e2rduo 19.03.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Witam. Coż, byłem zdecydowany na płytę fundamentową. Dom z częścią usługową. Wymiary 9x18m. Wys ściany parteru 3.90m. Ściany kolankowej 150cm. Kąt nachylenia dachu 35° Na parterze warsztat, część socjalna i biurowa. Na poddaszu mieszkanie. I z czasem zaczynam odchodzić od pomysłu robienia płyty....Decyzje muszę podjąć lada chwila bo musze to określic na spotkaniu z architektem początkiem kwietnia.Może ktoś mi poradzi jaka inna opcja była by lepsza?Na plus płyty dla mnie jest to że wykonuje je zawodowo można powiedzieć za granicą. Najszęściej sa to płyty o minimalnej powierzchni 350m2 lecz to nie istotne. Więc izolacja, zbrojenie , zalanie ... jest to dla mnie wręcz przyjemność. Chciałem zbrojenie kupić gotowe wykonane na zamówienie.(tak jak robie tutaj) Choć podejrzewam że tanio nie będzie.O ławach wiem nie wiele. Kilka razy robiłem...odpychają mnie wykopy, murowanie bloczków...porządna hydroizolacja...oraz to że i tak muszę mieć grubszą wylewkę w warsztacie pod podnośniki...wymogi mają swoje.Dodam że całość domu, oprócz więźby, zamierzam zrobic sam z pomocą rodziny. Na urlopach w Pl. Bracia, I to nie o to chodzi że chce zaoszczędzić na wynajeciu firmy....Po prostu chce mieć pewność ze bedzie to zrobione dobrze.Ale rozmyślam nad innym rozwiązaniem. Odnośnie fundamentu...Nie ma złotych środków ale Może ktoś się wypowie i coś poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 19.03.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Nie rozumiem czemu odchodzisz od pomysłu PF? Podałeś plusy, a jakie minusy i czemu w ogóle teraz się nad tym zastanawiasz? Wydaje się, że deycjzę podjąłeś wcześniej, a teraz naszły wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e2rduo 19.03.2018 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Nie wiem jak to w Pl przepiega, jak jest z zamówieniem gotowego zbrojenia np. Też nie chciał bym aby ta płyta kosztowała mnie 80k. Ale racja . Zostane przy płycie. Koszt robocizny mi odpada zatem same koszta materiału.Wrzuce myśle pod płyte 10cm xps...chociaż może 2x10cm było by lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 19.03.2018 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Z tym ociepleniem to zależy co chcesz osiągnąć - chcesz akumalcyjność płyty, to wtedy faktycznie można dać 20cm XPS pod. Gotowe zbrojenie z tego co pisali na forum, to nie są dużo większe koszty. Napisz do paru miejsc o wyceny, to będziesz miał porównanie. PF nie jest bardzo duża, te 80k zł to absurdalnie wysoka, górna granica kosztów. Chyba, że liczysz z wymianą gruntu, a tu nie napisałeś jaki masz? W sumie o samej płycie też mało napisałeś, poza wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e2rduo 19.03.2018 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Sam jeszcze nic dokładnego nie wiem. Grunt jest raczej gliniasty....chce zrobić badanie lecz na wszystko brak czasu. Jutro mam rozmawiać z P.architekt i podejmiemy decyzje czy robić badanie. I bede wiedział więcej jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 19.03.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Oczywiście że robić badanie Pytanie ile odwiertów, min. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e2rduo 19.03.2018 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Nie wiem czy jest sens robić 2x10cm. Ale jak to mówią nigdy za wiele. Na dole bedzie tylko część usługowa. Chciałbym aby temperatura w tych pomieszczeniach wynosiła ok 19-20stopni. Co zyskam stosując 2x10cm?Będą znaczące różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e2rduo 19.03.2018 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 W tym momęcie w miejscu gdzie powstanie budynek, stoi jeszcze stodoła z fundamentami i wylewką 15cm. Stodoła ma wymiaryb15x9m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 24.03.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Oczywiście że robić badanie Pytanie ile odwiertów, min. 5 Dlaczego 5 a nie np. 7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 24.03.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 W każdym rogu plus jeden na środku, dlatego napisałem, że minimum 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 24.03.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Koniecznie zrób badanie! Nie ma sensu stawiać domu na gruncie, jakiego nie znasz, bo te kilkaset złotych może się potem zemścić, jak dom zacznie osiadać i pękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 25.03.2018 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 W każdym rogu plus jeden na środku, dlatego napisałem, że minimum 5. A może to geolog powinien zdecydować o ilości otworów? Jeśli w podłożu jest glina, to pewnie warunki są proste i wystarczą 2 otwory. Większa ilość to wpędzanie się w koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.03.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 o ilości otworów powinien decydować projektant konstrukcji. W końcu dla niego są to dane podstawowe dot. posadowienia budynku, a dla architekta dane dot. np. poziomu wody gruntowej dla prawidłowego dobrania izolacji wodochronnej. 4-y otwory oddalone od charakterystycznych narożników projektowanego budynku dają pełny "obraz" sytuacji. 5-ty otwór wewnątrz rzutu jest zbędny. 4-y otwory i wykonywane przez geotechników przekroje geotechniczne między nimi są wystarczające dla analizy danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 25.03.2018 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 No widzisz, u nas geolog uznał, że wystarczą 3, ale w efekcie niedoszacował ilości wymiany gruntu.On się pomylił, a my jako inwestorzy musieliśmy wsypać dwa razy więcej piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.03.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 (edytowane) ^^geolog nie jest od szacowania ilości wymiany gruntu, 3 odwierty wystarczą, 2 od biedy tez jak pisze forgetit - wszystko w warunkach w miare prostych, gorzej jak dom jest zlokalizowany w poblzu starego dorzecza lub tym podobne kwiatki.... Edytowane 25 Marca 2018 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.03.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 U mnie były 2 odwierty w przeciwnych rogach budynku. Wyszły podobnie, więc trzeciego nie robiono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.03.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Na serio braliście do odwiertów geologa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 25.03.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 ^A co wolalbys Kazia spod budki z piwem ? Do sporzadzania dokumentacji geologicznej potrzebne sa uprawnienia i wyksztalcenie kierunkowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 25.03.2018 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 Aha...a ja do dzisiaj myślałem że badania robi geotechnik i że badania geotechniczne są potrzebne...a to się okazuje że geologiczne, no jak to się wszystko zmienia masakra. Znam Kazia geotechnika (no i nie wiedziałem że pije..smutne, ale to pewnie dlatego że nie jest geologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 26.03.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Faktycznie, geolog nie zrobi badań gruntu, jakiś niedouczony musi być, no jak to się wszystko zmienia masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts