twalaszek 19.03.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Proszę o pomoc i poradą. Chciałem rozpocząć budowę w tym domu zakładając ogrzewanie gazowe ( ziemny ) plus kominek ( opcja płaszcz ). Aby dokonczyć projekt i papiery potrzebuje warunki z gazowni, która je wyda w 2020 jak zakończy inwestycję w okolicu ( 50 metrów od mojej działki ) Niestety gaz płynny odpada ponieważ kotłownia będzie w piwnicy. Potrzebuje zastosować scenariusz alternatywny. Scenariusz A : całkowite odejście od koncepcji gazu na rzecz pompy ciepła Scenariusz B : coś alternatywnego na okres przejściowy - prąd Scenariusz C : coś alternatywnego na okres przejściowy - ekogroszek Jak czytam o pompach i rozmawiam to osoby mające gaz w okolicy rekomendują gaz. Inną sprawą jest to jak dostosować kotłownie z alternatywą aby mieć potem szybko możliwość wymiany pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 20.03.2018 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) A ci co mają pompę będą chwalić pompę itd. ... Pewnie pompa ma więcej zalet niż gaz, jeśli nie przeszkadza Ci dźwięk agregatu w ogrodzie, ale co do alternatywy, nie myślałeś o czymś takim? Koszta montażu mniejsze niż dobrego wkładu a i komfort użytkowania nieporównywalny. Edytowane 20 Marca 2018 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2018 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Proszę o pomoc i poradą. Chciałem rozpocząć budowę w tym domu zakładając ogrzewanie gazowe ( ziemny ) plus kominek ( opcja płaszcz ). Aby dokonczyć projekt i papiery potrzebuje warunki z gazowni, która je wyda w 2020 jak zakończy inwestycję w okolicu ( 50 metrów od mojej działki ) Niestety gaz płynny odpada ponieważ kotłownia będzie w piwnicy. Potrzebuje zastosować scenariusz alternatywny. Scenariusz A : całkowite odejście od koncepcji gazu na rzecz pompy ciepła Scenariusz B : coś alternatywnego na okres przejściowy - prąd Scenariusz C : coś alternatywnego na okres przejściowy - ekogroszek Jak czytam o pompach i rozmawiam to osoby mające gaz w okolicy rekomendują gaz. Inną sprawą jest to jak dostosować kotłownie z alternatywą aby mieć potem szybko możliwość wymiany pieca ? Opcja A jest najrozsadniejszym i najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Ja mam gaz przy działce i chciałem grzać dom...prądem,zatem jaki wniosek ? P.S. Kolega z posta wyżej po raz kolejny wkleja link do "promocji". Czyżby cichociemny ??? Edytowane 20 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 20.03.2018 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Nie trolluj po raz kolejny Arturo. Podałem piec na pellet jako alternatywę, wiele lepszą niż twój kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Nie trolluj po raz kolejny Arturo. Podałem piec na pellet jako alternatywę, wiele lepszą niż twój kominek. Są różne zboczenia,nawet umieszczenie "przejściowej" kotłowni w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 20.03.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 I tak celował w kominek z płaszczem, staraj się chociaż raz trzymać tematu. Nie rób kolejnego śmietnika, chyba że się przyczadziles dokładając drewna do kominka który "jest ale nie grzeje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 1. Wybierając piec na ekogroszek musisz dostosować pod niego kotłownię i wybudować dedykowany komin. Po podłączeniu gazu zostaniesz z wielkim kominem, wentylacją grawitacyjną i brudną kotłownią. Dodatkowo czym będziesz grzał ciepłą wodę do mycia latem? Czyli dodajesz sobie wydatków (i roboty na obsługę pieca). 2. Rezygnując i z gazu (koszty przyłącza, rozprowadzenia instalacji, komina, obróbek blacharskich, budowy wyłazu kominiarskiego, dachowych stopni kominiarskich, przeglądów pieca) i z ekogroszku (kanały wentylacji grawitacyjnej, komin, zakup pieca, odbiory kominiarskie, czyszczenie komina 4x w roku), zaoszczędzoną kwotę możesz dołożyć do pompy ciepła i olać gaz kompletnie. 3. Decydujesz się na gaz i aby za bardzo nie komplikować instalacji tymczasowo kupujesz ogrzewacz na prąd. Zaoszczędzone pieniądze (gdy wyborem jest piec na ekogroszek) przeznaczasz na zwiększone koszty grzania prądem. Nie wiem jak duży i jak ciepły budujesz dom, ale jeśli niezbyt duży, z rekuperacją, dobrze ocieplony, to nr 2 wychodzi najtaniej, pomimo pozornie najwyższych kosztów. A kominek z płaszczem to przerost formy nad treścią. To już lepiej zwykły gaz i piec na ekogroszek - i tak robisz za palacza i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 20.03.2018 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Arturo - czy jest możliwość rozmowy telefonicznej z Tobą lub przyjazd do Ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 20.03.2018 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 1. Wybierając piec na ekogroszek musisz dostosować pod niego kotłownię i wybudować dedykowany komin. Po podłączeniu gazu zostaniesz z wielkim kominem, wentylacją grawitacyjną i brudną kotłownią. Dodatkowo czym będziesz grzał ciepłą wodę do mycia latem? Czyli dodajesz sobie wydatków (i roboty na obsługę pieca). 2. Rezygnując i z gazu (koszty przyłącza, rozprowadzenia instalacji, komina, obróbek blacharskich, budowy wyłazu kominiarskiego, dachowych stopni kominiarskich, przeglądów pieca) i z ekogroszku (kanały wentylacji grawitacyjnej, komin, zakup pieca, odbiory kominiarskie, czyszczenie komina 4x w roku), zaoszczędzoną kwotę możesz dołożyć do pompy ciepła i olać gaz kompletnie. 