Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki Rekuperator wybrać???????

Recommended Posts

Oprócz wycen na Air pack home 300v dostałem też wyceny z uwzględnienie rekuperatorów z niższe półki:

Alnor HRU MinistAir W 450

VUT 270 V5B EC A14

Czy warto rozważać takie opcje?

Powiem uczciwie, ze przyszłościowo też się zastanawiam nad Alnorem HRU podsufitowym bo cena jest nie zła, chyba, ze do tej pory wyjdzie coś podobnego z mniejszym zużyciem energii ale to jest sprawa drugoplanowa. Jak się zdecydujesz na alnora daj znać, może uda sie załatwić good price.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Flexit i Swegon Casa nie są tak powszechne jak Komfovent (i pewnie droższe). Czy ten Komfovent jest ok (czy tylko ujdzie), zna ktoś, używa?

W międzyczasie po tym pytaniu doczytałem - czy nie jest tak, że obrotowy zawsze odzyskuje wilgoć - czy to kondensacyjny czy sorpcyjny.

Po prostu w tym drugim odzyskuje jej więcej?

Witam

Też stoję przed wyborem centrali. Instalator proponuje mi Wanasa, za Thesle lub Rensona Endura Delta dopłata 2 tysiące. Decyduję się na kanały vasco płaskie z powodu 5 cm na posadzce (dam flex to będę musiał dodać dodatkowe 5 cm styropianu plus kombinacje z wysokością okien i schodów) Skłaniałbym się do Rensona ponieważ jest całkowicie zautomatyzowany. Ktoś miał do czynienia z w/w. Reku na 230 m2 na Wanasie plus flexy wycenione mam na 17500 netto. Plus vasco i droższy reku dodatkowo 4 tysiące. W sumie liczę 2 tysiące dodatkowe za reku ponieważ kanały wyrówna mi dodatkowy styropian którego nie będę musiał kupować. Proszę o sugestie.

Pozdrawiam

Tomasz

Powiem uczciwie, ze przyszłościowo też się zastanawiam nad Alnorem HRU podsufitowym bo cena jest nie zła, chyba, ze do tej pory wyjdzie coś podobnego z mniejszym zużyciem energii ale to jest sprawa drugoplanowa. Jak się zdecydujesz na alnora daj znać, może uda sie załatwić good price.

Spoko, ale w moim przypadku decyzja nie będzie podjęta szybko.

Flexit i Swegon Casa nie są tak powszechne jak Komfovent (i pewnie droższe). Czy ten Komfovent jest ok (czy tylko ujdzie), zna ktoś, używa?

W międzyczasie po tym pytaniu doczytałem - czy nie jest tak, że obrotowy zawsze odzyskuje wilgoć - czy to kondensacyjny czy sorpcyjny.

Po prostu w tym drugim odzyskuje jej więcej?

Rotory są zwykłe aluminiowe, albo mają jakieś dodatkowe powłoki zwiększające odzysk wilgoci.

Nawet zwykły rotor (bez powłoki) odzyskuje część wilgoci.

Swegon i Flexit to praktycznie najdroższe konstrukcje - produkcja w Skandynawii swoje kosztuje.

Niemniej, obaj producenci rotory stawiali od zawsze jako swoje główne produkty.

Płaci się więc za know-how jakie przez lata zdobyli.

Rotory są zwykłe aluminiowe, albo mają jakieś dodatkowe powłoki zwiększające odzysk wilgoci.

Nawet zwykły rotor (bez powłoki) odzyskuje część wilgoci.

Swegon i Flexit to praktycznie najdroższe konstrukcje - produkcja w Skandynawii swoje kosztuje.

Niemniej, obaj producenci rotory stawiali od zawsze jako swoje główne produkty.

Płaci się więc za know-how jakie przez lata zdobyli.

Rozumiem kontekst, ale nie stać mnie na najdroższe centrale.

Nie kupuję także AGD Miele. Jednak w przypadku AGD wiem kiedy kupić Siemensa a kiedy Samsunga.

W przypadku central nie wiem, dlatego pytam czy Komfovent to solidny średniak czy raczej nie.

Oraz jakie solidne średniaki w rotorach można kupić w Polsce.

Oraz jakie solidne średniaki w rotorach można kupić w Polsce.

Są na FM miłośnicy rotorów. Mają jednak wadę, która IMO je dyskwalifikuje. Mianowicie woda skrapla się w kanale razem z dobrodziejstwem inwentarza - bakterie, wirusy, toksyny i co tam się w wywiewanym powietrzu jeszcze znajdzie. Potem rotor się obraca, i ta woda, razem z dobrodziejstwem inwentarza, paruje i wraca do domu. Że tego niewiele? A ile wirusów czy bakterii trzeba do wywołania choroby?

Co do VUTów mają dyskwalifikujący zapis w dokumentacji:

Urz¹dzenie „VUT...mini” powinno byæ przechowywane w oryginalnym opakowaniu w

0 0

przewietrzonym pomieszczeniu o temperaturze od +10 C do +40 C oraz wilgotnoœci

0 wzglêdnej nie wiêkszej ni¿ 60% (przy temperaturze 20 C)

Latem masz regularnie i długo wilgotność większą.

Popatrz na Lossnay.

Są na FM miłośnicy rotorów. Mają jednak wadę, która IMO je dyskwalifikuje. Mianowicie woda skrapla się w kanale razem z dobrodziejstwem inwentarza - bakterie, wirusy, toksyny i co tam się w wywiewanym powietrzu jeszcze znajdzie. [...]

Wystarczająco dużo tematów o przesuszaniu powietrza zimą przez centrale z przeciwprądowym przeczytałem na FM, żeby wiedzieć, że to je dyskwalifikuje.

Zostały mi więc obrotowe i przeciwprądowe z entalpicznym, te drugie solidnie drogie są.

Popatrz na Lossnay.

Co w nich unikalnego, dlaczego te?

Edytowane przez giman

Czy ten Komfovent jest ok (czy tylko ujdzie), zna ktoś, używa?

Nigdy nie miałem w rękach takiej centrali.

Niemniej Komfovent ma tą centralę w ofercie od bardzo dawna.

Optymistycznie można przyjąć, że produkt sprawdzony i przetestowany.

O opinie ciężko, bo 99% klientów sugeruje się ceną, dlatego centrale z rotorami w domach jednorodzinnych to rzadkość.

Salda też ma jakieś rotory w ofercie (dystrybucja Lindab) to powinna być centrala z podobnej półki cenowej.

Jeśli odzysk wilgoci jest dla ciebie priorytetem, to Lossnay spełni twoje oczekiwania - w dodatku nie jest droga.

Pe-Flex (Termokontrol) też ma teraz w ofercie ciekawy rekuperator z wymiennikiem przeciwprądowym firmy CORE (wymiennik membranowy)

Obie te powyższe konstrukcje nie posiadają odpływu, więc z założenia odzyskują 100% wilgoci.

Są na FM miłośnicy rotorów. Mają jednak wadę, która IMO je dyskwalifikuje. Mianowicie woda skrapla się w kanale razem z dobrodziejstwem inwentarza - bakterie, wirusy, toksyny i co tam się w wywiewanym powietrzu jeszcze znajdzie. Potem rotor się obraca, i ta woda, razem z dobrodziejstwem inwentarza, paruje i wraca do domu. Że tego niewiele? A ile wirusów czy bakterii trzeba do wywołania choroby?

Dobre centrale z rotorami, posiadają tzw. sektor czyszczący (ang. purge sector) - wpisz w google, poczytaj.

Twoje wątpliwości są w pełni uzasadnione, dlatego nie będę z nimi polemizował.

Ale na obronę rotorów podam przykład.

Wszystkie obiekty kubaturowe (np. biura) mają centrale wentylacyjne oparte na rotorach.

Oczywiście centrale te nie wyciągają powietrza z sanitariatów.

Mimo wszystko, nie notuje się z tego powodu większej ilości zachorowań.

Tak, rotor ma przecieki 1 - 3%, więc część powietrza wraca.

Z tego też powodu nie stosuje się tych wymienników w szpitalach.

W domach jednorodzinnych nie ma przeciwwskazań - nie ma na ten temat, żadnej literatury w internecie.

Dobre centrale z rotorami, posiadają tzw. sektor czyszczący (ang. purge sector) - wpisz w google, poczytaj.

Ściema marketingowa. Przecież nie usuną tego, co jest w skroplonej wodzie. Jak woda zostanie zawrócona do domu to razem ze wszystkim, co w niej rozpuszczone.

Z tego też powodu nie stosuje się tych wymienników w szpitalach.

W domach jednorodzinnych nie ma przeciwwskazań - nie ma na ten temat, żadnej literatury w internecie.

Jak leżę w sypialni złożony grypą, to wolałbym, żeby wirusy nie były roznoszone wentylacją do salonu i sypialni dzieci. Skoro nie nadają się do szpitala, to do domu, w którym czasami ktoś choruje (a są inne?) też się nie nadaje.

Tanie, nieobrotowe, odzyskują wilgoć i nie mają nierealnego ograniczenia co do wilgotności powietrza.

Jeśli odzysk wilgoci jest dla ciebie priorytetem, to Lossnay spełni twoje oczekiwania - w dodatku nie jest droga.

Pe-Flex (Termokontrol) też ma teraz w ofercie ciekawy rekuperator z wymiennikiem przeciwprądowym firmy CORE (wymiennik membranowy)

Obie te powyższe konstrukcje nie posiadają odpływu, więc z założenia odzyskują 100% wilgoci..

Priorytetem jest dobra, konfigurowalana i nie za droga centrala.

Jednak niewysuszanie powietrza jest także bardzo istotne i uznałem to za jeden z podstawowych parametrów.

Ten Lossnay faktycznie dorgi nie jest. Szczególnie w porównaniu z Zehnderami czy Brinkami z wymiennikiem entalpicznym.

Jestem na etapie szukania rekuperatora i się właśnie dowiedziałem że są takie z odzyskiem wilgoci i bez.

Który lepszy?

Generalnie szukam taniego prostego i bezawaryjnego urządzenia. Szklane wyświetlacze i elektroniki myślę że są zbędne przy wentylacji kilku pokoi. Również walka o odzysk kilku procent ciepła więcej mnie nie kręci.

Póki co znalazłem polską firmę ozone i firmę VUT i ventaxia

Edytowane przez Janekk1234

Witam,

Jeżeli rozważają Państwo zakup sprawdzonej centrali wentylacyjnej z rekuperatorem, zachęcam do zapoznania się z oferta Junkers-Bosch. Nasz rekuperator Bosch Vent 5000 C cechuje się wysoką efektywnością odzysku ciepła wynoszącą nawet do 90%. Pozwala to na oszczędności kosztów ogrzewania oraz przez cały czas dostarcza świeże powietrze do budynku. Dzięki wbudowanemu obejściu (By-pass) mamy możliwość nawiewania chłodniejszego powietrza wieczorami w sezonie letnim w celu ochłodzenia pomieszczenia. Rekuperator może być sterowany za pomocą bezprzewodowego pilota RCV. Regulację rekuperatora i modyfikacje własnego programu pracy systemu wentylacyjnego można wykonać przy pomocy komputera, na którym zainstalowany jest program „Configuration Tool”. Urządzenie dostępne jest w trzech rozmiarach odpowiadających nominalnemu przepływowi: 140 m³/h, 230 m³/h oraz 350 m³/h. Więcej informacji o centrali wentylacyjnej Bosch Vent 5000 C można znaleźć na stronie internetowej: https://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/bosch-vent-5000-c.html. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod numerem infolinii: 801 900 810.

W razie pytań, pozostaję do dyspozycji

Pozdrawiam,

Konsultant Junkers-Bosch