silikat jest zimniejszy, dłużej się nagrzewa... ja jednak wychodzę z założenia, że to materiał konstrukcyjny a za ciepło odpowiada ocieplenie (styro, wełna) i system ogrzewania.

Ytong to nazwa producenta gazobetonu, więc trochę pokręciłeś. Gazobeton gr. 18cm również nadaje się na ściany nośne.

Fakt. Zapomniałem, że gazobeton produkuje się w różnych gęstościach, więc może też być 18cm na nośne, ale o gorszej izolacyjności cieplnej.

Doskonale wiem, że Ytong to jeden z wielu producentów gazobetonu i właśnie w tym zdaniu chciałem zaznaczyć jaki rodzaj materiału kryje się pod powszechnym pojęciem "ytong". Z pewnością wyszedł mi zbyt duży skrót myślowy i stąd niejasności.