3. Decydujesz się na gaz i aby za bardzo nie komplikować instalacji tymczasowo kupujesz ogrzewacz na prąd. Zaoszczędzone pieniądze (gdy wyborem jest piec na ekogroszek) przeznaczasz na zwiększone koszty grzania prądem. Nie wiem jak duży i jak ciepły budujesz dom, ale jeśli niezbyt duży, z rekuperacją, dobrze ocieplony, to nr 2 wychodzi najtaniej, pomimo pozornie najwyższych kosztów. A kominek z płaszczem to przerost formy nad treścią. To już lepiej zwykły gaz i piec na ekogroszek - i tak robisz za palacza i tak. Planowany dom to 160 metrów z podpiwniczeniem. Obligatoryjnie rekuperacja, obligatoryjnie kominek z opcją płaszcza wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Arturo - czy jest możliwość rozmowy telefonicznej z Tobą lub przyjazd do Ciebie ? Jeśli to nie tajemnica państwowa to pisz tutaj. Chciałbyś posłuchać i zobaczyć jak działa to magiczne cudo to nie będzie też problemu Na jakiś weekend możemy się umówić. Edytowane 20 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 20.03.2018 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Jeśli to nie tajemnica państwowa to pisz tutaj. Chciałbyś posłuchać i zobaczyć jak działa to magiczne cudo to nie będzie też problemu Na jakiś weekend możemy się umówić. Jakoś tak mam, że jak nie zobaczę to nie uwierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 20.03.2018 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Czy jest jakaś rozsądna różnica ceny pomiędzy kosztem instalacji gazowej oraz pompy ciepła ? Średnia - czy to jest rząd wielkości 10 tysięcy czy bardziej 20 tysięcy. Dla przykładu 10 tysięcy przy dofinansowaniu u mnie w mieście do pompy ciepła 4 tysięce to koszt jest bez znaczenia i pozostaje kwestia subiektywna ( ciepło / brak kaloryferów) . Skoro na ekogroszek tyle zabawy to nie ma sensu. Bardziej kierunek na okres przejściowy jakiś system związany z prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Czy jest jakaś rozsądna różnica ceny pomiędzy kosztem instalacji gazowej oraz pompy ciepła ? Średnia - czy to jest rząd wielkości 10 tysięcy czy bardziej 20 tysięcy. Dla przykładu 10 tysięcy przy dofinansowaniu u mnie w mieście do pompy ciepła 4 tysięce to koszt jest bez znaczenia i pozostaje kwestia subiektywna ( ciepło / brak kaloryferów) . Skoro na ekogroszek tyle zabawy to nie ma sensu. Bardziej kierunek na okres przejściowy jakiś system związany z prądem. Z tego co dziewczyny i chłopaki piszą na forum to koszt gazu ziemnego od projektu po uruchomienie to rząd wielkości 12-14tys.zl. Koszt instalacji pompy p-w zależy głównie od mocy grzewczej pompy czyli de facto od tego ile Twój dom tej mocy potrzebuje i to powinieneś wiedzieć żeby dobrać optymalną moc i nie dac się "zrobić" Zależnie od producenta i właśnie owej mocy grzewczej koszt instancji powinien zamknąć się w przedziale 20-30tys.zl czyli jak widzisz rozrzut duży jest. Z tym,że droższa instalacja pompy niż gazu skutkuje niższą eksploatacją niż gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2018 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Jeśli bierzesz pod uwagę prąd przejściowo to jest to również fajna opcja bo najtańsza inwestycyjnie i nie dużo droższa w eksploatacji niż gaz ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 20.03.2018 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 czyli różnica pomiędzy 10 a 15 tysięcy - w moim przypadku korekta o 4 tysiące bo dofinansowanie plus poboczne koszty alternatywnego systemu przez 2 lata - pewnie z 2-4 tysięcy. Różnica nie powinna przekroczyć 10 tysięcy w kotłowni. A co z innymi kosztami innymi : całość ogrzewanie podłogowe, specjalne podłogi pod ogrzewanie podłogowe, dodatkowe podgrzewacze wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) A co z innymi kosztami innymi : całość ogrzewanie podłogowe, specjalne podłogi pod ogrzewanie podłogowe, dodatkowe podgrzewacze wody ? Chyba nie chcesz pozbawiać się na własne życzenie komfortu życia pakując do domu grzejniki ścienne ? Nie ma różnicy czy podlogowka będzie grzana gazem czy prądem czy pompą dla paliw stałych musisz inwestować w dodatkowy osprzęt... Niczym się nie różni prąd czy pompa ciepła od gazu ziemnego. Na podłodze może być wszystko od wykładziny po deski. Edytowane 20 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.03.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Ja bym wybrał A. Co prawda mam gaz ale jakbym miał dziś wybrać wziąłbym A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Do kosztów gazu dodaj koszt serwisowania pieca, który jest drogi.Natomiast jak będziesz miał PC, to bardzo mała szansa na to, że kiedykolwiek odpalisz płaszcz w kominku. Koszt ogrzewania tym systemem jest tak niski, że inwestycja w płaszcz nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twalaszek 20.03.2018 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 no dobrze a czy inwestycja w ogrzewanie podłogowe w takim wypadku jest znacząco wyższa niż grzejniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.03.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 no dobrze a czy inwestycja w ogrzewanie podłogowe w takim wypadku jest znacząco wyższa niż grzejniki ? I znowu zależy jak leży bo może być nawet tańsza niż grzejniki ścienne a będzie tańsza niż system mieszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts