LDP05 24.09.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Pytasz "Jaki rekuperator wybrać?Tani w eksploatacji i cichy, to ma poprawiać komfort a nie denerwować szumem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aechmea 02.10.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Witam. Co sądzicie o rekuperatoerze vents vut VB EC 350 zamiast wspomnianej wyżej thessli. Dzięki za wczesniejsze podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 02.10.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Myślę, że jeżeli liczysz się z groszem, to Jan Gaz; jest wart swojej ceny. Dobry, współczesny sterownik E-7 oraz także możliwość sterowania przez internet.Mają też dobry serwis; jest do dyspozycji. Miłego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 04.10.2018 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Niektóre firmy to mają przedziwne nazewnictwo i maksymalne przepływy. Komfovent:- Domekt R 450 V 472 m3/h - Domekt R 400 F 472 m3/h- Domekt R 400 V 287 m3/h - a Domekt R 300 V 324 m3/h Po co te nazwy jak 450 i 400 ma tak samo a 300 ma więcej niż 400, ale tylko jeden typ spośród 400-tek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 23.10.2018 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Pytasz "Jaki rekuperator wybrać? Tani w eksploatacji i cichy, to ma poprawiać komfort a nie denerwować szumem. Witam, Przy wyborze rekuperatora warto sprawdzić, czy producent posiada sprawny i rozbudowany serwis. Sam rekuperator powinien posiadać wentylator z silnikiem regulowanym elektronicznie, który cechuje się niższym zużyciem energii oraz cichszą pracą. Dodatkowo rekuperator powinien posiadać w pełni zaizolowaną obudowę, dzięki której nie będzie problemu z hałasem przenoszonym do budynku. Bardzo cichą pracą cechuje się rekuperator Logavent HRV2, który posiada dodatkowo wysoką efektywnością odzysku ciepła wynosząca nawet do 90%. Najważniejszy element rekuperatora, czyli wymiennik ciepła, wykonany jest w całości z aluminium. Centrala wentylacyjna dostępna jest w trzech wielkościach o nominalnych przepływach powietrza: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Wyszukiwarkę naszych instalatorów można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z Biurem Obsługi Klienta (BOK) pod numerem telefonu 801 777 801 lub też poprzez formularz kontaktowy: http://www.buderus.pl/kontakty/formularz-kontaktowy.html Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/rekuperacja/ Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.11.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Jaki rekuperator pozowli mi zachować właściwą wilgotność w domu?Nie przesuszy zimą, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.11.2018 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Każdy z dużym zakresem regulacji wydajności, pod warunkiem zainstalowania w szczelnym domu i podłączonego do prawidłowo wykonanej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.11.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Jaki rekuperator pozowli mi zachować właściwą wilgotność w domu? Z odzyskiem wilgoci. Inne wentylacje (czy to mechaniczne, czy grawitacyjne) mogą co najwyżej nie wysuszać podduszając domowników (zmniejszając dostawy świeżego powietrza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 13.11.2018 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Z odzyskiem wilgoci. Inne wentylacje (czy to mechaniczne, czy grawitacyjne) mogą co najwyżej nie wysuszać podduszając domowników (zmniejszając dostawy świeżego powietrza). Obrotowy? z wymiennikiem entalpicznym? Coś dobrego i taniego to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 14.11.2018 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Jaki rekuperator pozowli mi zachować właściwą wilgotność w domu? Nie przesuszy zimą, itd. Nie przesuszy bardziej niż wentylacja grawitacyjna, bo masz pełną kontrolę nad przesuszaniem i wymianą powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 17.11.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2018 (edytowane) Nie można porównywać wycen tylko pod względem ceny końcowej. Wielu instalatorów wrzuca a nie montuje instalacje. 