Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cokół

DANIEL1111

Recommended Posts

Witam, może pomożecie rozwiać wątpliwości.

Otóż od ławy do końca ziemi w górę powinno być wg projektu 80 cm i od tej ławy jest 6 warstw bloczka po 12 cm + pewnie po 1cm zaprawy to wyjdzie no 78 może 80 cm - obecnie zeby te 80 cm sciany fundamentowej bylo pod ziemią to muszę nasypać ziemii pod sam wieniec fundamentu ( ok 10 cm do 15 cm mniej) dodam że bede mial spadek od domu.

I teraz wg. projektu powinno być 45 cm cokołu więc po odliczeniu grubości chudziaka(wieńca) brakuje około 35 cm tego cokołu? Dodam że miały być 3 schodki do domu.

I ten cokół będzie robiony z Cegły wtedy? Wydawało mi się że cokół powinien być z bloczka fundamentowego?

Nie rozumiem tego. Coś mi tu nie gra. No chyba że jest wszystko ok a ja już przewrażliwiony tym wszystkim jestem bo tak też może być ;-)

Jest okazja zrobić sobie ładny salon w "zaniżeniu" z wyjściem na taras nieckę i z ogrodem powyżej terenu (fajna aranżacja - bardzo nowoczesna)

Ostatecznie kontakt z kierownikiem budowy i rzeczowa rozmowa z ekipą budowlaną. Zapewne pójdzie więcej izolacji termicznej i betonu.

Ale an ten chudy beton ma przyjść jeszcze 22cm warstw posadzkowych 15+5+2. Swoją droga mało na wylewkę jakbyś chciał podłogówkę za mało. Przekrój skopany totalnie, wszędzie poziomy -1,67 nie ważne czy ława głęboka zewnętrzna czy mała pod schody. Kolejna sprawa cokół się robi do góry chudziaka też to źle jest narysowane. Od gory chudego idzie elewacja i ocieplenie ściany.

Masz ławice z poziomem zero do tego sprawdzaj.

Tak będzie podłogówka na którą zdecydowaliśmy się teraz. Majster chciał zrobić tak:

dać jedną warstwę bloczka na papie termo następnie na bloczku druga warstwa papy termo i następnie cegła (twierdzi że nie będzie mostka bo będzie zaizolowane z każdej strony)

a Czy jest sens w takiej sytuacji zrobić np 2 warstwy bloczka wypełnić na chudziaku piachem i zalać drugą warstwą chudziaka? W takim razie jak to ogarnąć?

Nie no tak .

To nie, czy tak ?

A to co majster zaproponował to jest sens? (dać jedną warstwę bloczka na papie termo następnie na bloczku druga warstwa papy termo i następnie cegła )

Nie wiem z czego budujesz dom. Podwójna izolacja pozioma to bardzo dobry pomysł. Jeżeli budujesz z materiałów które mogą ciągnąć wilgoć pomysł cegły pełnej jest ok, bloczka bym tam nie dawał.

W piątek dokładnie sprawdzę jaka będzie odległość terenu od chudego natomiast wydaje mi się, że będzie tak:

teren następnie 20-25 cm warstwy chudego. Buduję z ceramiki. A czy w takim razie jak dam od razu cegłę ceramiczną na chudziaku to ona może być jako cokół?

Edytowane przez DANIEL1111

W piątek dokładnie sprawdzę jaka będzie odległość terenu od chudego natomiast wydaje mi się, że będzie tak:

teren następnie 20-25 cm warstwy chudego. Buduję z ceramiki. A czy w takim razie jak dam od razu cegłę ceramiczną na chudziaku to ona może być jako cokół?

Jak chcesz mieć podłogówkę to masz za mało betonu w posadzce masz 5 cm a powinno być ze 6-7cm. +15 styro +2wykończenie masz od chudego +25 do zera. Jak chudy masz 20-25 +25 masz swoje 3 schodki a nawet może wyjść 3,5.

Czepiłeś się jakiegoś cokołu -który masz źle narysowany. Na chudym możesz stawiać z ceramiki ścianę i ją ocieplisz jak ścianę nie jak fundament.