Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

e2rduo

Recommended Posts

Witam. Coż, byłem zdecydowany na płytę fundamentową. Dom z częścią usługową. Wymiary 9x18m. Wys ściany parteru 3.90m. Ściany kolankowej 150cm. Kąt nachylenia dachu 35° Na parterze warsztat, część socjalna i biurowa. Na poddaszu mieszkanie. I z czasem zaczynam odchodzić od pomysłu robienia płyty....

Decyzje muszę podjąć lada chwila bo musze to określic na spotkaniu z architektem początkiem kwietnia.

Może ktoś mi poradzi jaka inna opcja była by lepsza?

Na plus płyty dla mnie jest to że wykonuje je zawodowo można powiedzieć za granicą.

Najszęściej sa to płyty o minimalnej powierzchni 350m2 lecz to nie istotne. Więc izolacja, zbrojenie , zalanie ... jest to dla mnie wręcz przyjemność.

Chciałem zbrojenie kupić gotowe wykonane na zamówienie.(tak jak robie tutaj) Choć podejrzewam że tanio nie będzie.

O ławach wiem nie wiele. Kilka razy robiłem...odpychają mnie wykopy, murowanie bloczków...porządna hydroizolacja...oraz to że i tak muszę mieć grubszą wylewkę w warsztacie pod podnośniki...wymogi mają swoje.

Dodam że całość domu, oprócz więźby, zamierzam zrobic sam z pomocą rodziny. Na urlopach w Pl. Bracia, I to nie o to chodzi że chce zaoszczędzić na wynajeciu firmy....Po prostu chce mieć pewność ze bedzie to zrobione dobrze.

Ale rozmyślam nad innym rozwiązaniem. Odnośnie fundamentu...Nie ma złotych środków ale Może ktoś się wypowie i coś poradzi?

Nie wiem jak to w Pl przepiega, jak jest z zamówieniem gotowego zbrojenia np. Też nie chciał bym aby ta płyta kosztowała mnie 80k. Ale racja . Zostane przy płycie. Koszt robocizny mi odpada zatem same koszta materiału.

Wrzuce myśle pod płyte 10cm xps...chociaż może 2x10cm było by lepsze.

Z tym ociepleniem to zależy co chcesz osiągnąć - chcesz akumalcyjność płyty, to wtedy faktycznie można dać 20cm XPS pod.

Gotowe zbrojenie z tego co pisali na forum, to nie są dużo większe koszty. Napisz do paru miejsc o wyceny, to będziesz miał porównanie.

PF nie jest bardzo duża, te 80k zł to absurdalnie wysoka, górna granica kosztów. Chyba, że liczysz z wymianą gruntu, a tu nie napisałeś jaki masz? W sumie o samej płycie też mało napisałeś, poza wymiarami. ;)

o ilości otworów powinien decydować projektant konstrukcji. W końcu dla niego są to dane podstawowe dot. posadowienia budynku, a dla architekta dane dot. np. poziomu wody gruntowej dla prawidłowego dobrania izolacji wodochronnej.

4-y otwory oddalone od charakterystycznych narożników projektowanego budynku dają pełny "obraz" sytuacji.

5-ty otwór wewnątrz rzutu jest zbędny. 4-y otwory i wykonywane przez geotechników przekroje geotechniczne między nimi są wystarczające dla analizy danych.