1. Zamiast obejm taśma perforowana 2. Izolacja zamiast 30 to 20mm 3. Mieszanie systemów w jednym budynku. 4. Kształtki wentylacyjne mogą być z uszczelkami lub bez. Różnica ok 30% 5. Taśma aluminiowa gładka 75mm (15-25zl brutto rolka) a pseudo aluminiowa (napylana, prawie jak pakowa) 6 zł. Jeśli ktoś chce kupić naprawdę super taśmę (która się będzie kleiła i trzymała długie lata) polecam Coroplast AWX, np. szer. 75mm, dł. 100mb może kosztowac ok 50,00 zł brutto Nie którzy robią żeby robić a inni żeby się nie wstydzić. A i zapomniałem dodać, że stosuje się wełnę samoprzylepną a nie mocowaną za pomocą jakiś nylonowych "trytytek" Edytowane 18 Listopada 2018 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 A i zapomniałem dodać, że stosuje się wełnę samoprzylepną a nie mocowaną za pomocą jakiś nylonowych "trytytek" Brzmiało jak porządna firma, aż do tego momentu... Kto wie dlaczego? Jaka niespodzianka czeka kolegę Swierola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.11.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Brzmiało jak porządna firma, aż do tego momentu... Kto wie dlaczego? Jaka niespodzianka czeka kolegę Swierola? Chyba nie czaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 19.11.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 Podpowiem więc że czekam na metrowe trytytki, bo wełna samoprzylepna się odkleiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 19.11.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Podpowiem więc że czekam na metrowe trytytki, bo wełna samoprzylepna się odkleiła. A kanały czyściłeś? Jak zaklejałeś je taśmą? Po co trytki? Weź drut wiązałkowy i obwiąż dookoła po długości Jeśli zastosowujmy zwykłą lemelle to ona też spełni swoje zadanie ale trzeba ja tak położyć na kanałach żeby ładnie przylegała i nie spadała. W przypadku Klimafixa czy Fixa PAROCA możemy to uzyskać szybciej i szczelniej. Krótki wycinek ze strony ROCKWOOL'a: "Warunki montażu Wszystkie izolowane powierzchnie powinny być suche, czyste i odtłuszczone. " Edytowane 19 Listopada 2018 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.11.2018 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Co z tego że wyczyścisz jeżeli nitka z klejem zostaje na rurze a wełna się odkleja? Przecież to nie ma żadnej wytrzymałości mechanicznej jeżeli zostanie zgięte. Dlatego się obkleja taśmą aluminiową zbrojoną. Z tym że ona też się czasem odkleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 21.11.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Co z tego że wyczyścisz jeżeli nitka z klejem zostaje na rurze a wełna się odkleja? Przecież to nie ma żadnej wytrzymałości mechanicznej jeżeli zostanie zgięte. Dlatego się obkleja taśmą aluminiową zbrojoną. Z tym że ona też się czasem odkleja. Odkleja się bo widzę że tutaj sa wiscigi pt: kto taniej wykona instalacje. Rocznie osobiście sprzedaje wełny samoprzylepne za kilkaset tysięcy zł. Nie pamiętam kiedy ostatnio ktoś miał jakieś problemy. Powiem trochę okrętnie. Jeśli nie wiem jak coś zrobić dobrze to tego nie robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 22.11.2018 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Myślisz że klienci się chwalą problemami? Ja o swoich nie pisałem sprzedawcy tylko dokupiłem taśmy zbrojonej i jeszcze na wszelki wypadek będą trytytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 26.01.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Myślisz że klienci się chwalą problemami? Ja o swoich nie pisałem sprzedawcy tylko dokupiłem taśmy zbrojonej i jeszcze na wszelki wypadek będą trytytki. Jak dla mnie to jest delikatne druciarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.02.2019 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Kemot, Weź inny reku np. takiego jan gaza i z tymi 3-4 tys. wyjdzie w okolicy 10 tys. PLN. Oprócz wycen na Air pack home 300v dostałem też wyceny z uwzględnienie rekuperatorów z niższe półki: Alnor HRU MinistAir W 450 VUT 270 V5B EC A14 Czy warto rozważać takie opcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts